Пропао Нетањахов покушај да поново направи владу

- Премијер Израела Бењамин Нетањаху телефонирао је свом главном ривалу Бенију Ганцу да се договоре о састанку и још једном покушају да образују владу.

Свијет 30.09.2019 | 07:33
Пропао Нетањахов покушај да поново направи владу
Нетањаху покушава да образује националног јединства након недавних парламентарних избора на којима није било јасног победника.

Јутрос су се састали представници Нетањахуовог конзервативног Ликуда и Ганцовог савеза партија центра Плаво бело да разговарају о формирању такве владе.

У разговорима није било напретка и две стране су за то оптужиле једна другу, објавили су израелски медији.

Ликуд је најавио да ће Нетањаху учинити коначни напор да се договори у среду, истог дана када му је је заказано саслушање пре очекиваног подизања оптужница у три случаја преваре и злоупотребе поверења, укључујући мито у једном од њих.

Одмах након данашњег састанка Ганцов савез Плаво бело је објавио саопштење да се нажалост Ликуд "држи својих предуслова", између осталог, да Нетањаху први буде премијер на основу договора о ротацији.

Плаво бело је оптужило Ликуд да вуче Израел у треће изборе ове године, а да је „ држави Израел потребна широка, стабилна и либерална влада јединства под руководством Бенија Ганца“.

Ликуд је за неуспех окривио одбијање ривалског савеза да прихвати смењивање Нетањахуа и Ганца на положају премијера.

Израелски медији, позивајући се на Ликуд, најављују да ће Нетањаху рећи председнику Израела Рувену Ривлину, који му је прошле седмице поверио задатак да образује нову владу, да није у стању да то учини али да ће уложити последњи напор да то покуша.

Ривлин је дао мандат Нетањахуу након што га је за новог премијера препоручило 55 од укупно 120 посланика.

Ганц је имао подршку једног посланика мање али је његов савез освојио 33 посланичка места, једно више од Ликуда.

Ни један од кандидата нема подршку неопходне већине од 61 посланика и зато је Ривлин одмах предложио ; да се образује влада националног јединства, а да Нетањаху и Ганц буду премијери по две године.

Кључ за формирање владајуће коалиције је у рукама вође националистичке партије Израел наш дом (Израел бејтену), која има осам посланика, бившег министра одбране Авигдор Либермана.

Он је за владу јединства али без верских,ултрадесних, левичарских и партија израелских Арапа.

Либерман је после избора у априлу. на којима су Ганцов савез и Нетањахуова партија освојили исти број посланичких мандата, 35, а Нетњахуу поверено да образује нову владу,одбио да у њу уђе због спора са партијама ултраортодоксних Јевреја.

Потом је брзо распуштен парламент и расписани су нови избори, а Ганцу није дата шанса да он покуша да формира владу.

Председник Израела је после избора 17.септембра наговестио да би Нетањаху могао да узме неограничено одсуство у случају да буде оптужен као што је најавио врховни тужилац.

За то време би Ганц имао сва премијерска овлашћења.

По израелском закону Нетањаху не мора да се повуче са положаја ако буде оптужен све док се не исцрпе све жалбене могућности. Верује се међутим да би био под притиском да то учини.

Ганцов савез је више пута поновио да неће да буде у влади са Нетањахуом у таквој ситуацији.

У случају да Нетањаху врати мандат председнику Ривлину очекује се да овог пута Ганц добије шансу да и он покуша да образује владајућу коалицију.За сада се међутим не види како би он то постигао.

(Бета)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

правда

30.09.2019 05:57

они створисе дрзаву и узесе јерусалем за главни град израела

ОДГОВОРИТЕ