Кад један ученик фали, пола одјељена нема

Какве размјере је достигао одлазак становништва најбоље показује примјер сеоских и подручних школа. Дјеце је све мање, одјељења се комбинују са три или више разреда, а на прагу је и гашење појединих школа у Српској.

Република Српска 29.09.2019 | 19:40
Кад један ученик фали, пола одјељена нема
Седам ђака, три разреда. Један учитељ.

Лијепо васпитани, културни, сви одлични ђаци са примјерним владањем… То је слика једног комбинваног одјељења са три разреда у селу Горњи Драгаљевац надомак Бијељине.

“Трећи сам разред. Ја сједим сам, има нас само троје, па не можемо сви да станемо за једну клупу, а за двије фали један ученик”, каже Ђорђе Станић, ученик трећег разреда ОШ "Стеван Немања" у Горњем Драгаљевцу.

Свако комбиновано одјељење носи исто бреме, мијешају се прва слова, множење, дијељење, историја и географија. То је и најмањи проблем.

“Овдје су разреди по двоје, други разред двоје; кад дође зима, кад дођу вируси - једно кад нема, немаш пола разреда”, прича учитељ у овој школи Марко Крунић.

Друго село, иста прича. Бранко Благојевић је једини ученик четвртог разреда основне школе у Средњем Драгаљевцу.



Са Бранком у одјељење ове године пошло је и шест првачића, па је ту на испиту учитељица. Свјесна да она поставља темеље будућности ове дјеце, осмислила је посебан план да би сви могли да науче предвиђено.

“Док с једним разредом усмено разговарам и објашњавам, остала два имају конкретне задатке, у смислу задатака - цртања, писања у зависности од предмета и узраста”, каже учитељица ОШ "Стеван Немања" у Средњем Драгаљевцу Миланка Милановић.

Стручношћу и вољом учитеља ђаци постижу добре резултате, боље и у односу на вршњаке из градских школа.

“Онај ученик из нижег разреда тежи да чује од старијег, па он фактички прелази два пута исто градиво; има ту неких предности, али да је учитељу тешко стварно јесте”, истиче директор Основне школе "Стеван Немања" у Горњем Драгаљевцу Ђоко Аничић.

На подручју Бијељине ове године уписано је 24 првачића мање него лани. То се посебно одразило на подручне школе, па у појединим, као што су у Доњем Драгаљевцу, Доњој Буковици и Пиперцима, није уписан ниједан шестогодишњак.


“Према правилнику Министарства, школа испод пет ђака се укида и ми у Пиперцима имамо само пет ученика; и биће то још годину-двије. Уколико не буде неког прираста, а слаби су изгледи, може да дође до затварања појединих школа”, додаје Аничић.

Већина школа у Семберији је у протеклих десетак година адаптирана, а изграђено је и десетак нових. Ипак, судећи према реалној слици из учионице са празним клупама, свега има, осим дјеце.



(БН телевизија)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

29.09.2019 17:42

Нема везе да темом , Србија је првак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

29.09.2019 17:49

Ста нам додик и снсд урадисе. Залосно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре неко

29.09.2019 18:42

Вала бас за вријеме њихове владавине све је унистено и опљацкано.

Name

Ла ла

29.09.2019 20:06

Нема везе, ове године уписано 200 дјеце миграната, следеце це јос висе. Сами смо их бирали, сами смо им дозволили да тако владају дрзавом у којој ми треба да зивимо.

Name

Дзоо

30.09.2019 04:06

Ста се буните ви воли те Србију други Хр, и ста је цудно Осим сто сви безе у мрску Европу и НАТО дрзаве.

Name

Не ремсе

29.09.2019 18:05

И дјевојке и момци прваци Европе ста се ту мозе додати него капа до пода и једним и другим. Браво Србија браво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МРМ

29.09.2019 18:10

Проблем јесте комплексан, али познајем лично, доста учитељица и осталих просвјетних радника који имају по једно или максимално двоје дјеце и кукају како се дјеца не рађају. Није ми их нимало жао због тога што остају без посла и норме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма

29.09.2019 18:58

Ејјј људино зар су прсвјетнирадници овдје једини становници?'да ти они поправљају наталитет??'цуј норма и посао..па то је најмањи проблем ..нестадосмо цовјеце као народ а ти о норми и послу..мора да си сенвичар рудоњин

Name

Мргуд

29.09.2019 18:23

Како да ико, ко је иоле постен и није у политици, уопсте и помисли на то да добије дијете? Како да то финанцијски поднесе? да умире код ових робовласника, који се ни потписати не знају како треба, за 400км мјесецно??

ОДГОВОРИТЕ
Name

чуј

29.09.2019 19:06

Мислим да си само неспособан и да је то резултат твоје ситуације. Да се разумијемо ухљеба има и ја бих њима свима дао отказ, те промјенио комплет систем, али код нас је буквално сво школовање џабе онај ко хоце да уци и ко је вриједан завршиће инжењерске школе и радити. Проблем је што ти онда послодавац не да, да идес на трудницко тј пукне ти отказ, то се треба рјесити. Зене би инаце далеко висе рађале. А уцитељи се зале, а ја не знам ни једног свог наставика да има висе од 2 дјеце, а бар се зна да код њих мозес комотно на боловање, за разлику код нас који радимо приватно.

Name

Цуј и ти

29.09.2019 20:17

Дај нам примјер тог беспалтног сколовања посто смо ми у медицинској сколи у Бањалуци плацали 50КМ мјесецно да би се финансирале вјезбе..а колико сам упозната и основна скола пуно коста родитеље данас(у моје вријеме и није, наслиједивали смо књиге и гардеробу,али данас је друга прица), а факултет да не спомињемо. И који је уопсте био смисао твог коментара-да казес цовјеку да је неспособан???

Name

Дуле

29.09.2019 19:20

Замисли одлука Министарства, цензус за постојање школе 5 ученика??? Па то је општа пропаст. Умјесто што вјештачки одржавате школе са малим бројем ученика, и на тај начин правите огромне трошкове, уложите у економију, уложите у реални сектор да се ствара нова вриједност, да се људи реално запосле, зараде и стварају опет даље нове вриједности, па да буде дјеце и пуних школа. Овако ухљеби учитељи и учитељице, будзет, добра плата, 3, 5, 7 ученика и као тешко им АЛИ сналазе се. Боже имали те? Ја кад сам ишао у школу 1985године у селу 27 ученика једно одјеље. Заједно су били први и трећи, други и четврти. Нас 27 трећег 24. Укупно 51 ученик. ЈЕДНА УЧИТЕЉИЦА. Другог и четвртог било 47. ЈЕДАН УЧИТЕЉ. Данас 7 ученика и дирекрор каже тешко је учитељима али се довијају. Још пар година, нећете имати кога учити, па се нећете морати довијати. Жалосно јест, али можда морамо да дотакнемо дно да би кренули ка бољем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боже правде

29.09.2019 20:04

Е, баш ће ти стотињак учитељских плата развити економију. Човјече, знаш ли ти шта пишеш? Замисли, постоје људи који желе свој живот да проживе на мјесту гдје су рођени и њихови прадједови. Шта, треба да се селе зато што им дијете полази у школу, зато што ники други не желе ту да живе? Е, то се сад догађа у селима гдје су школе затворене.

Name

б

29.09.2019 20:08

Твоја учитељица је, друже, имала шибу, А знао је пасти и који шамар и чупање за уши. Данас је друга прича.

Name

цоде

29.09.2019 19:51

залосно ,а бице и горе мада ми је драго сто сам видио директора Анцица некад разредног остао ми у врло лијепом сјецању

ОДГОВОРИТЕ
Name

дудук

29.09.2019 19:56

Рудоња све растјерао на запад, цао мала раја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цеки

29.09.2019 20:36

Зао ми је сто на овакав нацин коментарисете, а не знате тезину уцитељског позива. Замислите да имате троје дјеце узраста 2, 3. и 4. разреда и да им у исто вријеме објасњавате садрзаје из српског језика, математике и рецимо ликовне културе. Имате 45 мин. за задаце, за објасњавање задатака, поступака, за запис на табли, за повратну информацију о ураденом... Уцитељ се мора припремити за цас и имати писане припреме за рад. Припрема за рад у комбинованим одјељењима је веома слозена. То је веома захтјеван посао који полази од глобалних, мјесецних и оперативних планова. То је посао који ви не видите и за који треба много висе времена од планираног. То је посао који уцитељи и наставници носе куци.

ОДГОВОРИТЕ