Супруге првих људи брчанског правосуђа запослене у Основном суду

У Земљишно-књижном уреду, тзв. Грунтовници, Основног суда у Брчком, у којем су запослене и Ксенија Грчевић, супруга предсједника поменутог суда Јадранка Грчевића, те Милијана Кауриновић, супруга предсједника Апелационог суда у Брчком Дамјана Кауриновића, недавно је посао добила и Јелена Опарница, супруга познатог брчанског адвоката, блиског првим људима правосуђа у овом граду.

Босна и Херцеговина 01.10.2019 | 08:50
Супруге првих људи брчанског правосуђа запослене у Основном суду
Треба напоменути да је конкурс проведен у складу са законом те се формално не може оспорити али би, како је процијенила редакција еТрафике, сродничке релације које се преплићу, како у правосуђу читаве БиХ, тако и у самом Брчком, требале бити познате јавности.

Јелена је супруга Драгана Опарнице, адвоката који је чланове Комисије, који су бирали најбољег кандидата на недавном конкурсу, заступао у парничним и извршним предметима пред Основним судом у Брчком. Код Опарнице је у адвокатској канцеларији запослена сестра Зорана Ракановића, шефа Земљишно-књижног уреда и једног од чланова комисије. Он је, као и остатак чланова, супругу адвоката Опарнице оцијенио као најбољег кандидата на конкурсу за оператера-референта земљишно-књижних послова.

Конкурс и чланови Комисије

Конкурс је расписала Правосудна комисија Брчко дистрикта у априлу ове године. Како се може видјети у извјештају о селекцији кандидата и записнику о процјени кандидата, на то радно мјесто пријавило се 14 кандидата.

Након обављеног писменог тестирања, 13. септембра, на интервју су позвана само два кандидата – Наташа Кењић и Јелена Опарница, да би након тога чланови Комисије чији је задатак да изаберу најбољег кандидата, сачинили ранг-листу најуспјешнијих кандидата. Будући да је, за разлику од Кењић која је остварила укупно 311,4 бодова, Опарница имала 319 бодова, чланови Комисије су је предложили као најуспјешнијег кандидата.



Комисију која је препоручила најуспјешнијег кандидата чинили су: Јадранко Грчевић (предсједник), Драган Томаш и Ракановић Зоран (чланови) и Вук Лучић (записничар). Грчевић је уједно и предсједник Основног суда у Брчком, а Томаш судија у истом. Прије него што је постао судија, Томаш је обављао дужност шефа земљишног-књижног уреда, тзв. Грунтовнице, када га је на том мјесту замијенио Ракановић.

Такође, како смо споменули на почетку текста, сестра Зорана Ракановића, Јелена Ракановић, запослена је у адвокатској канцеларији Драгана Опарнице. Ракановићу је било познато да му сестра ради код адвоката Опарнице, као што му је морало бити познато да је предложени кандидат супруга адвоката код којег ради његова рођена сестра, због чега, макар из моралних разлога, није требао бити у Комисији.

Супруге првих људи брчанског правосуђа

Јелена Опарница ће се тако прикључити Ксенији Грчевић, супрузи предсједника Основног суда у Брчком, али и Милијани Кауриновић, супрузи Дамјана Кауриновића, предсједника Апелационог суда у Брчком, које су, такође, запослене као оператер, односно правник у Грунтовници.



Подсјећамо, Јадранко Грчевић, предсједник Основног суда у Брчком недавно је био у центру афере јер је, противно Правилнику о раду ВСТС-а, поново изабран на поменуту позицију.

ВСТС је, наиме, именовао Грчевића средином јула иако он није испуњавао услове за именовање на поменуту позицију баш због тога што му је у истој институцији запослена и супруга, а што је у супротности са Правилником о раду ВСТС (Документ: Пословник о раду ВСТВ), чије су измјене усвојене у мају 2018. године.

Истовремено, Комисија за именовање је неправилно бодовала резултате и дала је нетачну просјечну оцјену рада судије Недељка Табаковића, и тако га, иако је једини испуњавао услове, дисквалификовала.

Трећа неправилност јесте да се приговори које је Табаковић упутио прије одржавања сједнице на којој је требао да се именује предсједник Основног суда Брчко дистрикта нису ни нашли пред члановима ВСТС-а, иако предсједник ове институције Милан Тегелтија тврдио да јесу.

Сам Грчевић у разговору за еТрафику није крио да му је супруга Ксенија запослена у суду за чијег предсједника се поново кандидовао.



„Јесте, моја супруга је запослена у Основном суду Брчко дистрикта. Зна се кад је запослена, запослена је прије него што је постала моја супруга. Стицај околности је био такав. Толико вам могу рећи“, рекао је кратко за еТрафику Грчевић.

Када смо га питали да ли је упознат да је његова кандидатура супротна Правилнику о раду ВСТС, Грчевић је одговорио да су то личне ствари, те да није дужан да одговара на поменуто питање.

Иначе, Грчевић је на позицији предсједника Основног суда још од 2001. године.

(Е.трафика)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

01.10.2019 06:56

Ја теби ти.мени,па док има,добро и.јесте,а све под пластом српства,фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

01.10.2019 09:15

Прово је к себи Бог створио браду, а онда... па зашто би се ми "људи" понашали дугачије, важно је да је наш Србин, шта би рекли да је обрнуто????

Name

075

01.10.2019 09:58

Мислио сам да је Брчко Дистрикт БиХ једна од свијетлих тачака у БиХ, кад оно...

Name

ГАВРО

01.10.2019 11:30

У Добоју обренпетровић запослио у градској управи и јавним установама супруге,кћерке и синове окружних тужиоца,судија,крим.инспектора,затворских руководиоца,пореских инспектора....и пјева додикову омиљену пјесму Не може нам нико ништа

Name

Директ

01.10.2019 18:14

075, па Брцко и јесте једна од свијетлијих тацака у БиХ. Има једну од најјацих, ако не и најјацу расвјету у БиХ (по глави становника). :)))

Name

Бхт

01.10.2019 06:58

И супруге и дјеца и унучад и праунучад и чукунунучад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бели

01.10.2019 21:27

Имали игдје у свјету.судију СТАНКОВИЦ ЦОСОВИЦ ВЕСНУ довели из Фоце у Окрузни Суд у Бања Луци.муза јој запослили у затвор на Туњицама.судила је много сумњивих слуцајева и наградјена је за то .постављена је за судију суд БиХ. ДЕМОКРАТИЈА јадни ми

Name

Реално гледано

01.10.2019 06:59

Овај Грчевић је персонификација системске корупције правосуђа у Брчком... Људи моји од снимака гдје у телефонском разговору каже да има он своје судије и да ће рјешити одређени предмет, па до обнове мандата мимо правилника... Брчко је мала средина, затворена, држава у држави, а овакви као Грчевић су разлог због чега са највећим буџетом по глави становника у држави, смо и даље ништа више до једна обична селендра са лијепим слоганом Оглед за углед... Дјеца судија се запошљавају по суду, унапријед се зна ко је прошао прије него се и дође до конкурса... Комплет правосуђе је родбинским везама испреплетено и једни друге покривају и намјештају пресуде које имају далекосежне посљедице по привреду и грађане. Сад кад бисте урадили анализу поменутих породица и осталих судија и тужиоца видјели бисте да су им сви укућани на државним јаслама, по разним полугама власти и да су они сви једна добро увезана хоботница која уништава срж овог друштва... Ово је срамота шта смо дозволили...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сики

01.10.2019 07:16

Кад тад це у том суду бити ревизија јер су се превисе осилили пису у пресуде по емотивним мисљењима докази их не занимју ...срамота

Name

Корупција

01.10.2019 07:39

тако се то ради у најкорумпиранијем правосудју у Европи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правосудје

01.10.2019 08:03

Је приватна институција, као и многе друге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И

01.10.2019 08:40

и то је само један примјер злупотребе институција дрзаве а у свим градовима БиХа је тако!!!све институције су заробили и своју родбину пријатеље послуснике и они се бахате у институцијама и стите крупни криминал и то је увезана криминаллна хоботница која хара од рата до данас !на оциглед медјународне заједнице која је дијелом поткована од политицара три партије на власти коалиционој опозиционој сви увезани од рата и треба све распустити и нове изборе електронске а закон за све једнак и одузимање имовине опљацкали су будзет са својим платама незарадјеним и привилегијама !дтрасно невидјено !!па они су изнад закона !!! 16 вијек на балкану траје

Name

све се зна

01.10.2019 08:35

Наташа Кењћ другопласирана са купљеним приватним факултетом (Једна од двије сто једине испуњавају услове)?Знаци на следећем конкусу код Грчевић Јадранка пролази она.Зато судови суде тако како суде и уписује се и брише из земљишних књига све , само најмање оно што је легално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈА

01.10.2019 08:59

Испреплетени као мачија цријева....Може им се.... И Кауриновић је доживотни предсједник..... И Грчевић је доживотни предједник..... Очигледно је ријеч о приватним судовима.... Аферим!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрекавац

01.10.2019 14:04

Па ово ниста не изненадјује...наравно да це сви намјестити родбину, зене, дјецу на дрзавне јасле ако икако могу...нисмо ми Сведска па да сад имамо уредјен систем без корупције, мита и намјестања конкурса...зато це овог бити свуда , не само у Брцком него у цијелој БиХ, зато сто је систем труо...и то се никада неце промјенити ма колико се ми трудили

ОДГОВОРИТЕ