Институције БиХ треба да се баве питањима грађана

Игор Црнадак, министар спољних послова Босне и Херцеговине, био је гост Новог дана који је рекао како ће данас бити "живо" јер долази министар иностраних послова Финске, која тренутно предсједава Европском унијом.

Босна и Херцеговина 30.09.2019 | 10:52
Институције БиХ треба да се баве питањима грађана
Црнадак је истакао да је важно да се та посјета дешава сада и да су институције БиХ дужне и обавезне да се баве животним питањима, и питањима европског пута, а да ове ствари које се тичу процеса формирања власти иду паралелно.

"У овом мандату Савјета министара нисмо пропустили да имамо састанак на министарском нивоу. Посјета у овако тешкој политичкој ситуацији даје недвосмислену поруку да Европа очекује да се овај простор почне брже приближавати чланству", поручио је.

Министар спољних послова БиХ је коментарисао и чињеницу да годину дана након избора немамо формирану власт те навео како су кључни актери направили потпуну збрку.

"Европски пут и обичан живот постали су таоци преговора око формирања власти. Институције треба да најнормалније раде док трају преговори о новом Савјету министара. Ово је један хаос створен који ничему не води", казао је те истакао како почиње засједање Парламентарне скупштине Савјета Европе, а да је једина земља на европском континентну која неће имати данас тамо представнике је БиХ.

Коментарисао је да је то тако зато што је владајућа тројка рекла да БиХ не треба имати тамо делегацију јер нема Савјета министара. Црнадак је рекао да то нема смисла, те да не треба бити разлог зашто БиХ нема свога представника.

"Ово је један неодговоран приступ, но неки сигнали, неке изјаве, једним дијелом су охрабрујуће па се надам да би можда могли да добијемо неку врсту активности и у Парламенту и Савјету министара. Имамо спреман драфт Акционог плана тако да очекујем да се тај Акциони план усвоји, да га почну институције проводити и да се крећемо напријед. Позивам три странке које нас држе у овом ишчекивању већ годину дана да тај посао заврши", истакао је министар Црнадак гостујући на Н1.

О спомињању нове већине је рекао како се спомиње као теоретска могућност, но да не мисли да је то реално да се дешава. подвукао је да је то искључива одговорност СДА, ХДЗ БиХ и СНСД-а.

Упитали смо га и да ли постоји могућност да се законски онемогући оваква ситуација.

"Ово треба да буде упозорење да то урадимо. Но, да бисте то урадили, морате измијенити Изборни закон а онда морате имати парламент који функцинише, да би се у парламенту створила нека већина, а ми ништа немамо. Нисам оптимиста. Не само да то треба промијенити, већ много ствари које су наведене у извјештају ОСЦЕ-а у вези избора у БиХ из окторба 2018. гдје је видљиво да немамо услове за нормалне изборе, гласачи су били под уцјенама, јавни сервиси под контролом, тако да у овом тренутку не видим како би се могло измијенити. Ако се ствари неке не промијене у изборном законодавству, довест ћемо изборе до бесмисла", казао је

Министар Црнадак је у Новом дану коментарисао и Априлски пакет те навео како је то давно прошла ствар те да сматра да се у оваквој држави као што је БиХ политички договори тешко постижу, а да је поготово тешко око нечега што је било прије 13 година, те истакао да то сигурно неће бити враћено.

(Н1)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ре

30.09.2019 09:09

Имамо превисе институција које се баве градјанима.институције треба укинути и тако це се смањити корупција а градјани це конацно бити ослободјени притиска институција које се њима баве

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не ремсе

30.09.2019 10:35

Па бавите се проблемима грађана ти си институција БиХ заједно са својим пријатељима Мирком и Драганом те са осталим министрима. Ко треба да се бави грађанима опозиција не треба као сто ви у Српској не треба да се бавите ницим осим да критикујете тако на нивоу институција БиХ треба да РАДИТЕ а не стално да јадикујете и да се залите. Ако сте неспособни дајте оставке.

Name

роле

30.09.2019 15:35

Па наравно, али кад БиХ буде градјанска дрзава.

Name

Слобо

30.09.2019 09:31

Људи па реците вец једном били ви потписали апн?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фрљока

30.09.2019 09:57

Море бит бидне, а и не мора...

Name

мали посматрац

30.09.2019 10:32

АНП ЈЕ ВЕЦ ПОТПСАН АЛИ ГА ЈЕ ПРОБЛЕМ ИСПОСТОВАТИ. ПРЕВИСЕ СЕ ОБЕЦАЛО.

Name

Ре

30.09.2019 10:51

АНП је измисљен проблем. Проблем је настао у ФБиХ јер ХДЗ не пристаје на владу федерације у којој је ДФ.

Name

цирбес

30.09.2019 10:16

Људи висе не вјерују у промјене и сада само гледају како да оду одавде. То види свако кад се окрене око себе. Висе нема масе народа за промјене. Људи су схватили да је политика приватни бизнис, да њих нема у том бизнису и да је зивот овдје само губљење времена ко год био на власти. Задња прилика за неке промјене у систему су мозда били протести 2014. Остаје вам само да типкате губеци вријеме и мислеци како це се несто десити само од себе. Овдје је сијело заврсено.

ОДГОВОРИТЕ