Мања наплата пореза на доходак у Српској

Пореска управа Републике Српске (РС) је за девет мјесеци ове године на рачун јавних прихода прикупила укупно милијарду и 871 милиона марака, што је за око 58 милиона КМ или три посто више у односу на исти период лани.

Република Српска 02.10.2019 | 15:08
Мања наплата пореза на доходак у Српској
То је, како је саопштено, наставак позитивних трендова у наплати јавних прихода.

Директни порези су наплаћени у износу 372,3 милиона марака, што је за шест посто мање него у истом периоду 2018.

Највеће смањење наплате било је код пореза на доходак, који је износи 143,3 милиона КМ или 37 милиона марака мање у односу на лани.

Разлог мање наплате овог прихода лежи у чињеници да је Влада Републике Српске у прошлој години повећала неопорезиви дио плате на 500 КМ, и на тај начин се одрекла дијела прихода по том основу у корист радника у Републици Српској.

Међутим, порез на добит у прва три квартала ове године је 194,8 милиона КМ, што је за 13,4 милиона или седам процената више него у истом периоду претходне године.

Што се тиче пореза на непокретности, наплата је износила 22 милиона КМ, што је за један проценат више.

Прикупљено је милијарду и 163 милијарде КМ доприноса, што је за 72,9 милиона КМ или седам посто више него лани. За Фонд ПИО наплаћено је 658,5 милиона или 38,8 милиона КМ више, док је приход Фонда здравственог осигурања 417,9 милиона, што је више за 28,9 милиона у односу на упоредни период.

Осим тога, раст је забиљежен и код наплате прихода по основу доприноса за Фонд дјечије заштите и доприноса за Завод за запошљавање, од по шест, односно седам процената.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Добој

03.10.2019 15:04

Цвјетају нам руже, нема ста :) Штета сто ти милиони заврше у приватним дзеповима. Зато ваљда запошљавају ове неписмене. Нпр.удјите на шалтер Завода за запошљавање Добој. Кад једном тамо удјете добијете напаст да сопствену кућу запалите и са гацама на штапу одете

ОДГОВОРИТЕ