Огромни дугови у јавним предузећима, премијер најављује смјене?!

Назначајнијим секторима економије у БиХ доминирају јавна предузећа чија ефикасност из године у годину опада. Финансијски извјештај ММФ-а показује да већина јавних предузећа има вишемилионске дугове.

Република Српска 29.09.2019 | 19:30
Огромни дугови у јавним предузећима, премијер најављује смјене?!
Јавна предузећа у БиХ не доприносе довољно економији. Владе не извршавају своју функцију власништва у складу са смјерницама Свјетске банке и Организације за економску сарадњу и развој. Показала је то финансијска анализа ММФ-а. У БиХ има више од 550 предузећа у државном власништву. Ова предузећа, према извјештају ММФ-а, дугују осам милијарди марака, од чега је 3,5 милијарди порески дуг.

Предузећа у државном власништву заслужна су за око 11 одсто укупне запослености, али само десет одсто додате вриједности, што указује на то да запослени у јавним предузећима у БиХ производе мање додате вриједности него у другим земљама региона – наводи се у извјештају ММФ-а.

Стратешка јавна предузећа која користе природне ресурсе и од којих би користи требало да имају сви грађани, годинама у буџет уплаћују све мање новца на име дивиденде или биљеже губитке.

Само у РС дуг јавних предузећа на крају полугодишта 2019. био је већи од милијарду марака. Владе на ентитетским нивоима убризгавају финансијске ињекције у јавна предузећа или из буџета или путем кредита да би их одржале у животу, ипак завршни рачуни су у минусу.

„Иду смјене, ићи ће и даље. Нико неће бити заштићен ко има губитке. Тамо гдје год оцијенимо да је ријеч о људском фактору, тај не може задржати фотељу, без обзира из које партије долазио“, каже предсједник Владе РС Радован Вишковић

Предузећа која послују са губитком све више гомилају дугове и притишћу јавне финансије, а најперспективнија јавна предузећа, упркос очекивањима, смањују добит. Ипак број запослених у јавним предузећима годинама се повећава као и потрошња на плате.

„Чињеница је да је већина њих у великим губицима, а не раде ништа на сманејњу броја запослених. Имате предузећа која су у огромним дуговиима и на ивици егзистениције, а имају по четири или пет хиљада запослених“, наводи Ивана Корајлић из Транспаренси интернешнела БиХ.

Директори највећих јавних предузећа, попут „Шума РС“, „Жељезница РС“, „Путева РС“ или Клиничког центра Бањалука у току посљедњих 12 година су се веома често мијењали у фотељи, али једини резултат честих смјена су нагомилана дуговања и бројне афере за које нико није одговарао.

„Ова држава је постала плијен партија. Нека странка добија 10, нека 50 одсто процената и они раде шта хоће, то је њихова прћија. Нема у овој држави никаквог напретка док се не изврши деполитизација и професионализација“, наводи посланик СДС-а у НС РС Небојша Вукановић.

Само у јавном сектору је запослено њих 25 одсто у БиХ, у Словенији 16, а у Њемачкој 11 одсто. Због тога се све чешће узимају кредити да би попунили рупе у буџету које прави огроман јавни сектор.

И тако, према мишљењу економсита, немамо никакву шансу да се почнемо развијати. То потврђује и извјештај ММФ-а, у којем је наведено да збирни дугови јавних предузећа износе око 26 посто БДП-а и то укључује близу четири одсто БДП-а у закасњелим неизмиреним обавезама за порезе и социјалне доприносе, што смањује пореске приходе и има негативан утицај на функционисање система социјалних давања.



(БН телевизија)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Промјене

29.09.2019 17:37

Хитно расписивање превремених - ванредних избора !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гангаго

29.09.2019 18:30

Ова власт не зна даље. Слазем се!

Name

КО УГАСИ СВЈЕТЛО???????

29.09.2019 18:35

ЛАКУ НОЦ СРПСКА

Name

..

29.09.2019 19:51

ВИШКОВИЋ ОБИЧНИ ЛАЖОВ! СМЈЕНИО 3 ДНС-ОВА ДИРЕКТОРА У ШУМАМА И ТО ЈЕ ТО! СНСД-ОВЕ ДИРЕКТОРЕ НИТИ СМИЈЕ НИТИ ХОЋЕ. У ШИПОВУ,РИБНИКУ И ИСТОЧНОМ ДРВАРУ ВЕЦ НЕКОЛИКО ГОДИНА СВА 3 СНСД ДИРЕКТОРА ГАЗДИНСТАВА ПЉАХАЈУ ШУМУ И РУШЕ СВЕ ПРЕД СОБОМ И НИКОМ НИШТА! С

Name

Министар

29.09.2019 21:39

Није ми јасна једна ствар. Казу дугови 8 милијарди а само дугови предузеца у Републици Српској су милијарду, знаци ли то да су дугови у фбих 7 милијарди?

Name

Дзоо

30.09.2019 04:10

Засто нови избори јос веци тросак.Пријатељу нема избора док не помру крезуби и полуписмени гласаци они знају само Србовати зу пиву и мало сланине и белог лука.Незнају да постоји бољи свет?Није ни цудо кад продес кроз наса села јад беда цемер!!

Name

пр

30.09.2019 05:50

ПРЕМИЈЕР СМЈЕЊУЈЕ ДИРЕКТОРЕ ИЗ ДНС-А И СП! ОВЕ ЛОПОВЕ ИЗ СНСД-А НИКО НЕ ДИРА! У РИБНИКУ ЈЕ 10 ПУТА ВЕЋИ МИНУС И КРИМИНАЛ АЛИ ДИРЕКТОРА И ОСТАЛУ ЕКИПУ УЗ ЊЕГА НИКО И НЕ СПОМИЊЕ ЈЕР ЈЕ ИЗ СНСД-А! У ШИПОВУ ИСТА СТВАР, У М.ГРАДУ МАЛО БОЉА! У ИСТОЧНОМ ДРВАРУ ТЕХ. ДИРЕКТОР БИЈЕЉАЦ КОЈИ ПЉАЧКА ГАЗДИНСТВО ВЕЋ 4 ГОДИНЕ(ЗАЈЕДНО СА ДУЈАКОВИЋЕМ, ЈАЋИМОВИЋЕМ,БОСНИЋИМА,РАЈКАНОМ...) ИМА 2 КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ ЗБОГ КРАДЈЕ И НИКО НИ ДА ГА СПОМЕНЕ ЈЕР ЈЕ ИЗ СНСД-А! ВИШКОВИЋ ЈЕ ОБИЧНА ВОШТАНА ФИГУРА БЕЗ МОЋИ А ГЕНЕРАЛНИ ГОЈКОВИЋ СЈЕДИ У ФОТЕЉИ ЧИСТО РАДИ ФОРМЕ.НИШТА СЕ НЕ ПИТА!

Name

Србија

29.09.2019 17:37

СРБИЈА ПРВАК ЕВРОПЕ У ОДБОЈЦИ...БРАВО СРБИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киза

29.09.2019 19:28

Одбојка, девети ешалон спорта. То гледају само доконе облајхане бабе. Немој да се лажемо.

Name

Докона облајхана баба за Кизу

29.09.2019 20:42

Две ми ствари падају на памет. Или си сељачина који је чуо само за фудбал или си Словенац.

Name

Милос

29.09.2019 17:46

Запослили у Жељезнице, Електропренос и сл. дупло више од оптималног броја радника па се чуде што су у губитку. Нпр. Термоелектране Угљевик и Гацко исплаћују плате радницима који уопште не долазе на посао. Возач у Терми води да му камион троши 40л/100км и каже у губитку. Па биће у губитку све док се не ријеше страначких војника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е мој Милоше

29.09.2019 20:45

Електропренос нема везе са РС, мало си побркао лончиће.

Name

БЛ

29.09.2019 17:53

Требамо се навикнути јер то не траје од јучер то траје годинама на катастрофална времена и живјети са криминалцима живе пљачке свега у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пропало

29.09.2019 17:58

Писи пропало

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шофер

29.09.2019 18:12

Хахахах какво лудило и пљацка, никакве одговорности, сви цутимо и трпимо, задовољни смо. Следеци пут гласам за ову багру, кад је бал нек се принцеза ×ебе! Ја послије ових не бих узео власт ни да ми је нуде! Нек куса господа цорбу на крају баладе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

29.09.2019 18:13

А одговорност а робија а вратити сто сте покрали цуј смјена и то је то а покрали милионе .Ајд мрс дзукело сеоска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВДА

29.09.2019 18:38

КАКВЕ СМЈЕНЕ ЦОВЈЕЦЕ?? ТРЕБА НЕКО РОБИЈАТ ЗА ТО. ЦУЈ НАКРАЛИ И ЗА УНУКЕ И САМО ИХ СМИЈЕНИТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БејХа Напред!

29.09.2019 18:56

Има БејХа тузилство и судове!

Name

Не Контам

29.09.2019 19:18

Ја када дугујем 100 км. за струју, они ми искљуце. Зар неби требали да ме смијене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ана

29.09.2019 19:47

Најбоље да прво себе смијени

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаку ноћ Српска

29.09.2019 20:10

Овај Вишковић је права сеоска варалица али лоша сеоска варалица.Шеф му узор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дућа

29.09.2019 20:37

Масовни народни бунт широм Републике, не због СНСДа, већ због људи који су по 30 година директори а нису кадри ниста урадити осим себи пунити дзепове. Таквих има у свим странкама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

29.09.2019 20:45

Систем не ваља! Кад се промени власт, опет ће страначки кадрови, треба им законом забранити да се баве економијом и да плате политичара буду колики је просек у држави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зашто је ЈП Путеви РС посрнуло?

29.09.2019 20:54

Ко ће га спасити?Упућени:садашњи челни људи сигурно неће! Управљачка структура садашња нема адекватно образовање за ту стратешку област.Суштина проблема је лош избор кадровања.Неодговорни и некомпентетни дају лоше резултате.Једноставно не могу и не знају да контролишу систем функционисања стратешког предузећа.Пропадају државни ресурси.Директор полицајац,технички дир. текстилни технолог(срце предузећа),какве сличности има текстил са бетоном,земљаним радовима,клизиштима,саобраћајном инфаструктуром,градњом мостова,све је то озбиљна наука обухваћена компликованим пројектима?.Тешко ће бити ишчпупати предузеће из канџи пропасти и поставити поново на чврсте темеље..Имало је шансу(што је ријеткост од оснивања п редузеће није пословало позитино),засновано је на чињеницама, ако сте пратили у два завршна рачуна пословало је позитивно захваљујући сјајно образованом дип.инг.грађ.Борису Павковићу.Инжењер је по мјери за ту област са 37год. старости и 14год. радног стажа у Путевима.Био је носилац многих кјлучних послова.Постигао је сјајне резултате на факултету,међу првима је дипломирао,све је испите полагао у задатом року.У Путеве се запослио на Конкурс са најбољим траженим резултататима у образовању за ту област.Образован је информатички за дату област,познаје страни језик.Зна и може апсолутно да контролише све области и сегменте унутар предузећа,посједује опште образовање,завршио је бањалучку Гимназију,комуникативан,ведрог расположења,увјек спреман на сарадњу и компромисе,тренутно не искориштен јер му наведени недају да ради.Једноставно организација, владавина права и систем одговорности му је на завидном нивоу.Стање предузећа у његовом руковођењу је доказ да је способан да руководи и ријеши проблеме.Ако изостану радикалне промјене,биће то неуспјех,а предузеће нема шансе за опоравак?Порука је, само љубоморни и завидни могу да тврде супротно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Борис Павковић

30.09.2019 06:14

има праву књижицу у џепу и да хоће да ћути и потписује што му се каже као и ова несрећа што мисли да је премијер... Радио би и он у путевима, можда и министар био али овако... џаба све.

Name

зашто

29.09.2019 20:58

Зашто смјене па нека одплацују дугове а њихове водје смјенити и тебе и Милу....а вас да одговарате за то

ОДГОВОРИТЕ
Name

велико постење

30.09.2019 05:50

какве смене то треба све похапсит и све правац фоца или туњице боранија сиротиња украде метар дрва или кокоску иде на робију а они доведу слуге да фирме доведу до просијацког стапа и дерули јадни народ и дрзаву и смене правац робија и свеим конфисковат и вратит дрзави и народу пацес видет друге директоре како послују домацински

ОДГОВОРИТЕ