Повучени спорни лијекови са тржишта Црне Горе

Агенција за лијекове Црне Горе почела је процјену лијекова "ранитидин" и "ранисан" након што су тестови показали да неки од њих садрже канцерогени нитрозодиметиламин (НДМА), због чега је са црногорског тржишта повучено 57 серија.

Регион 28.09.2019 | 10:00
Повучени спорни лијекови са тржишта Црне Горе
Из Агенције су навели да је НДМА, на основу испитивања, класифициран као вјероватни хумани карциноген, који би у количинама већим од оних које се сматрају безбједним могао повећати ризик од појаве карцинома, преносе црногорски медији.

Увозници су из превентивних разлога са црногорског тржишта повукли филм таблете "ранисан" од 150 милиграма, "Здравље" Србија, те шумеће таблете "ранитидин" од 75 и 150 милиграма, филм таблете "ранитидин" од 150 милиграма "Хемофарм" Вршац.

Црногорска агенција наводи да је одлука о добровољном повлачењу донесена због сумње у евентуално присуство нечистоће НДМА у активној супстанци ранитидин индијског произвођача "Сараца Лабораториес".

Процјена лијекова који садрже активну супстанцу ранитидин почела је на захтјев Европске агенције за лијекове.

Проучавање је почело да би се процијенило да ли су пацијенти, који користе ранитидин, под било којим ризиком од НДМА, о чему ће јавност бити информисана, поручили су из Агенције.

Према наводима црногорске Агенције за лијекове, НДМА је присутан и у одређеној храни, као што су месо, млијечни производи, поврће, али и вода, те да се не очекује да ова супстанца буде штетна када се уноси у веома малим количинама.

Лијекови који садрже активну супстанцу ранитидин користе се за лијечење и превенцију стања узрокованих вишком киселине у желуцу, као што су горушица и чир, а доступни су као лијекови који се издају без и на рецепт.

- На тржишту Црне Горе доступне су серије других лијекова са истом активном супстанцом произведеном од другог произвођача, као и други лијекови који се користе за лијечење истих стања - истакли су из Агенције.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Тровање

28.09.2019 11:29

сви лијекови су отровни осим природних

ОДГОВОРИТЕ