Звезда би више странаца, Партизан не да - варнице сијевале!

Звезда тражи много већи број странаца, Партизан против, варнице на седници! Иако су годинама доносили прописе о смањивању броја странаца у клубовима Суперлиге (тренутно 4), могуће је да ће одлука бити промењена, драстично! Инцидент на седници! Тумбаковић: "Ја сам за што мање странаца, али ко мене пита. . . "

Фудбал 30.09.2019 | 20:35
Звезда би више странаца, Партизан не да - варнице сијевале!
Годинама се прича о заштити домаћих играча, промоцији младих... Годинама органи ФСС доносе прописе о ограничавању броја странаца, последњу је иницирао лично председник Савеза Славиша Кокеза пре две године.

Али, сада би могло да се догоди, на предлог Црвене звезде, да се број странаца који могу да буду у протоколу за једну утакмицу, не смањи, већ ДРАСТИЧНО повећа!

Заједница клубова Суперлиге и Прве лиге Србије данас је разматрала предлог Црвене звезде да се број странаца повећа са четири на чак осам!

Након седнице на сајту Суперлиге потврђено је да је Звезда покренула званичну иницијативу која се односи на повећање броја страних играча који имају право наступа у Суперлиги Србије, која би била у примени од наредне сезоне. 

"Наведени предлог садржао је одређене финансијске обавезе које би имао клуб који жели да ангажује више страних играча од прописаног броја", наводи се у саопштењу.

Ова иницијатива прослеђена је на разматрање Извршном одбору Фудбалског савеза Србије. О предлогу Звезде одлучиваће: Славиша Кокеза, Новица Тончев, Илија Петковић, Слободан Илић, Драган Симовић и Милош Миљанић.

Против овог предлога била су изричито три клуба: Партизан, суботички Спартак и Кабел. Али, поједини предсатвници клубова нису ни гласали у општем метежу.

Звезда је, дакле, затражила повећање броја странаца, с тим што би се за ангажман сваког страног фудбалера преко броја четири, од стране клуба који би их ангажовао, плаћала одговарајућа сума новца, која би потом, предлажу црвено-бели, била коришћена искључиво за развој фудбала у Србији.

Конкретно, предлог Звезде је да да се за петог страног фудбалера уплаћује сума од 20.000, за шестог 30.000, за седмог 40.000 и за осмог 50.000 евра по сезони.

На платном списку Звезда има осморицу странаца: Рибеиро Сантана Жандер, Марко Марин, Хосе Алберто Кањас, Раџив Ван Ла Пара, Ричмонд Боаћи, Ел Фарду Бен, Матео Гарсија и Антонио Мендеш Томане. Двојно држављанство имају Милан Борјан (српско и канадско) и Милош Дегенек (српско и аустралијско).

У Партизану тврде да за овај предлог нису знали и да га је Звезда послала само појединим клубовима. На седници Заједнице Суперлиге се догодио и тежак инцидент. 

Партизан, иначе, има четворицу странаца: Сејдуба Сума, Бибрас Натхо, Умар Садик и Такума Асано. У саставу су и тројица црногорских фудбалера - Александар Шћекић, Периша Пешукић и Игор Вујачић - али они не улазе у квоту странаца. Двојно држављанство имају и Рајко Брежанчић (српско и БиХ) и Ђорђе Ивановић (српско и хрватско).

Тело које управља српским фудбалским лигама је још 2009. године, дакле пре тачно десет година, донео одлуку о томе да се број странаца у клубовима Суперлиге постепено смањује. Потом је, на предлог Црвене звезде 2016. године одлучено да број странаца буде ШЕСТ.

Занимљиво је да је председник Фудбалског савеза Србије Славиша Кокеза пре две године, после 153.  "вечитог дербија", изнео став да би требало да буде што мање странаца у домаћим клубовима. Тада је у протоколу могло да буде 6 играча са иностраним пасошима.

"ФСС ће за следећу сезону размотрити број странаца у лиги. Мислим да овим бројем од шест странаца не добијемо на квалитету лиге. Нисам видео ништа специјално од оних који су играли дерби. Странци који долазе и који су скупо плаћени, требало би да праве разлику, а ја то нисам видео. Сигурно ћемо размотрити идеју да се број странаца смањи на четири, а можда и још мање", поручио је Кокеза 5. марта 2017. године.

Само 15 дана после ове изјаве, Одбор за хитна питања ФСС одлучио је да смањи број странаца - са 6 на 4! Већина клубова Суперлиге тада је подржала овај став руководства српског фудбала.

Недавно је врх ФСС донео одлуку да почев од наредне године, односно од такмичарске сезоне 2020/21, клубови у Суперлиги Србије БУДУ У ОБАВЕЗИ да утакмице почну са двојицом играча старости до 21 године, односно прецизније - са најмање два играча која су рођена после 1. јануара 1999. године. 

Исто правило је већ од ове сезоне на снази у Првој лиги Србије

С обзиром на то да би клубови могли да почну утакмицу са "бонус играчима", како се називају у одлуци Извршног одбора, и да их потом одмах изведу из игре, што се често дешава у Кини, ФСС је одмах увео и додатно правило:

"Уколико се за време првог полувремена утакмице врши замена играча узраста до 21 године, а након његовог изласка из игре у тој екипи не остане обавезан број играча узраста до 21 годину, уместо њега у игру може ући само играч узраста до 21 године", стоји у појашњењу новог правила које ће и те како занимати српске клубове. Почевши од наредне године, односно од такмичарске сезоне 2020/21, клубови у Суперлиги Србије БИЋЕ У ОБАВЕЗИ да утакмице почну са двојицом играча старости до 21 године, односно прецизније - са најмање два играча која су рођена после 1. јануара 1999. године. 

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар