Око чега су се сложили чланови Предсједништва

Необична тројка у Предсједништву БиХ, немало након избора и конституисања показала се као нефункционална. Додик, Комшић и Џаферовић, нису постигли сагласност око готов ниједног питања које се нашло на дневном реду не баш тако честих сједница. Није недостајало ни међусобних оптужби и ограђивања од појединачних посјета и изјава.

Босна и Херцеговина 02.10.2019 | 09:57
Око чега су се сложили чланови Предсједништва
У посљедње вријеме нису ријетке ни увреде. Доносимо кратак преглед досадашњих односа у институцији колективног шефа државе.

Заклетве о поштивању Устава БиХ. Аплаузи. И велики планови. На дан када су чланови Предсјеништва званично преузели мандате. Тог дана једни друге називали су колегама. И многи су остали изненађени помирљивим тоновима који су се чули с предсједничке говорнице.

"ЕУ треба да буде циљ БиХ, зато ћу заједно са својим колегама већ на првој наредној сједници затражити да ЕУ и њене структуре без обзира што то можда дјелује наивно што је прије могуће одмах да статус кандидата БиХ", казао је Милорад Додик.

Већ на наредној сједници проблеми. Милорад Додик захтјева избацивање једне од застава БиХ из сале за сједнице. И убацивање заставе Републике Српске. Џаферовић и Комшић става - то се неће догодити.

"Никада то нећу прихватити ми смо колективни шеф државе БиХ и уклањање заставе БиХ из сале у којој засједа Предсједништво и у којој је до сада засједало увијек, је повреда државе БиХ", поручио је Шефик Џаферовић.

Потом се догодило неколико свијетлих тренутака. Међу којима једина колективна посјета у Брисел. Додик и Џаферовић код Ердогана у Анкари. Но, прича је опет кренула низводно. Питање АНП-а, и непомирљиви ставови. Због неименовања предсједавајућег Савјета министара, Додик пријети одузимањем надлежности државе. Или што би поједини рекли дисолуцијом.

"Па то су неки пробали и '92. па знате гдје су сад ти што су пробали, погледајте гдје су, потражите их није их проблем наћи што од Хага што под земљом. Дакле то се десити неће", казао је Жељко Комшић.

Дошао је тренутак да Додик узврати.

"Он само може да блебеће и као пуран се шири гдје год дође мисли да оно што он говори је истина, ко стоји иза њега, превара, да су хрватског члана Предсједништва изабрали Бошњаци", истакао је Додик.

НИје само НАТО посвађао чланове Предсједништва. Ту је и прича о ангажману Оружаних снага на источној граници. Упркос мигрантској, Додик одбија. Сјетимо се и Пељешког моста. Умјесто заједничке акције против градње, Додик одлучује прогласити ово питање виталним за Републику Српску.

"Не знам шта би то био интерес РС када је у питању разграничење БиХ са Републиком Хрватском у подручју Неума, ваљда би требао да буде интерес и РС да БиХ има ничим ометан приступ мору", казао је Шефик Џаферовић.

У протеклом периоду пристизале су изјаве и саопштења из кабинета чланова Предсједништва. Џаферовић и Комшић негодовали су због ставова Додика у сусретима с Орбаном и Страхеом, поручивши да је ријеч о његовим личним ставовима. Протестна нота Украјине након Додикове подршке анексији Крима. Од чега су се такођер преостала два члана Предсједништва оградила.

С друге стране, Додик се ограђује од иступа Комшића у УН-у, од Џаферовићевог присуства комеморацији бившем француском предсједнику Цхирацу. Ипак, пред колективним шефом државе нови дипломатски испити.

"Прихватили смо позив предсједника Вучића званично да дођемо у Београд, прихватили смо позив предсједника Бориса Пахора за званичну радну посјету Предсједништва БиХ Републици Словенији", казао је Комшић.

Од новембра до данас, сва три члана Предсједништва БиХ имали су заједнички став у осуди ракетних напада Јемена на Саудијску Арабију. Што им је донијело и бројне осуде јавности.

Недавно су се сложили и око сљедећег: Предсједништво Босне и Херцеговине с великом забринутошћу прати развој догађаја у Јаммуу и Касхмиру након укидања специјалног статуса који је гарантиовао његову аутономију.

(Н1)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

зигу

02.10.2019 08:04

Тако се то ради кад хоћеш да ништа не радиш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВАЛТЕР

02.10.2019 09:10

Додик глуми Стипу Месића само што УСА и ЕУ неће дозволити разбијање Босне и Херцеговине.У једном је успио.Уништио је Републику Српску!

Name

Нострадамус

02.10.2019 10:05

Браво Валтер

Name

Ре Валтер

02.10.2019 13:12

У сто су САД везане емоционално за БиХ. Сарајево и даље мисли да се земља окреце око БиХ а не око сунца. Док се млади људи из градова исељавају у Њемацку годисњом стопом од око 30.000, Сарајево се бави глупостима. Само напред јос 10 г. и када се одсели 50% радно способног становниства ту је крај. БиХ це се урусити сама од себе.

Name

Аqуа

02.10.2019 08:15

Знаци закљуцак је да су се слозили да се ниуцему неслазу

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

02.10.2019 08:30

То штетно предсједништво за народе БиХ треба распустити и расписати нове изборе за нове особе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

02.10.2019 08:39

Тако се ради кад људи умисле да је ово њихова Дрзава а не да су они њени слузбеници и да имају одговорност према својим граданима.Назалост иза националних бусија правна дрзава не функционисе јер би ова сва тројица у нормалним дрзавама давно били политицка прослост.Неки злоупотребљавају представљање својих народа а неки представљају сами себе.Као такви су генератор сукоба у овој земљи као и велика вецина политицара,који свој посао сматрају бизнисом а ову земљу лицним и партијским плијеном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Антиса

02.10.2019 09:09

Ипак овдје баја ради најбоље. Његов циљ је русење Босне и Херцеговине. Најбољи нацин да се то уцини је да је се оспорава у сваком смислу, и хтјели ми то признати или не, он то веома добро ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гурко

02.10.2019 09:21

Који циркузанти и кловнови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кицо

02.10.2019 10:17

Миле доди преседниквсуверене недјељиве бих.браво миле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

02.10.2019 10:33

Да ли би неки послодавац дрзао раднике који неце да ради а да има плату.Свакако таквог нема.Али варамо се,има народ бих који не зали сто његови радници ниста не раде цак им то одобравају и то на своју стету.Сједнимо и размислимо какви смо ми то људи кад висе волимо другом него себи.

ОДГОВОРИТЕ