Шта очекује Србе у НБА?

Богданова борба, Гудурићев рад на одбрани, развојна лига за Смаилагића. . .  Бобан Марјановић креће у Даласу као трећи центар, Јокић једини не мора да се доказује.

Кошарка 29.09.2019 | 23:20
Шта очекује Србе у НБА?
Мундијал у кошарци је сада већ 'дебело' за нама, Србија није успела да оправда очекивања, али анализе неуспеха Ђорђевићеве екипе су већ написане, па се репрезентација окреће Олимпијским играма у Токију, односно квалификацијама за њих. Кошаркашки навијачи се с друге стране окрећу клупској сезони која је пред вратима. Прве евролигашке утакмице су на програму следеће седмице, а остало је мање од месец дана до почетка НБА лиге. Ростери су сложени, припреме су пред вратима, а нас занима како ће се у следећој сезони снаћи српски кошаркаши у најјачој лиги на свету.Подсећамо како ће Србија следеће сезоне у најјачој лиги на свету имати шесторицу играча – Никола Јокић, Богдан Богдановић, Бобан Марјановић и Немања Бјелица су староседеоци, а ове сезоне су им се прикључили Марко Гудурић и Ален Смаилагић. Што сваког од њих очекује у наредних девет месеци?

НИКОЛА ЈОКИЋ



Јокић више не треба да се доказује у НБА лиги – то је направио у претходне четири сезоне, а пролетос је био на сјајном просеку од 20,1 поена, 10,8 скокова, 7,3 асистенција и 1,4 блокаде по утакмици. То му је донело учешће на Ол Стар утакмици, али и оно што је важније – избор у најбољу петорку НБА лиге. Јокић је Денвер водио до друге позиције у Западној конференцији у регуларном делу сезоне, али у плеј-офу нису могли даље од другог кола.

Ове сезоне Нагетси желе да направе барем корак даље, а ако су прошле сезоне платили данак неискуству, јер је већини играча то био први пут да су у доигравању, ове сезоне ће имати велику предност у уиграности. Наиме, Денвер је практично једина екипа из врха НБА лиге која није правила велике, па готово и никакве, промене у ростеру. Било је то неких козметичких захвата које су поправиле крву слику тима, али генерално ствари остају исте – ово је екипа која се може надати борби за врх Запада, па и за шампионску круну. Због чињенице да су сви конкуренти мењали екипу и не знамо како ће све то изгледати. Такође, нико у Денверу не воли да игра због разрађеног ваздуха и велике висине. Нагетси су фаворити у регуларном делу, видећемо за плеј-оф.

 БОГДАН БОГДАНОВИЋ



Ово ће бити занимљива сезона за Богдана. Пре свега треба нагласити да улази у последњу годину актуелног уговора, те ће следеће сезоне бити слободан играч, а како ће тада имати 28 година сигурно ће тражити опцију потписа дугорочног и богатог уговора. Али да би до њега дошао, мораће  у најмању руку да задржи ниво игара које је показао у прве две сезоне. Подсетимо, пролетос је имао просек од 14,1 поена, 3,8 асистенција, 3,5 скокова и једну украдену лопту.

Богдановић је на Мундобаскету дефинитивно показао да спада у кошаркашку елиту, али проблем је окружење. Сакраменто је прошле сезоне дуго био у борби за плеј-оф, али није успео да уђе  међу осам најбољих, а чини се да ни ове сезоне неће бити пуно боље јер Владе Дивац није баш најбоље трговао овог лета. Кингсима је било потребно појачање испод коша, а добили су само солидног Дедемона. Остали доласци тешко да ће да помогну остатки тима.

Српског репрезентативца то ипак не занима превише. Иако је испред њега у ротацији Хајлд, Богдановић ће сигурно имати доста минута на позицији двојке како би показао свој репертоар. Проблем се појављује на позицији 'три' на којој је Богдан знао да узме неки минут. Уз Барнса, ту је и Ариз, који мора добити своје минуте иако није више онај играч којег је свака екипа желела да има у ростеру. Ипак, ако буде на свим нивоу за Богдана се не бринемо.

БОБАН МАРЈАНОВИЋ



'Боби наставља са сеобама. У НБА је дошао пре четири године, а Далас ће му бити пети клуб у каријери. Већ то показује што се о њему мисли у Америци – као играчу који не може бити ослонац неке екипи, али с друге стране Марјановић је у својој лимитираној минутажи лани у Клиперсима, а посебно у Филаделфији био изузетно користан па га сваки тренер жели у свом тиму. У Филаделфији је за просечно 13,9 минута постизао 8,2 поена те имао 3,9 скокова. То су одличне бројке.

Сада га у Даласу чека ситуација где у сезону практично улази као трећи центар. Мевериксии су дали нове уговоре Пеуелу и Клеберу, али сама чињеница да су потписали Марјановића даје до знања да тренер Даласа Рик Карлсли сматра да му је он потребан. Управо је тренер Даласа гаранција да ће Бобан добити минуте ако их заслужи. Реч је о једном од најбољих НБА стручњака, а познат је да се не устручава да дарује минуте некоме ко је можда у другом плану, а својим је играма заслужио поверење. Бобан ми могао до своје прилике, посебно јер су Пауел и Клебер доста различити типови центара од њега, али могло би се догодити да буде и оних утакмица у којима неће уопште да игра. Све у свему, сезона праве борбе је пред њим.

НЕМАЊА БЈЕЛИЦА



Сезона борбе је и пред Бјелицом. Пре 12 месеци није најбоље ушао у сезону, али је убрзо наместио нишанске справе и сезону завршио с 9,6 поена уз 5,8 скокова, 1,9 асистенција и 40,1% шута за три поена што је и најважнија ствар за њега. И ове сезоне ће Бјелица у Сакраменту бити специјалиста за далекометну паљбу – стретцх четворка којем ће се отварати доста прилика након брзих акција Фокса, Хиелда и Богдановића. Проблем је само чињеница што су Кингси довели Аризу који ће имати сигурне минуте, а како је Барнс добио велику лову и захтеваће посебан статус, онда ће Ариза део минута морати добити и на позицији крилног центра на којој може играти и Холмс.

МАРКО ГУДУРИЋ



Помало је изненађујуће Гудурић овог лета отишао у Мемфис. Оно што је важно напоменути је да је Гудурић дошао у добру средину која се налази у занимљивој ситуацији – нема више Гасола и Конлеја, а њихови замјеници су Џексон и Морант. Мефис има много младих играча који чекају своју прилику, а конкуренција Гудурићу је велика.

На његовим позицијама два и три Мемфис има Брукса, Алена, Андерсона, Кровдера и Џексона, уз додатак да Марко у НБА лиги тешко оже да одговори захтевима на крилу. Али ако буде успео да задржи ниво шута  ниво шута из Фенербахчеа (47,7% за тројке у Еуролиги) и успе одиграти колико-толико пристојну обрану, могао би доћи до своје прилике. Добра ствар за њега је, без обзира на то да су њих двојица у стартној предности над Гудурићем, чињеница да су Брукс и Ален осцилирали на почетку НБА каријере, што због повреда, што због других ствари. Такође, Мемфис је екипа без великих амбиција. Знају да истрпе грешку.

АЛЕН СМАИЛАГИЋ



Овај 19-годишњак је био велика прича уочи драфта јер га је Голден Стејт узео узео на занимљив начин. Дошао је кроз Г лигу, па су га Вориорси сакрили од конкурената и узели као 39. пика. У Голден Стејту верују да Смаилагић може бити користан играч, али ове сезоне ће он добити мало прилика у НБА лиги. Сигурно ће бити у ростеру у неким утакмицама, али већи дио сезоне ће бити уСанта Круз Вориорисима како би се даље развијао за сезоне које долазе. Лепо је било прочитати његове изјаве како се припрема за НБА те да ће се борити за место у ростеру Голден Стејта, а у овом тренутку он је у позицији да је трећа 'четворка' у екипи. Испред њега су Грин и Спелман, а велику ствар ће направити ако увјри тренера Стива Кера да је бољи од колеге са драфта Паскала.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар