Како је Павле Вуисић одбио Титову наредбу

Чувена легенда српског глумишта Павле Вуисић једини пут и последњи пут срео се са маршалом и доживотним председником Социјалистичке Федеративне Републике Југославије Јосипом Брозом Титом једног врелог августовског дана у Београду 1969. године.

Забава 01.10.2019 | 16:21
Како је Павле Вуисић одбио Титову наредбу
Било га је срамота што је ишао код Тита, испричала је прије неколико година Мирјана Вуисић, а данас се навршава 31. године од смрти легендарног глумца.

Био је један од великана српског глумишта, а због свог специфичног сензибилитета и несвакидашњег хумора, иза њега су остале анегдоте које се и данас препричавају. Као на примјер, она о томе како је Паја упознао Тита.

Неколико мјесеци прије премијере југословенског ратног спектакла "Битка на Неретви" на Бијелом двору организована је посебна пројекција "само за очи" маршала. Било је предвиђено да Тито упозна екипу која је радила на филму, па су да присуствују позвани сви - од шминкера до комплетне глумачке поставе са изузетком Орсона Велса који је био оправдано одсутан.



Позив се, наравно, односио и на Павла Вуисића, који је у филму играо шофера Јордана. И тако се догодило да два униформисана официра покупе славног глумца са његовог сплава на Сави и одведу пред капије двора на Дедињу гдје су га дочекале дјевојке чији је задатак био да Пају одведу до гардеробе и дају му лијепо, свечано одијело предвиђено за пријем код Тита.

Обучен у своју "аласку униформу" - бермуде, раскопчана пругаста кошуља, папуче изблиједиле од пијеска, Павле Вуисић није имао ни најмању намјеру да обуче "пингвински костим".

"Ја не морам ништа! Можда ви да га пробате, а да се ја вратим на Аду", кажу да је викао док су се пробијали до гардеробе.

Непријатна ситуација је потрајала. Паја није одустајао и чинило се да није било те силе која би га натјерала да се предомисли и ипак "упаради". Галама је била толика да ју је, ходајући ка дворани, чуо и сам Тито. Заобилазећи своју пратњу маршал је сам отишао до гардеробе и отворио врата. Сви су заћутали.

"Друже, јесу ли ваши шофери носили одијела и кравате у рату? Тјерају ме да ово обучем, а сви знају да сам ја у филму шофер Јордан", као из топа је испалио глумац.

Прича каже да се Тито насмијао, пришао и загрлио Павла Вуисића одводећи га у једно малу, споредну просторију. Нико није знао шта се унутра дешава. Само је у једном тренутку конобар унио виски. Пројекција је каснила. Павле Вуисић никада није причао о догађајима од тог дана. Био је то званично његов једини сусрет са Титом.

(Информер)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Вук

01.10.2019 15:58

Паја, легенда .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дудо

01.10.2019 16:04

пајо легенда а Тито још већа.

Name

Ре Дудо

01.10.2019 19:20

Каква ти је тај бравар био легенда? Ниси смио проговорити ниста. Демократија нула. Изоловани лудјаци од Европе и свијета слицни Сјевеној Кореји. Фукаре сви осим тих комуњара сто су управљали народом.

Name

херцеговац

02.10.2019 06:11

нешто ми све говори да рудоња баш подсјећа на бравара

Name

За Ре

02.10.2019 17:34

Како да ти вјерујем, кад сам 23 год зивио у том систему, дацу ти један примјер.Поцетком 90-ти год добили смо понуду да удјемо у ЕУ сад колико смо отворено и напредно друство уз највеце зеље и вољу не моземо уци мин за 10 год.Толико о демократији и слободи цовјека сад и тад, они који су русили земљу заслузено су заврсили гдје им је мјесто, јер није просло од смрти Титове ни 10-год Ти демократи су растурили семљу и унистили сва добра које су наси народи деценијама градили.

Name

Чкаља

01.10.2019 16:48

Вјечито надрндан и нељубазан био.

ОДГОВОРИТЕ
Name

саса

01.10.2019 18:09

и ста реци тита је свако волијо пре а и сада само ми срби смо посебни боље да не прицам висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ме

01.10.2019 19:27

Обојица легенде.. сјецам се свега као да је јуце Било..као у сну.лијепо.. а данас само Туга,залост, криминал, јад И биједа.. народ бјези из ове земље, .. ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

АНА

02.10.2019 07:08

Нека је бравар па шта свака му је реченица била на мјесту. Имате сада предсједнике вјеројатно да вам нихов прости говор одговара. Хоцу реци вама који сте на истом нивоу простаклука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Ре Дудо

02.10.2019 07:19

Мени се чини да је за Титиног времена била боља демократија него сада. Бајина политика је ригидниа диктатура као у Саудијској Арабији, различите су вјерске одреднице и титуле, тамо је краљ и принчеви а овамо врховни баја и кумови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми6

02.10.2019 07:33

Ста сте ухватили "друга ТИТА"? И дан данас кад се помене име Марсала, треба устати и поклонити се, како тако било је боље и никад висе бити неце...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тара

02.10.2019 09:03

Сви који пису лосе о том времену или су били неки криминалци или дјеца истих. Средином седамдесетих моја плата је била прерацунато у ДМ 2700. Муз јос висе. Имала са возацки, ауто, добили стан, симболицна кирија. Куца направљена. Двоје дјеце сам родила до моје 26 године. А како је данас? Дјеца се не радјају, јер нема услова за то. Омладина бјези, јер раде као робови за мале паре или немају посла никако. У Титино вријеме ко се понасао нормално и радно све је могао имати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре...

03.10.2019 15:20

Управо тако! Зивио си као цовјек, достојанствено!