Лавров: Не смије се допустити нуклеарни рат

Русија позива све државе да подрже изјаву о недопустивости нуклеарног рата, изјавио је данас министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров током дискусије 74. сједнице Генералне скупштине УН.

Свијет 28.09.2019 | 07:18
Лавров: Не смије се допустити нуклеарни рат
"Како се не би дозволила даља ескалација тензија, Русија је поднијела велики број иницијатива. Предсједник Владимир Путин је објавио одлуку о нераспоређивању копнених ракета средњег и кратког домета у Европи и другим регионима, ако се од тога буду уздржавали Американци.

Позвани су САД и НАТО да се придруже том мораторијуму. Ми смо више пута предлагали Вашингтону да почнемо преговоре о продужетку Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања", навео је Лавров.

Он је додао да се Русија заједно са Кином залаже за постизање правно обавезујућег документа о спречавању трке у наоружању у космосу, пренио је Спутњик.

 
"Реакција САД и њихових савезника, за сада, не даје наде. Забрињава изостајање одговора и на наше приједлоге америчким колегама још прије годину дана: да се на највишем нивоу усвоји руско-америчка изјава о недопустивости нуклеарног рата у ком не може бити побједника. Позивам све државе да подрже ову иницијативу", изјавио је Лавров.

Он је објавио да Русија на текућој сједници Генералне скупштине УН подноси пројекат резолуције о јачању контроле над наоружањем.

"Усвајање резолуције би било важан допринос стварању услова за успјешно одржавање прегледне конференције о реализацији Споразума о неширењу нуклеарног оружја наредне године", рекао је Лавров.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

правда

28.09.2019 05:50

стара дама русија поносна

ОДГОВОРИТЕ
Name

здравко

29.09.2019 09:59

Каква дама ? Искомплесирани кретени .Поцми једном тај рат сципи петљу ,ако имате муда па ћете видидити како ћете се спровест.Русима је главно да имају оружја ,а то сто немају ста здерат није битно знаци десет посто људи живи добро у Русији а остали деведесет посто нек пасе траву.Друга ствар глупи лаврову погледај свој војни будјет а колики је војни прорачунан Америке?Десет нај већи војски свијета Америка има као сви ови 9 заједно прорачун .Понта је у том да и руси показу да су и они неки курац у свјетској политици.

Name

Хулио

28.09.2019 13:02

А ко пријети нуклеарним ратом? Само руси о њему прицају. Да ли је то та пријетња?

ОДГОВОРИТЕ