''Цртао сам степенице, играчи кажу да су то хијероглифи...!''

Селектор одбојкашке репрезентације Србије Слободан Ковач је за Б92 говорио о детаљу из свлачионице који је водио његову екипу до титуле шампиона Европе.

Остали спортови 02.10.2019 | 10:13
''Цртао сам степенице, играчи кажу да су то хијероглифи...!''
Очекивано или не, тек српска мушка селекција је успела још једном да се попне на врх Европе и да се придружи колегиницама које су нешто раније ове године на континенталном шампионату у Турској такође освојиле златну медаљу. 

"Полако се сабирамо. Мислим да нисмо још свесни, полако постајемо после балкона од синоћ и гледајући све насловне стране све ово добија на тежини. Схватамо полако све, колико-толико, шта смо урадили. Урадили смо велику ствар и тек ћемо схватити", рекао је Петрић.

По именовању на место селектора, Ковач је рекао да моћно звучи када се каже "први тренер репрезентације Србије", а после резултата на Европском првенству то звање делује још импресивније.

"Поносан сам на ово што смо урадили. Стварно сам пун емоција, пун тих позитивних ствари дубоко у себи. Када сам све преузимао, било је неко питање, да ли ћу успети, да ли ћу бити на висини задатка. Ово је велика обавеза, ја сам тренер који ради и прави резултат кроз рад, ту мислим на понављања, тактике... Све је то овде морало да буде много другачије. Кренули смо убитачним ритмом, иако су играчи имали десет дана паузе после претходног такмичења, рескирао сам са том неком врстом припрема и да буде неких повреда. Захваљујући целом стручном штабу, све смо урадили феноменално и то се видело по утакмицама, где је пети сет изгледао као први. Што је одмицало првенство, као да смо били спремнији. Дан пре финала смо завршили у теретани, нисмо радили са лоптом, него смо радили опоравак на други начин. Играчи су феноменално одговорили на све то", истакао је Ковач.

После прве две стартне победе на такмичењу против Немачке и Словачке, селектор је открио да у свлачионици постоји "нека врста графикона на ком играчима показује да је свака степеница пресудна да би се стигло до врха".

"Нисам забележио тај крај, нисам заокружио... Али тако смо кренули, корак по корак, то је било најважније. Цртао сам те степенице, они кажу да су то хијероглифи, није било потребе да склањамо када излазимо из свлачионице јер следећа екипа не би то разумела. Направили смо неку врсту пирамиде, где сам покушао да им објасним да је сваки корак важан, а сваки следећи још важнији. Имали смо концентрацију од прве до последње утакмице и стварно им хвала на томе, на труду, на свему што су отпоштовали. Није било лако", додао је Ковач.

Током такмичења је српска селекција пленила сигурношћу и није дозвољавала да јој противник "уђе у главу", чак и ако изгуби први сет. 

"Шта знам, ми смо као дизел мотор, мало спорије палимо, али смо после тога јако ефикасни. Шалу на страну, наша вера у крајњи циљ је превагнула, издигла нас је изнад свих притисака других екипа. На крају смо веровали да можемо да дођемо тамо где смо сада. Веровали смо једни у друге, успели смо да истрпимо и када противник игра добро, што је много битно", рекао је Петрић.

Српска спортска јавност и "јавност" није имала превише вере у репрезентацију Србије, па је Ковач одвео тим на такмичење без велике помпе, приче, прилично тихо и испод радара.

"Ми смо сами очекивали резултат од нас, небитно је да ли постоји притисак медија или не. Нормално је да га није било, претходно такмичење је завршено лоше, нисмо се квалификовали у првом кругу на Олимпијске игре и постојао је притисак да оваква генерација неће играти ОИ. Ја сам се на неки начин бојао како ће бити у тешким тренуцима, да ли ће да се врати тај страх, питања да ли су на потребном нивоу или да се врати то од раније. Ја сам хтео мало да променим главе, а испало је све тако добро да сада причамо о томе. Отишли смо тихо, један велики тренер је замењен, било је питање да ли ће игра бити на нивоу, али је нормално да оваква екипа има циљ да буде стално у врху. Ако погледате где играју наши играчи и како играју, не можемо да не очекујемо највише. Да ли ће то да дође или не, то је ствар игре на терену и ту морамо да се докажемо. Што је било јуче, хвала, супер, али ми смо спортисти и морамо да се докажемо сваки наредни пут, да заборавимо шта је било добро и лоше и да идемо само напред, да научимо из лошег, а из доброг да идемо даље. Не постоји другачије. У прошлости је било неких великих репрезентација, Италија, Бразил, ми... Те екипе увек иду на медаљу, Италија је освојила три узастопна Светска првенства. То се може, не видим зашти то ми не можемо. Треба да направимо такав програм да кажемо да хоћемо увек највише. Да ли ћемо остварити? То зависи од нас, али треба на свако такмичење да идемо са највишим амбицијама. Медаља је увек била амбиција ових играча и репрезентације", констатовао је Ковач.

У плејаду великана српске одбојке се златним словима уписао 32-годишњи примач сервиса, који је у Паризу подигао пехар намењен шампиону Европе.

"Није ми било превише тешко, нисам ништа специјално морао да радим. Момци су велики професионалци са јасним жељама и циљевима. Из утакмице у утакмицу смо дизали хемију унутар екипе и то ми је олакшало капитенски посао. Било је одређених ситуација где је требало смирити екипу и дати додатну сигурност, али су ми саиграчи свакако олакшали посао и хвала им на томе. Част је бити капитен, поготово капитен националног тима", закључио је Петрић.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар