Нова туристичка оаза: Граде пут за „Бусију"

Градоначелник Бијељине и градоначелник Брчког, заједно са начелницима Угљевика, Лопара и федералних општина Сапна и Теочак, данас су озваничили почетак изградње приступног пута за локацију „Бусија“ на Мајевици, на којој ће се градити Рекреационо-туристички центар, чију изградњу помажу ови градови и општине. Дужина овог магистралног пута је око 6 километара, а вриједност око 4 милиона КМ.

Република Српска 29.09.2019 | 16:57
Нова туристичка оаза: Граде пут за „Бусију"
Дугогодишња идеја инвеститора овог великог пројекта Светозара Остојића јесте да се за овај нетакнути мајевички бисер природе чује надалеко, а пут до Бусије, како је рекао, први је и основни корак ка њеној реализацији. Додао је да ће Влада Републике Српске прогласити овај пројекат од општег интереса, те изразио очекивање да ће убрзо бити спојени са магистралним путем Бијељина - Тузла.

„У првој фази овдје је предвиђено да се гради један централни ресторан са разним подрумима и салом за дегустацију, са око 500 мјеста. На врху централне куле, која је такође замишљена, налазиће се видиковац са којег ће се пружати несметан панорамски поглед надалеко, јер је Мајевица доминантна висином у ширем окружењу. Предвиђено је да се гради и ски-стаза, са једним мањим рестораном на самој стази, затим мала фудбалска игралишта, у другој фази предвиђена су и велика. Затим ће ту бити два вјештачка језера, наравно бициклистичке и трим стазе, шетачке стазе, стазе за квадове, брдске трке, мотористе, клупице за сједење и још много тога,“ наговијестио је Остојић.

“Друга фаза предвиђа хотелски садржај, викенд насеља, те апартмане за продају,” рекао је Остојић, додајући да је основни циљ да се сачува природа. Најавио је да ће већ сљедеће године бити засађено око 3.000 борова. Садржаји ће се простирати на површини до 500 дунума земље у ужем језгру.

Градоначелник Бијељине је овом приликом рекао да је Скупштина града за прилаз овом туристичком бисеру, значајном за све општине у окружењу, издвојила 100.000 КМ, те додао да се овдје може долазити и зими и љети, што омогућава и надморска висина “Бусије”.

“Мој приједлог је и био да се средства издвоје за помоћ у изградњи овог пута, 50.000 марака је издвојено ове године, а још толико ће бити сљедеће. Надам се да ће општине, градови, а наравно и виши нивои помоћи реализацији ове одличне идеје. Наша помоћ ће се наставити и убудуће,” најавио је Мићић.

И градоначелник Брчко дистрикта Синиша Милић није крио одушевљење визијом ове атрактивне туристичке дестинације.

“У оваквим заједничким пројектима и сарадњи видимо и велике могућности за развој туризма Брчко дистрикта, гдје бисмо на неких 40 километара од нас имали ски-стазу. Сигуран сам да ће грађани Брчког посјећивати ово мјесто и показати велики интерес,” нагласио је Милић.

И из општине Лопаре је до сада за овај пројекат издвојено 100.000 КМ.

„Инвеститор који је имао идеју и храброст да се упусти у све ово јесте неко ко свакако води овај читав пројекат. Ту смо и сви ми, а ја бих посебно овом приликом истакао и улогу ресорног министра Сребренке Голић, јер је помогла да се ријеше имовинско-правни односи, који су до сада били нерјешени, што је створило основ за покретање овог пројекта уопште,“ појаснио је Радо Савић, начелник општине Лопаре.

„Ми ћемо у складу са нашим могућностима свакако помоћи, прије свега у изградњи ове инфраструктурне мреже, која ће се у будућности свакако ширити, управо овдје на ентитетској граници, одакле се пружа диван поглед. Ово ће омогућити и да читав овај крај оживи,“ рекао је Василије Перић, начелник општине Угљевик.

Присутни су били и представници општина Сапна и Теочак, који су рекли да је и за ово мјесто, због близине, идеја јако интересантна.

„Пошто је Теочак дио Мајевице, на неких 500 метара надморске висине, ово је за нас јако привлачно. Гдје год се нешто дешава и људи се крећу то је за комплетно окружење велики плус,“ изјавио је начелник општине Теочак Таиб Муминовић.

Овај туристички комплекс се налази на 840 метара надморске висине и окружен је са седам општина из Републике Српске и Федерације БиХ.(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мило

29.09.2019 18:56

Браво,прави потез. За Семберију и Тузлансу регију права ствар. Скијање на 30-40 км од Бијељине...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

30.09.2019 07:33

Умјесто да се општине помежу нпр. лијечењу болесне дјеце или дјеци са потешкоћама у развоју они помажу локалном тајкуну да изгради себи још један бизнис. Ко је овде луд?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Димитрије Пантић

30.09.2019 11:17

КОМЕ ТО ГРАДИТЕ ГОСПОДО НАЧЕЛНИЦИ? СЕБИ, СИРОТИЊИ ИЛИ БОРЦИМА? ЗНАТЕ ЛИ ДА СРЕДЊОШКОЛЦИ КОЈИ ПУТУЈУ ПЛАЋАЈУ И ДО 140КМ МЈЕСЕЧНУ АУТОБУСКУ КАРТУ? А ВИ ГРАДИТЕ БУСИЈЕ (што значи: сигурно мјесто за скривање/засједу) ЗА ПИЈАНЧЕЊЕ, ШВАЛЕРИСАЊЕ И ОРГИЈАЊЕ!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

кмер

30.09.2019 20:47

Господе није брига за рају сиротињу-у овом случају- ,,локал патриоте,, уз помоћ Владе РС отимају од државе јавно добро- да између себе подијеле на Бусији- а да им дјеца и унуци не упрљају гуме на ауту до планираних вила на Бусији лобирају у Влади РС да им у ову недођију Влада РС направи аутопут од 4 милиона што је годишњи буџет општине...