Бакир и Човић очекују разговор са Додиком

Хоће ли у наредним данима доћи до састанка челника странака које имају већину у Парламентарној скупштини БиХ, још је неизвјесно, али након састанка који су у четвртак имале високе делегације СДА и ХДЗ БиХ предвођене лидерима Бакиром Изетбеговићем и Драганом Човићем, постоји нада да би до тога могло доћи ускоро, што би довело до деблокаде формирања власти на нивоу БиХ, али и ФБиХ.

Босна и Херцеговина 28.09.2019 | 08:50
Бакир и Човић очекују разговор са Додиком
Након поменутог састанка јасно је да је "пет до дванаест" давно дошло и да су сада и они који су блокирали формирање извршне и рад законодавне власти свјесни да морају пронаћи компромис и престати са међусобним уцјенама, јер, на примјер, више од милијарду еура чека на реализацију. Међутим, тешко да ће до тога доћи не буде ли засједао парламент БиХ.

Бакир Изетбеговић, лидер СДА, најавио је јуче како ће наредних дана бити одржани састанци од којих очекује постизање компромиса када је ријеч о деблокади Парламентарне скупштине БиХ.

"Имамо неке састанке у Предсједништву ових дана, тако да мислим да јесмо ближи деблокади, да се нађе компромис у оквиру којег се тренутно налази БиХ, мислим на Акциони план за чланство у НАТО-у, да се изнађе начин да се поново покрене програм", рекао је Изетбеговић, који је и предсједавајући Дома народа БиХ.

Ипак Милорад Додик, предсједник СНСД-а, са друге стране, врло јасно је рекао да ће парламент БиХ бити блокиран све док се не формира нови састав Савјета министара БиХ.

"Нисам информисан о чему су разговарали. Они имају велике проблеме у Федерацији БиХ, тамо није формирана власт и има проблема на кантоналном нивоу. Ми имамо договор са ХДЗ-ом о заједничким политикама и наступима и ми с њима остајемо на политикама које смо раније утврдили. Што се тиче СДА, они су развалили договор од 5. августа и ради се о људима који не поштују договорено", рекао је Додик истичући да је неопходно што прије формирати нови састав Савјета министара БиХ истовремено наглашавајући да СНСД-у СДА није никакав партнер и да то неће бити.

Изетбеговић је нагласио и да готово милијарду еура средства чека ратификацију у институцијама БиХ, изразивши увјерење да ће тај проблем бити ријешен "ових дана", међутим Додик је, коментаришући блокаду толиког новца, рекао да "живот иде даље".

Опрез када је у питању оптимизам показао је у четвртак пред новинарима први пут Драган Човић, лидер ХДЗ БиХ, изразивши наду да ће разговори услиједити у скорије вријеме. Рекао је да не жели предвиђати, јер, како је објаснио, кад год је рекао да ће се договорити за седам до десет дана, то је трајало седам мјесеци.

Душанка Мајкић, делегат СНСД-а у Дому народа БиХ, за "Независне" истиче да јој није јасно зашто се чекало годину дана да се договара и шта се промијенило у три-четири дана.

"Очито је да је у неким главама сазрела информација да велики новац чека на реализацију и да, када не ради парламент, не може да ради ни све остало", каже Мајкићева и додаје да је зачуђена што се сада Изетбеговић позива на споразум тројице лидера Бакира Изетбеговића, Драгана Човића и Милорада Додика од 5. августа, који је мртав.

Према њеним ријечима, Изетбеговић је очито спреман да се мало повуче те да више нема тако чврст став.

"Поново спомиње АНП, али сад инсистира на цивилном дијелу споразума", објашњава Мајкићева. Нада се да ће тројица лидера поново разговарати.

"Мада се члан Предсједништва из Републике Српске (Милорад Додик) неће више одазивати без конкретног договора о формирању Савјета министара", истиче Мајкићева.

Оптимистичан нимало није био Џенан Ђонлагић, шеф Клуба посланика ДФ-а у Представничком дому БиХ, који за "Независне" истиче да ће СНСД наставити да блокира рад Парламентарне скупштине БиХ.

"Састанак ХДЗ-а и СДА није донио никакав помак ка формирању новог састава Владе ФБиХ. ХДЗ то блокира, јер не жели ДФ у структури министарстава у Влади ФБиХ, па покушава максимално да одуговлачи", тврди Ђонлагић.

(Независне)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Ветеран

28.09.2019 07:22

А да 20 година воде исти људи , а иста презадузена, а ништа се договорит не могу, то нема ни у књизи РИПЛИЈА, - ВЈЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.09.2019 09:24

Није то ниста друго него покусај Бакира И Комсица да утврде пазар у ФБиХ И кантонима. Комсиц је цитаву прицу о АНП креирао како би усао у владу ФБиХ сто ХДЗ одбија. СДА рацуна на ДФ како би био на власти у вецини кантона. И тада као И прије се проблем пребацује на ниво БиХ, како би се грабез за власт од стране Комсица и Бакира приказале као патриотизам.

Name

Пеки

28.09.2019 07:26

Бакире прво избиј нато из главе па моземо прицат

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.09.2019 09:21

Пеки то нецес доцекати,НАТО је у Босни,но проблем.

Name

ре

28.09.2019 09:44

прво се постује ста је потписано или нема ни малог ни великог кредита а без њих нема ни РС

Name

Пеки

28.09.2019 12:35

Нато је у босни али срби нису у нату нити це бит

Name

Пеки

28.09.2019 07:27

Нама србима одговара да нерафе институције бx а сто оне мање раде мање босне

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.09.2019 08:16

А за то време пропада рафинерија у Броду и у Модрици, стоје пројекти које потписује та твоја бејха...

Name

Ре ре

28.09.2019 08:44

Дотле у федерацији једини имају на територији бивсе беиха јавну кухињу за дјецу.то не спомињес

Name

Ре Пеки

28.09.2019 08:44

Што прије психијатар то боље ал да није од црвених...

Name

Ре за комсије

28.09.2019 08:57

Замолио бих комсије из нај мањег дијела бивсе беиха, да прво погледају стање у свом двористе гдје имате једини јавну кухињу за дјецу.толико о вама.

Name

Ре Пеки

28.09.2019 09:17

Требао би да знаш да је по Уставу РС (члан 9), главни град Републике Српске Сарајево. Толико о мржњи према БиХ...

Name

Ре ре пеки

28.09.2019 10:47

Мржња увијек остаје.Што се тице устава ти си за то супаљ ко зуб.Мало се боље информиси.И по дејтону Тзв беиха није дрзава вец државна заједница.главни град Републике Српске је Бања Лука.и немој измишљати глупости.

Name

Република Српска

28.09.2019 10:57

Гледајте у своју авлију....не брините о Републици Српској....

Name

ре

28.09.2019 07:29

Животом лошим годинама народа БиХ због сталне њихове пљачке, од ове тројице незна се који је гори , нажалост због њихови људи није ни један процесуиран још у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

велико постење

28.09.2019 08:04

три највеца лопова и хостоплера који само дрзе народ и хускају једне на друге басњих брига за народ и вјеру којој припадају њих интересује новац и богаство јер новац нема вере и нације они страх имају само да богаство неизгубе ниста њих неинтересуие друго

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

28.09.2019 08:41

Не осјети се да власт не функционисе дакле могли би без њи наравно несто мирније него инаце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гурко

28.09.2019 08:45

Нема од тог ништа као и обично...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смислов

28.09.2019 09:08

И ми га очекујемо са великим нестрпљењем. Мора да ће десити нешто револуционарно и да ће нам кренути набоље. Па они својим као фол не договарањем и владају 20 година. Јадни ми са њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бок

28.09.2019 09:32

Мајко моја гдје нас је запало да живимо. Овакав скуп систем и уређење, које неби могла да издржи ни много богатија држава. А ова тројица су тек посебна прича. Они су огледало нас самих. Нисмо ни ми ништа бољи. Такве и заслужујемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Избор

28.09.2019 18:02

Они добију изборе из ината Босанци то тако раде све хоце контра.

ОДГОВОРИТЕ