ЛЕ - Голман Астане, Ненад Ерић: Партизан добар са Савом!

Наша снага осовина Рукавина – Томасов! Какви услови чекају црно-беле у Казахстану и како се Пожежанин снашао у бившој совјетској републици. . .

Фудбал 03.10.2019 | 08:00
ЛЕ - Голман Астане, Ненад Ерић: Партизан добар са Савом!
Ко да гол може да пева, а ко извуче живу главу са „Астана арене“ може да уђе у круг одабраних. Првак Казахстана ретко губи бодове на свом терену, игра као у трансу, ређа победе било у првенству, било на међународној сцени, у последња три месеца је савршен домаћин, па је јасно да Партизан очекује посао налик гурању камена узбрдо да би у Београд донео бод или три и повећао шансе за пласман у нокаут фазу Лиге Европе.

Какав је тим из Нур-Султана најбоље сведочи чињеница да су у последње две и по сезоне тамо разоружани Легија, Селтик, Мидтјиланд, Рен, Јаблонец, Клуж, БАТЕ Борисов. Неке од тих победа биле су импресивне, довољне да распале машту навијача пред сусрет са црно-белима.

„Не умем да објасним тај феномен, мада је јасно да боље резултате бележимо на нашем терену. Кажу да има до тога што гости мењају временску зону, исцрпљени су од дугачког лета, морају да се привикну на вештачку траву, међутим, исто тако је и нама кад играмо ван Казахстана. Биће да је нешто и до квалитета наше екипе, чим такве низове правимо“, добро је расположен Ненад Ерић, српски голман који троши девету сезону у некадашној држави Совјетског Савеза.

О томе какви услови чекају састав Сава Милошевића у четвртак (16.50, РТС 1, ТВ Аренаспорт 1) говори прецизно.

„Температура у вечерањим сатима падне на пет степени Целзијуса. Пре неки дан смо затворили кров на стадиону, што значи да је амбијент за игру малтене савршен. Нема падавина, испуњени су сви предуслови за добар меч. Надам се да ће бити и доста публике на трибинама. Кад играмо у превенству мало навијача дође, али у Европи је друга слика, очекујемо око 25.000 гледалаца. Практично, од утакмице са Партизаном зависи нам даљи пут у Европи, схватамо значај дуела и сигурно ћемо му прићи максимално“.

Последично томе минулих дана стручни штаб Астане анализирао је врлине и мане тима из Хумске, мада је балканска колонија у Нур-Султану (Срби Ненад Ерић и Антонио Рукавина, Црногорац Жарко Томашевић и Хрвати Марин Томасов и Лука Шимуновић) и пре тих информација знала какав јој је противник дошао у госте. О њему, само речи хвале.

„Пратим редовно Партизан, одлично игра, види се да је управа повукла добар потез именовањем Сава Милошевића за тренера, уочљива су боља издања у односу на минуле сезоне. Баш добро функционише осовина Тошић-Натхо, обојица су притом играли на истоку, тачно знају шта може да их очекује у Казахстану, видим да Лазар Марковић полако улази у форму, нови шпиц Садик је баш незгода за чување, прете црно-бели из свих позиција, играју офанзивно, а на све то им одбрана добро стоји и голман Стојковић остатку тима улива сигурност“.

Парни ваљак се захуктао после репрезентативне паузе: добио је све утакмице у првенству, међу њима 161. вечити дерби, оставио одличан утисак против АЗ Алкмара, те знају у Астани ко је преко пута, али исто тако знају и како да побеђују.

„Марин Томасов је прави вођа тима, ове сезоне дао је 14 и наместио 17 голова, кад нас неће, кад не иде, индивидуланим решењима направи разлику, буквално је способан да измисли погодак. Осим тога, тимски је играч, одлично нам функционише десна страна по којој дејствује у пару са Тонијем Рукавином, доста противника смо сломили на тај начин, али... Да не откирвам превише, морамо нешто и за нашу свлачионицу да оставимо“, смеје се Ненад Ерић.

На једној страни је изванредан учинак Астане у Европи (седам победа у последњих осам домаћинстава), док је на другој неизвесна трка за одбрану круне у Казахстану. Остало је пет кола до краја, играће се дерби са Каиратом (кући) и Тоболом (на страни), уз напомену да актуелни шампион има и меч мање, прилику да се бодовно поравна на водећим двојцем. Гробари се надају да би у борби на два фронта могао наредни ривал да поклекне већ у четвртак.

„За нас су све утакмице у овој фази сезоне битне. Колико желимо успех у Европи толико нам је битно да одбранимо титулу. Није лако, доста се путује, удаљеност између градова је огромна, тако да времена за опоравак или уигравања имамо врло мало. Можда зато очекујем мало обазривији меч са обе стране у четвртак, пошто је улог велики. Објективно, Манчестер јунајтед је најјачи у групи, АЗ, Партизан и ми циљамо другу позицију и зато је важно да у директним дуелима скупљамо бодове. Самим тим биће тврд меч, претпостављам да ни црно-бели неће баш да се залете“, закључио је голман Астане који је због лакше повреде ноге пропустио лигашки дуел са Каисатром (3:0) – нису играли ни Рукавина, ни Томасов – мада се очекује да сва тројица буду стартери сутра.

ЗА ДЕСЕТ ГОДИНА ПЕТ ТРЕНЕРА, А ПАРТИЗАН 12

Астана је млад клуб, основана пре само десет година, а напредује крупним корацима (већ је пет пута везано освајала првенство), играла групну фазу Лиге шампиона, ово јој је четврта узастопна сезона у Лиги Европе, а све то дугује планском пословању.

Сведочи о томе и податак да су од 2009. до данас на клупи седела петорица тренера, док је, пример ради, Партизан у истом периоду променио 12 стручњака, од којих је Марко Николић био у два мандата.

„Астана је пре свега породичан клуб. Изузетно се води рачуна о сваком детаљу, пре свега о људским особинама играча. Можда немамо позната или скупа имена, али имамо тим који дише као један. Имамо и фантастичне услове. Не знам како је у Реал Мадриду, али овде спортиста добије све што пожели и његово је само да на терену то врати. Реч је о врхунској организацији људи у свим структирама клуба. Да није тако не бисмо пет сезона валадали Казахстаном. Можеш једном да будеш првак, али кад се понављаш значи да вредиш“, истиче Ненад Ерић.

ИСПУЊЕН САН НА ОЛД ТРАФОРДУ

Српски љубитељи фудбала могли су да упознају Ненада Ерића међу стативама Слоге из Пожеге, крагујевачког Радничког, ОФК Београда, био је на позајмицама у Биг Булу, чачанском Борцу и Мачви, да би фудбалску срећу пронашао у Астани.

„Не можемо сви у иностранство преко Црвене звезде или Партизана. Изабрао сам другачији пут и испало је сјајно. Девет година сам у Казахстану, браним редовно, освајам трофеје, играм Европу, испунио сам и дечачки сан да заиграм на Олд Трафорду против Манчестер јунајтеда...“, подсећа 37-годишњи Пожежанин, од 2014. и држављанин Казахстана, како се у утакмицама тамошње Премијер лиге не би водио као странац.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар