Лидери странака у Српској махом “маратонци”

Странке владајуће коалиције у Српској или никада нису мијењале лидере или су их посљедњи пут мијењале прије више од 15 година, опозициони ПДП су водила тек два предсједника док је СДС јединствен примјер јер се на његовом челу до сада изређало чак седам предсједника.

Република Српска 28.09.2019 | 20:00
Лидери странака у Српској махом “маратонци”
“Можда је и доста са мојим кандидатурама за лидера странке”, рекао је почетком децембра 2016. лидер ДНС-а Марко Павић, свега шест мјесеци прије него што ће, као једини кандидат, бити реизабран на ову позицију а по истеку актуелног мандата уписаће „пунољетство“, односно 18 година како је 2003. године по први пут дошао на ову позицију.

Ова странка је, сем њега, од свог оснивања јуна 2000. године, за предсједника имала само још Павићевог претходника, оснивача странке, Драгана Костића.



Такође, Павић је био и један од најдуговјечнијих градоначелника и начелника у Српској, јер је 12 година био први човјек Приједора. На изненађење многих, на прошлим локалним изборима није одлучио да се поново кандидује те га је на овој функцији замјенио дотадашњи земјеник, а сада градоначелник, Миленко Ђаковић.

Павић по својој дуговјечности на челу партије није никако изузетак, већ правило, које је видљиво у готово свим другим парламентарним странкама у Српској.

Додик јединствен примјер

Стаж од 16 година, Павића сврстава у ред најдуговјечнијих лидера странака у РС. Недостижан му је само лидер СНСД-а Милорад Додик, а по стажу сличан само коалициони колега Петар Ђокић из Социјалистичке партије, који је на чело социјалиста први пут изабран 2002. године.



У овом друштву донедавно је био и бивши лидер опозиционе СРС РС Миланко Михајлица (за предсједника изабран 2002. године), али је интеграцијом радикала у ПДП ове године изгубио и поменуту предсједничку позицију.

Ђокићеви претходници су оснивач и први предсједник социјалиста Драгутин Илић те Живко Радишић, који је обављао и позицију српског члана Предсједништва БиХ.

Апсолутни шампион, као што смо већ споменули, јесте лидер СНСД-а Милорад Додик. Он је предсједник странке већ више од 23 година, тачније од 10. марта 1996. године, а недавно је добио повјерење за још један мандат. Првобитно је био лидер некадашње Странке независних социјалдемократа, а након уједињења са Демократском социјалистичком партијом, од 1. маја 2002. године и лидер данашњег СНСД-а.

Стаж од 23 година на челу једне политичке партије чини га јединственим примјером у БиХ, а међу ријетким је и када је цјелокупан простор бивше Југославије у питању.



Занимљиво је и то да је Додик до сада шест пута биран за предсједника странке, а да никада није имао противкандидата и да је увијек биран једногласно.

И Драган Чавић је „сакупио“ двоцифрен број година од када је на челу партије. Формирао је и постао лидер Демократске партије у фебруару 2009. године, а на челу странке је остао и након уједињења са Народном демократском странком у јуну 2013. године, од када наступају под именом Народни демократски покрет.

НДП је девет година био један од најгласнијих критичара власти предвођене СНСД-ом, али су кроз неколико изборних циклуса биљежили слабији изборни резултат те остајали опозиција док крајем прошле године нису ушли у владајућу коалицију коју чине, прије свих, СНСД-ДНС-СП.

Чавић је двије године био и предсједник СДС-а, након чега је поднио оставку.

Поред поменутих странака, у власти се налазе још и Уједињена Српска, основана 2015. године, чији је оснивач и предсједник Ненад Стевандић ове године реизабран на ову функцију те најмлађа партија у Српској, Демос, настала „цијепањем“ ДНС-а, а коју води предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић.



ПДП два, СДС седам лидера

Када је ријеч о опозиији у Републици Српској, СДС је до сада промијенио седам предсједника, ПДП свега два. На челу ПДП-а Бранислав Бореновић је од новембра 2015. године, када је наслиједио дугогодишњег лидера, а данас почасног предсједника странке, Младена Иванића који је био први човјек ПДП-а од њеног оснивања.



Бореновић је, по годинама, најмалађи лидер неке парламентарне странке у Српској, а данас је поново реизабран не овој позицији. Иванић је водио ПДП од 1999. године.

Два везана изборна пораза, 2016. и 2018. године, утицала су на то да СДС промијени чак три лидера у три године. Говедарица је функцију преузео након оставке дотадашњег лидера Младена Босића који је на себе преузео одговорност због лошег изборног резултата странке и убједљиве побједе СНСД-а на прошлим локалним изборима. Слично се десило и након прошлогодишњих општих избора, када је, након лошег изборног резултата, Говедарицу замијенио Мирко Шаровић.



Босић је на челу СДС-а провео пуних десет година, након што је странку преузео због, већ споменуте, оставке Драгана Чавића, прво на период од шест мјесеци а потом добија и свој први редовни мандат, од укупно три. На чело странке је дошао као насљедник Радована Караџића, Алексе Бухе, Драган Калинића, те Драгана Чавића.

Када је у питању избор првог човјека СДС-а, готово увијек је било више кандидата. 

(Српскацафе)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

БЛ

28.09.2019 18:18

Борци и све садашње и будуће генерације народа РС, са оваким шминкерима и милионерима никада неће имати безбрижан и нормалан живот ако није лопов у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сова

29.09.2019 06:44

Демократија подразумијева И промјене. Види сее а апсолутисти дрзе све под собом. А кад је на власти то сее соме феудализам..који назалост Јос није просао РС Федерацију И Црну Гору. Толико о наме какви смо

Name

Ееее

28.09.2019 19:18

Све странке осим сдс су приватне

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

29.09.2019 05:21

Сто јес' јес' најбољи је СДС само бојим се да це да буде исувисе касно кад то вецина у РС схвати.

Name

ре

29.09.2019 07:28

А сдс као нечему вриједи?

Name

Република Сиротињска

29.09.2019 07:56

Сдс ти дође филијала снсд-у, ту им се кали будуци кадар.

Name

Ре

30.09.2019 16:53

У СДС-у једино вриједи Говедарица и још пар људи. Пропаст!

Name

М.М.

28.09.2019 19:31

Само је СДС нормална и демократска партија изгледа, ово све остало аутократе и мафијаши. Само је тужан овај Стевандић папак и лафинаш , још му нешто и смијешно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УСА

28.09.2019 22:52

Ето како да није зато их нема ни на мапи

Name

Зора

29.09.2019 05:31

Па што вам оде Чавић велики СДСовац

Name

Политика

01.10.2019 10:38

Странке као фудбалски клубови... А СДС као расадник фудбалера за прелазни рок. У СДСу их је највише да презименом ПРЕЛЕТАЦЕВИЦ.......Само лова... Тако је у зивоту данас ....Кад имаш паре сви ти сами долазе.....Нико те не пита и ако си их зарадио од дроге..сверца..криминала сви те тапшу по рамену.. Да од криминала паре донесес у цркву поп це реци да си највећи Србин и вјерник.....Све отишло до ђавола...

Name

в в

28.09.2019 19:53

историја це да их упамти као робовласнике

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

28.09.2019 20:10

Па све сарлатан до сарлатана!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

28.09.2019 23:03

то је за изуцавање !!! у рату и после рата странке опљацкале дрзаву и народ !!! партијски људи само у круг се окретали а њихов капитал све говори !!! капитал одбрата до данас стецен на овим просторима уносан бизнис странацки!!

Name

Аа

29.09.2019 05:00

Зивим у Аустрији, у главним нормалним странкама, због слабих резултата или због и мале афере, дају предсједници тих истих оставке. Интересантно, само у националистицкој ФПО остају најдузе, али и они су бољи од ових насих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

29.09.2019 06:47

Какав народ такве странке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

велико постење

29.09.2019 07:36

е мој велики бато цегсе паметан стиди будаласе поноси најгоре време наступи када паметни засуте будале проговоре тадасе фукара обогати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

29.09.2019 07:45

Људи од акције отишли, остали ови умишљени преваранти са још горим народом и ево шта имамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

29.09.2019 08:59

Ови из снсд-а несмију изабрати никога осим додика он је вечити вођа, док он оде са политичке сцене снсд нееестаааајеееее , то је власт једног човјека тј. једноумље без права мишљења и гласа , само климоглавци.

ОДГОВОРИТЕ