Партизан "потопио" Венецију на старту Еврокупа!

Кошаркаши Партизана савладали су на гостовању екипу Венеције са 66:63, у првом колу Еврокупа.  Брамос промашио продужетак, Партизан потопио Венецију на отварању Еврокупа после драме! Дабл-дабл учинак најкориснијег кошаркаша Суперкупа АБА лиге.

Кошарка 01.10.2019 | 22:10
Партизан "потопио" Венецију на старту Еврокупа!
Црно-бели су након освајања АБА Суперкупа, успели да на старту другог по квалитету европског такмичења дођу до тријумфа.

Најбољи код Београђана био је Рашон Томас, који је остварио дабл-дабл учинак (11п+15ск), а пратили су га најефикаснији Маркус Пејџ са 14 поена, Огњен Јарамаз додао је 12, док је двоцифрен још био ВИл Мозли са 10 поена.

Код поражене екипе истакао се Мајкл Брамос са 12 поена и девет скокова, док су Остин Даје и Андреа де Николао убацили по девет поена.

Партизан је практично од почетка до краја одиграо резултатски добру утакмицу, а вођство нису испуштали све до краја меча.

Домаћи су се веома мучили са ефикасношћу у нападу, а посебно треба истаћи податак да су ван линије 6,75м шутирали 5/27.

Црно-бели су првих петнаестак минута меча одиграли јако зрело, да би пред велику паузу уследила серија Венеције од 8:0, тако да је Партизан на полувремену имао само четири поена предности.

Андреа Тринкијери успео је да "тргне" своју екипу, па су они на крилима Томаса и Пејџа успели да поврате двоцифрену предност.

Домаћи се нису предавали и завршницу меча су учинили колико-толико занимљивом.

Ипак, Партизан је, највише преко слободних бацања, успевао да одбије налете домаћих.

Венеција је имала напад и шут за продужетак, нису искористили, па се београдски црно-бели из Италије враћају са победом.

Партизан у наредном колу дочекује турски Тофаш, док Венеција путује у Кубањ на мегдан са Локомотивом.

Било је "тврдо", тешко, али и успешно за српски тим!

Партизан је тријумфом ушао у Еврокуп и нову сезону, јер је у драматичној завршници савладао Венецију на њеном терену, пред 3.500 гледалаца!

Венеција - Партизан 63:66 (11:19, 15:11, 18:18, 19:18)

Контролисали су резултат играчи Андрее Тринкијерија од почетка до краја, али током два сата велике борбе нису могли да се опусте, јер је домаћин све време налазио начин да буде ту. И онда када су црно-бели стицали "плус 12" и онда када се чинило да не постоји шанса да се италијански првак врати у меч.

У одсуству повређеног Радета Загорца, а у присуству расположених Маркуса Пејџа (14 поена), Огњена Јарамаза (12) и Рашона Томаса (11), црно-бели су одиграли напету утакмицу и одбранили тријумф у последњих десетак секунди.

Иако се уочи завршнице чинило да ће бити много мирније, доказани амерички крилни центар Остин Деј је сам вратио Венецију "у живот", а када је изашао из игре ту је био некадашњи играч Панатинаикоса Мајкл Брамос да тешким шутем за три поена врати неизвесност у последњем минуту

Било је на обе стране грешака, погодака и очигледне нервозе, али на крају су се ипак радовали Београђани!

Немања Гордић имао је шансу да "овери" победу 10 секунди пре краја, али је промашио оба слободна бацања при резултату 63:65. Одмах потом, Мичел Вот је избио лопту право у руке Вила Мозлија. И он се помучио на "црти", промашио први шут, али је искористио други, да постави коначан резултат.

У преосталих седам секунди, Брамос је покушао да изједначи тешким шутем са три, па је са десетак метара погодио обруч, а Мозли је био на месту да ухвати лопту и да означи крај меча.

На тај начин, уз много проливеног зноја, Партизан је привео крају утакмицу у којој је у неколико секвенци био у заиста добром ритму, пре свега док су пљуштале Пејџове тројке. Такође, велики импулс је давао и борбени Томас, који је уз 11 поена сабрао и 13 скокова на свом такмичарском дебију у црно-белом.

Као што резултат говори, било је и нервознијих, "тврђих" периода Београђана, али су упркос тим секвенцама налазили начин да бране и одбране своје вођство. И победу.

Пред црно-белима је повратак кући, па још једно гостовање - Игокеи у суботу, на "отварању" АБА лиге.

Премијера успешна! Партизан је одличном игром, нарочито у дефанзивном пољу успео да на ноге баци прошлогодишњег освајача италијанског кошаркашког шампионата. У веома тврдој кошаркашкој представи, Венеција није имала решења за одличну поставку игре коју је припремио Андреа Тринкијери - 66:63. Додуше, та победа је дошла након велике драме и пенал завршнице.

Од самог старта утакмице било је јасно да вечерас на северо-истоку Италије нећемо гледати меч на велики број поена. Промашаји су „севали“ на све стране, али је колико-толико успешнији био Партизан, који је крајем првог дела игре успео да дође и до осетније резултатске предности. Венеција није постигла поен у последња три и по минута кошарке у првој деоници, па су Београђани водили резултатом 19:11.

У истом ритму Партизан је наставио и у другој четвртини. Чврста игра у одбрани на старту омогућила је црно-белима да дођу до неких лаких поена на другој страни. Генералну слику, ипак, покварио је крај овог дела игре који је био као у огледалу у односу на прву четвртину. Овога пута су црно-бели остали без иједног коша у последња три минута и тако допустили Венецији да на велики одмор оду са само четири поена заостатка - 30:26.

Евидентно је било да је полувреме више пријало кошаркашима црно-белих. Предвођени сјајним РашономТомасом, који је након само три минута игре дошао до дабл-дабл учинка, играчи Партизана су се врло брзо поново одлепили на девет поена предности. Тврда игра било је нешто што је обележило и ову четвртину, а то је било потпуно атипично у односу на оно што смо имали прилику да гледамо на Партизановим утакмицама претходне недеље на Суперкупу АБА лиге.

Поново је Партизан изгубио нападачки континуитет на крају квартала, промашени су неки отворени шутеви, као и велики број слободних бацања, али се предност углавном није спуштала испод четити поена разлике. Управо толико је износила на крају треће четвртине, пошто је Де Николао погодио за три поена уз звук сирене и наговестио узбудљивих последњих десет минута кошарке - 48:44.

Да све буде горе, Венеција је тројком отворила и последњу деоницу, али је Гордић успео да убрзо врати погодак са дистанце и тако колико-толико очува мир у редовима црно-белих. Много важну тројку постигао је потом и Маркус Пејџ, па је Партизан полако, али сигурно почео резултатски да се „одлепљује“ од Венеције пред кључне тренутке утакмице.

Предност се углавном током последње деонице кретала у граници између четири и шест поена, али на око три минута пред крај утакмице Партизан је успео да веже два успешна напада. Прво је Јарамаз погодио два слободна бацања, а онда је Мозли прикуцао лопту за великих плус осам. Чинило се у тим моментима да ће црно-бели из Венеције покупити веома вредну победу.

И то се десило, али након велике драме. Венеција је тројком Брамоса пришла на само три поена разлике на 40 секунди пред крај утакмице. Деловало је да је још један напад Партизана изгубљен, остале су две секунде за напад, Андреа Тринкијери је тражио тајмаут. Пејџ је промашио тројку, а веома важан офанзиван скок ухватио је Мозли, при чему је и фаулиран. Рука је задрхтала код првог слободног бацања, али није код другог. Брамос је вратио на посед заостатка, а након тога Гордић је промашио оба бацања. Срећом, лопту је ухватио Волден, који је погодио једно бацање и тако ставио тачку на меч - 66:63.

ВЕНЕЦИЈА - ПАРТИЗАН 66:63

Арена: „Паласпорт Талиерчио“
Гледалаца: 3.500
Судије: Карлос Кортес (Шпанија), Марчин Ковалски (Пољска), Рено Желе (Белгија)

ВЕНЕЦИЈА: Ике 2, Касарин, Брамос 12, Тонут 2, Деј 9, Де Николао 9, Филој 6, Видмар 5, Шапел 8, Пелегрино, Ћерела 4, Ват 6

ПАРТИЗАН: Волден 5, Загорац, Пејџ 14, Гордић 7, Параховски 2, Јарамаз 12, Величковић, Бирчевић 3, Јанковић 2, Томас 11, Пејнерс, Мозли 10

Група А

Монако - Андора 82:66

у среду

Макаби Ришон - Прометеј Патра 18.30
Улм - Виртус 19.30

Група Б

Ритас - Локомотива 92:86
Венеција - Партизан 63:66

у среду

Тофаш - Лимож 19.00

Група Ц

у среду

Цедевита Олимпија - Дарушафака 19.30
Бреша - Уникс 20.30
Нантер - Хувентуд 20.45

Група Д

Тренто - Галатасарај 64:70
Олденбург - Арка Гдиња 74:78

у среду

Уникаха - Будућност 20.45

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

Фото: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар