Евролига открила план...

Да ли ће се проширити и где? Ево шта каже Бертомеу. . .  Први човек најјачег такмичења говорио је о великим плановима. Прочитајте шта каже о лиценцама, националним лигама, Еврокупу. . .

Кошарка 02.10.2019 | 16:33
Евролига открила план...
На почетку своје 20. сезоне на челу Евролиге, Шпанац Ђорди Бертомеу сматра да је то такмичење прешло "невероватан" пут и да ће и у следећим годинама стремити ка свом развоју.

Како ће тај развој изгледати?

За почетак, минулог лета озваничено је да су националне лиге од Шпаније до овог региона пале у други план и да су изгубиле своје гарантовано место. Са друге стране, гарантоване лиценце добили су Бајерн и Асвел.

Какви ће бити наредни кораци?

"Са једне стране, додела две нове лиценце одговара нашој потреби да имамо снажно и стабилно присуство на два кључна европска тржишта, француском и немачком. Асвел и Бајерн (добитници вишегодишњих лиценци) доказали су да имају пројекте који се подударају са филозофијом Евролиге, на терену и ван њега".

Та два клуба добила су двогодишње лиценце.

"Те лиценце биће тест и за лигу и за клубове и надам се да ће то бити корак ка уручивању вишегодишњих лиценци", додао је он.

Такође, Шпанац је подсетио да ће се следеће сезоне у Евролигу квалификовати оба финалиста Еврокупа у такмичарској 2019/20.

Бертомеу је говорио и о националним лигама, које су изгубиле проходност ка најјачем такмичењу.

"То што су позивнице намењене лигама претворене у 'wилд цард' помоћи ће нам да будемо сигурно да сваки кандидат за приступање лиги мора да осигура неопходне стандарде за то".

Да ли постоје планови за ново проширење?

"Верујем да смо нашли прави систем, двокружно играње лигашког дела, које смо применили пре три сезоне. Бројке показују да је то оно што навијачи желе да виде - константна акција и продужена ривалства међу најбољим клубовима и играчима. Дакле, тај сегмент не планирамо да променимо и дефинитивно ћемо задржати тај систем у будућности".

"Промене у Евролиги могле би да дођу из територијалног проширења, али то неће подразумевати и већи број лиценци. Прерано је да говоримо о детаљима, јер све ово није договорено међу клубовима, али постоји опште схватање чињенице да ће бити неопходно да радимо на стабилности ове лиге да би је подигли на виши ниво"

"Константно понављам да је моја визија да имамо 16 стабилних лиценци које ће нам омогућити да колективно развијамо наш производ, плус две додатне лиценце које су намењене Еврокупу. Оне ће системом промоције и испадања омогућити добрим пројектима да нађу свој пут до елите".

Да ли је Велика Британија и даље у плановима Евролиге?

"Да, одувек је и била и још је. Лондон Тауерси били су део Евролиге 2000. године и то показује наше амбиције да будемо у Британији. У то време за тај 'брак' нису били спремни ни они, ни ми. Али, сада смо у зрелијој ситуацији".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар