Асанж шпијуниран док се скривао у амбасади ЕК

Џулијан Асанж је свакодневно шпијуниран док се скривао у амбасади Еквадора у Лондону. Сада је под истрагом фирма која је за то била ангажована.

Свијет 27.09.2019 | 21:50
Асанж шпијуниран док се скривао у амбасади ЕК
Шпанске новине су у јулу објавиле да је Асанж, против којег је подигнуто 18 оптужница и чије изручење траже Сједињене Америчке Државе због објаве националних тајни, свакодневно посматран од стране једне шпанске приватне фирме која се бави обезбеђењем.

Виши суд у Шпанији сада истражује активности фирме коју је ангажовала влада Еквадора да штити амбасаду те земље у Лондону. Испоставило се да је фирма шпијунирала и Асанжа, који је тамо провео седам година, преноси "Ел Паис".

Фирма је камере поставила почетком децемба 2017. године и то тако да САД имају омогућен приступ надзору. Како наводи лист, сви састанци са посетиоцима и адвокатима били су непрестано снимани од децембра 2017. до марта 2018. године и потом даље прослеђени америчким обавештајним службама.

Истрагу против власника компаније Дејвида Моралеса и његове фирме наредио је судија Хосе де ла Мата неколико недеља након што су први пут објављени снимци и аудио записи, када је постало јасно да је компанија спровела шпијунске активности против оснивача Викиликса. Уследила је кривична пријава коју је поднео сам Асанж у којој је оптужио "Ундерцовер Глобал С. Л." и његовог власника због кршења његове приватности и тајности привилегија клијента.

У извештају се наводи да је Моралес, који је бивши припадник војске, више пута усмено и писмено изјавио да је радио за Американце упркос томе што су га ангажовале еквадорска влада и обавештајне службе у име тадашњег еквадорског председника Рафаела Кореа, који је 2012. године признао еквадорско држављанство Асанжу, рођеном у Аустралији, како би га сакрио у амбасади земље у Лондону.

Активности праћења Асанжа у амбасади су, према извештајима, укључивали праћење Асанжових активности, расположења, разговора и писање свакодневног поверљивог извештаја који се слао Моралесу, а који је он, наводно, даље уступао америчким обавештајцима.

Такође, објављено је да је, због чињенице да је Асанж био толико параноичан у вези са надзором над њим, због чега је неке састанке одржао и у женском купатилу, укључујуц́и и оне са својим адвокатом Аитором Мартинезом, Моралес наредио да микрофони буду постављени у апаратима за гашење пожара у оквиру амбасаде.

Активности шпијунаже против оснивача ВикиЛикса наводно су се повец́але под влашц́у садашњег првог човека Еквадора, који је на функцију ступио у мају 2017. године и предао Асанжа британским властима у априлу ове године.

Власник "УЦ Глобал С. Л." у јулу је одбио да одговори шпанском листу да ли је његова компанија шпијунирала Асанжа.

Аустралијски уредник и оснивач веб странице Викиликс је 2010. године набавио и објавио низ пропуста у Сједињеним Америчким Државама које је уступио бивши обавештајни аналитичар америчке војске Челси Менинг, због чега је америчка влада покренула кривичну истрагу против Викиликса и Асанжа на основу "незаконитог прибављања и обелодањивање тајних докумената који се односе на националну одбрану".

Асанж је добио "уточиште" у еквадорској амбасади у Лондону од 2012. до априла 2019. године, када га је Еквадор предао британској влади.



(Б92)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

А није Ц

28.09.2019 11:07

Сви смо ми шпијунирани свакодневно.

ОДГОВОРИТЕ