Прича: Маде ин Сербиа...

Како су суперлигашки играчи постајали Милојевићеви тајни адути на евросцени? Црвена звезда је овог лета доста лутала када су у питању појачања, па се дошло до ситуације да екипа буде претрпана странцима, али је у протеклих неколико сезона дефинитивно одрађен одличан посао када је у питању ангажовање играча са овдашњих терена, који и те како узимају заслуге за одличне резултате у Европи. . .

Фудбал 03.10.2019 | 00:00
Прича: Маде ин Сербиа...
Од страних играча се по правилу очекује да буду ти који ће направити разлику у европским мечевима наших клубова. Немало пута у дресу Црвене звезде у протекле три сезоне то су чинили Ричмонд Боаћи и Мохамед ел Фарду Бен, али се некако сваки пут испостављало да су тајни адути Владана Милојевића или боље рећи играчи за специјалне задатке на евросцени, били играчи који су стизали као дирекна појачања из тимова Суперлиге.

У сезони 2017/2018. када је прво изборена европска јесен, а потом и пролеће на међународној сцени, драгоцену улогу су имали Немања Милић и Славољуб Срнић. Од Милића, који је стигао  у јануару 2017. године из суботичког Спартака, звездашка јавност није имала претерана очекивања, али га је Милојевић током лета претворио у једног од кључних играча у квалификацијама. Снажни крилни нападач био је неко ко се одлично уклапао у његов систем и филозофију игре, давао је огроман допринос у дефанзивним задацима, а онда је са две асистенције против Краснодара био један од оних који су погурали црвено-беле ка групној фази Лиге Европе. Колико је имао поверења у њега, показала је и чињеница да га је Милојевић наредног лета у одлучујућој утакмици у Салцбургу ставио у стартну поставу.

Још значајнију улогу у Милојевићевој првој сезони у Црвеној звезди имао је Славољуб Срнић. Звездино дете, које се вратило из Чукаричког, тада је одиграло најбољу сезону у досадашњој каријери. Срнић је постигао три гола и остварио две асистенције у квалификацијама, а потом је уследила асистенција против БАТЕ Борисова на отварању Лиге Европе, па гол против Келна за пролаз у 1/16 финала. Више него довољно за остављање озбиљног трага на стадиону Рајко Митић.

Марко Гобељић је из Напретка стигао у јуну 2017. године, а значајнију улогу на међународној сцени почео је да добија прошле сезоне, одигравши три комплетне утакмице у групној фази Лиге шампиона. Коначно, незамењив на десном боку српског шампиона постао је овог лета, када је постао први избор на позицији десног бека, после чега је постао и репрезентативац. У овој сезони је одиграо осам утакмица у Европи, а било би их и више да није добио црвени картон против Судуве.

Прошлу сезону од суперлигашких појачања у потпуности су обележили Душан Јованчић и Милан Павков.  Бивши капитен Војводине стигао је без иакве помпе на стадиону Рајко Митић, стрпљиво је сачекао својих пет минута и уграбио важну улогу у Звездином тиму. Публику на стадиону Рајко Митић купио је на утакмици против Ливерпула, када се на сјајан начин носио за везним играчима актуелног првака Европе. Ипак, олакшавајућу околност за њега представљала је чињеница да је те јесени поред себе имао сјајног лидера Ненада Крстичића. Ове сезоне је упао у проблем због огромних очекивања Звездине публике, која је у њему видела новог носиоца игре. Тај притисак је извесно утицао и на пад његове форме и самопоуздања.

Јованчић је био пријатно изненађење, а Милан Павков потпуно октровење прошле сезоне Црвене звезде. Голгетер из Бегеча је симпатије Звездине публике привукао због борбености на гоствању у Салцбургу, а херој Маракане постао је у невероватној утакмици са Ливерпулом у Београду, када је био стрелац оба поготка. Овог лета је био надомак одласка у Кину, али је остао, што се испоставило драгоценим када је у питању меч са Копенхагеном на стадиону Рајко Митић. Ипак, повреда коју је доживео у том мечу потпуно га је избацила из ритма, у који се још увек није вратио. Делује да су га у овом тренутку Томане и Боаћи избацили у други план, али сезона тек треба да улети у жесток ритам.

Тај низ играча са домаћих терена настављен је и ове сезоне, захваљујући играчима који су пристигли из крушевачког Напретка у јануару ове године. Лошу форму Мохамеда ел Фардуа Бена овог лета у потпуности је искористио Алекса Вукановић, који као да је ускочио у „кожу“ Слабољуба Срнића и израстао у хероја великог славља у реваншу против Јанг Бојса. Иако је у овом тренутку Раџив ван ла Пара тај који се налази у улози стартера, неубедљиве партије Холанђанина би ускоро могле да врате офазнивца из Гајдобре у први план.

Милош Вулић је овог лета направио потез каријере одлуком да одбије прелазак у Раднички из Ниша на позајмицу. Био је спреман да сачека своју шансу, а она је уследила након повреде Бранка Јовичића. У суперлигашким мечевима је показао огроман потенцијал, а онда је добио својих пола сата у Минхену, па улогу стартера у вечитом дербију. Милојевић са њим, као ни са његовим претходницима, није желео да жури. Јованчића је ставио у стартну поставу против Олимпијакоса, а онда је у правом тренутку послао рођеног Крушевљанина у ватру, за шта му је овај вратио са најбољих пола сата у каријери. Поред постигнутог гола, Вулић је протекле вечери пленио сигурношћу и лакоћом потеза. Преузео је улогу лидера у вези и на фантастичан начин изнео завршницу меча. Јасно је да ће овај момак ускоро постати незамењив део Звездиног везног реда.

Тај низ суперлигашких појачања, која ће израсти у важне играче Црвене звезде, требало би да наставе Његош Петровић и Радован Панков. Доскорашњи играч Рада тренутно живи у нестварним сновима, јер је за само једно лето прешао пут од суперлигашких терена до Лиге шампиона, али на терену не дозвољава да га поремети било каква импресија. Све досадашње минуте у црвено-белом дресу на међународној сцени одрадио је готово беспрекорно. Против Олимпијакоса је преузео незахвалну улогу повређеног Кањаса и био на висини задатка. Панков је такође, већ неколико пута ове сезоне, али пре свега на тешком гостовању у Копенхагену показао да има караткер који је неопходан великом играчу. У овом тренутку он је у улози алтернативе Милуновићу и Дегенеку, али је увек спреман да преузме ситуацију у своје руке када су у питању захтевни мечеви на међународној сцени.

Црвена звезда је овог лета доста лутала када су у питању појачања, па се дошло до ситуације да екипа Владана Милојевића буде претрпана странцима, али је у протеклих неколико сезона дефинитивно одрађен одличан посао када је у питању ангажовање играча са овдашњих терена, који и те како узимају заслуге за одличне резултате на међународној сцени.

Извор: моззартспорт

Фото: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар