Укинуте боравишне дозволе за четири особе из Турске

Служба за послове са странцима је након захтјева турског предсједника Рецепа Таyyипа Ердогана укинула боравишне дозволе у БиХ за четири држављанина Турске, потврдио је за Балканску истраживачку мрежу Босне и Херцеговине (БИРН БиХ) њихов адвокат Недим Адемовић.

Босна и Херцеговина 30.09.2019 | 11:24
Укинуте боравишне дозволе за четири особе из Турске
Адемовић је казао да су боравишне дозволе укинуте незаконито и додао да се у БиХ тренутно “прогоне невини људи” без доказа.

“Жалили смо се на ова рјешења, али је Министарство сигурности одбило наше жалбе, тако да се сада води управни спор пред Судом БиХ. Суд БиХ је донио рјешења којима се забрањује органима БиХ, до окончања овог судског поступка, да извршавају рјешења Уреда за странце БиХ”, појаснио је Адемовић.

Поступци одузимања боравишних дозвола турским држављанима покренути су након посјете предсједника Ердогана Босни и Херцеговини 9. јула ове године. Ердоган је, према ријечима члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, у Сарајево стигао с листом “гуленоваца” које је желио да бх. власти изруче Турској.

“Ердоган тражи ‘гуленовце’ из БиХ. Турска има одређене захтјеве”, рекао је Додик новинарима након састанка са Ердоганом.

Адемовић је појаснио да је Ердоган искористио билатералну дипломатску посјету да од “ненадлежних органа” тражи изручење особа које “сасвим законито бораве у БиХ”. Он је истакао да се против ових особа не води, нити се било када водио било који поступак, нити у БиХ, нити у Републици Турској, као и да немају никакве везе с покушајем пуча у Турској.

“Нема ни доказа да им је пасош проглашен неважећим. Нема нити једног доказа за било што. Једноставно, бх. органи су поступили по захтјеву турске амбасаде у БиХ, да им се укине боравак у БиХ. Прогоне се невини људи”, казао је Адемовић.

Из Службе за послове са странцима су за БИРН БиХ потврдили како су обавијештени од Амбасаде Турске да су одређеном броју својих држављана поништили путне исправе, због чега им је речено да не испуњавају услове за привремени боравак у БиХ.

“Претходно, Служба је тим особама оставила рок за покретање процедуре за прибављање нове путне исправе, али они у остављеном року нису доставили доказ да су покренули процедуру или прибавили нову путну исправу”, навели су из Службе за послове са странцима.

Турске власти оптужују Фетхуллаха Гулена, вјерског предавача који живи у Америци, за покушај пуча 2016. године. Након овог покушаја, турске власти су ухапсиле преко 150.000 Турака због сумње да су припадници онога што турске власти називају Гуленовом терористичком организацијом.

Из Службе за послове са странцима су казали да немају информације да држављани којима је отказан привремени боравак представљају пријетњу за безбједност БиХ.

Адемовић је нагласио да његови клијенти нису ни били у Турској када се догодио пуч, нити имају било какве везе с пучем, те додао да се тренутно чекају коначне одлуке Суда БиХ, који ће пресудити да ли су управни органи поступали по закону или не.

“Наравно, ми ћемо у овом поступку ићи до краја, до Европског суда за људска права ако треба. Јер, досадашња међународноправна судска пракса указује да овдје не смије доћи до губитка било којег права. Увјерен сам, ако се не исправе ове грешке Министарства сигурности БиХ, да ће БиХ бити осуђена пред међународним судовима”, рекао је Адемовић.

Суд БиХ, како је подсјетио Адемовић, већ је заузео став у ранијим предметима о томе да није могуће Турској изручити “гуленовце” које потражује, јер БиХ не третира ову организацију као терористичку – о чему је БИРН БиХ раније извјештавао.

“У другим сличним случајевима Суд БиХ је без изузетка забранио изручење због тога што су такви захтјеви противни законским и уставним правима и слободама. То су политички прогони, без правног утемељења. Цијела демократска Европа их осуђује”, казао је Адемовић.

У одлукама којима се одбија турски захтјев за изручење, Суд БиХ се позвао на чињеницу да иако Анкара покрет Фетхуллаха Гулена назива терористичким, то не чине Европска унија (ЕУ), Уједињене нације (УН), као ни већина европских земаља.

“Министарство сигурности БиХ ме страшно разочарало због приступа овом проблему. А зашто ме овај случај посебно боли? Сјетимо се наших невиних бх. држављана које су друге државе прогањале, хапсиле на границама, трпале у притворе и неосновано процесуирале. Тада се сви дигнемо на ноге и говоримо, као Калимеро: ‘То је неправда!’ Наравно да је неправда. То се исто сада дешава турским држављанима у БиХ, а ми то гледамо, шутимо и, штавише, то држава активно подржава! Зар није то крајње лицемјерно?”, рекао је Адемовић.

Због оваквог приступа власти у БиХ, бројни држављани Турске су напустили нашу земљу, устврдио је Адемовић и додао да они страхују од притисака власти Ердогана.

“Наравно, до нас свакодневно долазе неформалне информације да су захтјеви за ‘изручење’ ових турских држављана дио економског пакета између Републике Турске и БиХ – ‘ми вама аутопут, а ви нама политичке противнике’”, казао је Адемовић

(Детектор.ба)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

валтер

30.09.2019 09:49

Миле одрадјује прљаве послове за бакета, баке це то врати једног дана, баке има некретнине у турској, злу не требало,све су то кокосари којим је властити интерес на првом мијесту, док се ми крвимо око костију

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Валтер

30.09.2019 11:27

Господине Валтер, властита имена се по Вуковом правопису пишу великим словима или ви то можда нисте ништа научили и основној школи.

Name

Злаја

30.09.2019 09:54

На овој слици ,Ридјобради објашњава свом господару у ком се подруму крио за вријеме рата и уједно бројао и чувао новац који су му слали разни спонзори,док му је јаран и Кум Рудоња ,шверцовао са друге стране медје.

ОДГОВОРИТЕ