Руски амбасадор поручио Додику: Буди смирен!

Руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко изјавио је да Русија са великом бригом посматра декларацију СДА која предвиђа “републику БиХ” и једног предсједника, те представља план да се створи криза, али да је најважније да српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик остане уздржан у овој ситуацији.

Република Српска 27.09.2019 | 14:13
Руски амбасадор поручио Додику: Буди смирен!
– Најважније је у овој ситуацији да Додик остане суздржан, он је само говорио о неким могућим корацима Републике Српске, јер се његов циљ зна, а то је очување мира и да све у вези са Српском остане у оквирима Дејтонског споразума и то је његова обавеза као члана Предсједништва БиХ – рекао је Боцан-Харченко, који је својевремено био амбасадор Русије и у БиХ.

Он је за ТВ Пинк истакао да са великом бригом посматра декларацију СДА, као и Русија, те оцијенио да тај документ представља више корака уназад, да нема везе са Дејтонским споразумом, него представља непоштовање обавеза које Дејтон прописује, док је реаговање међународне заједнице “благо”.

– План је да створе кризу, и да онда неко у име међународне заједнице иступи и понуди нешто и каже да је њихова понуда доста флексибилнија и компромисна. А такво рјешење било би суштински исто као и сама декларација, иако би можда имало ‘блажи језик’ – рекао је Боцан-Харченко.

Он је подсјетио да је 2011. године када је тадашњи предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио референдум и тражио помоћ од њега, високи представник Валентин Инцко рекао да ће учинити све да не дође до референдума.

Када је ријеч о Косову и Метохији, Боцан-Харченко је упозорио да разговори који се данас воде на Косову нису разговори у правом смислу те ријечи.

– Вама је постављен избор, имате алтернативе, једна је компромис, а друга је, ако нема компромиса, независност – рекао је Боцан-Харченко и упозорио да то није разговор какав би требало да се води

Говорећи о термину који се све чешће помиње – “мекана моћ Русије на Балкану”, Боцан-Харченко је објаснио да рјешавање међународних проблема не може да да резултате преко ноћи. 

– Имао сам могућност да пратим развој догађаја на овим просторима, и закључак правим на основу онога што видим, а не на основу онога што пише. Примијетио сам да су земље региона сигурније и види се да се људи осјећају сигурније – додоа је Боцан-Харченко.

Он је рекао да Русија боље уочава ово, јер је и она сама прошла кроз исте ове проблеме.

Боцан-Харченко је оцијенио да је за бољу и сугурнију ситуацију у Србији заслужно руководство земље.

– Данас је повољнија ситуација у Русији, али и у Србији која је земља у развоју. Наравно то је створило додатне могућносто за додатни развој билатералних односа Србије и Русије – додао је он.

Он је рекао да, поред развијене економске сарадње, Русија жели да за два до три пута повећа и културну сарадњу, као и сарадњу на свим нивоима са Србијом, као и да ће то тога доћи.

– Ми идемо корак по корак према циљевима које су одредили наши предсједници, али најважнији је квалитет и садржај наших односа. Повјерљивих контаката између предсједника двије државе никада није било као сада, што говори о квлаитету односа Србије и Русије – закључио је Боцан-Харченко.

(Српскаинфо)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Вук

27.09.2019 12:22

чек чек мало ... па зар 10 и више година управо тај твој недужни Милорад Додик није све радио како би свијету показао да је Бих немогућа и неодржива, блокирао све сто се може блокирати на путу ка напријед, радио све што се не смије... и то је још подржавано од Руса..... сад кад су се бошње досјетиле, па и они почели радити исто, тј, показивати како је оваква Бих немогућа, али са циљем да се томе стане у крај и да се нешто мијења набоље тј. да се ојача држава..... е сад то није у реду! укратко, Док је Додик радио на доказивању да је БиХ немогузћа држава са циљем како би је растутрио то је било за русе ОК.... сад кад ови раде то исто, само са супротним циљем да би изазвали неку вањску интервенцију да ојачају државу и направе је функционалнијом то није ОК!? Е моји Срби, до када ће се тако радити на своју штету...

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

27.09.2019 13:00

@Вук Срби су застали негдје у митовима, легендама и народним предањима иначе најсиромашнији народ на Балкану!!

Name

ре

27.09.2019 14:06

Милошевић је био руски човјек, са ове временске дистанце то је неоспорно, већина несреће која је снашла балканска племена је уствари продукт руске спољне политике.

Name

Комедија

27.09.2019 17:56

Босњаци морају да схвате да БиХ није цјеловита и њихова него морају да прихвате реалност звану Рс а на свом дијелу нека доносе какве год хоце дегларације нас то не занима.

Name

Ре Комедија

27.09.2019 20:05

Који пасош имаш??

Name

куку нама са нама

27.09.2019 12:24

Ево се и рује "брину" за сербско питање,хаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Креле

27.09.2019 18:49

Дрзава да буде Република ... и један предсједник ? Па то нема нигдје ... Или ??

Name

Крим

27.09.2019 12:49

Понуђено је Украјини - уништење или је Руско, веома конструктивно, нема шта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

27.09.2019 13:04

А дијеле браћа отказе у Рафинерији, покрасти ће и оно мало капитала а онда затворит фабрику!!Толико о њиховом душебрижништву за РС!!Кад ћемо једном схватит да су им паре и само паре и интерес битни!!Па више воле Турке,видјело се то кад су им срушили авион и јесу ли напали Турску??!Нееее него одма Ердогану и договоре Турски ток!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

27.09.2019 13:24

Није ми НАТО драг, а ни америцка политика, па ни ова климава Европа, ... али брацо моја драга... од Руса, Кинеза и Турака нема добра. Ја не вјерујем у те земље које своје људе третира како третира. Русија финанцира десницу у Европи, а и код нас, на масивној скали. Боље подвити реп, и придрузити се ЕУ и НАТОу. Изгубити понеку надлезност, али зивјети сигурно и колико толико проспаритетно. Ако наставиом 'додикстанцити' неце нас бити нигдје, и остацемо вјецити оцајници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

слободни тесар

27.09.2019 13:42

Цијела Истоцна Европа је процветала од како се извукла испод Руске цизме.С Русима нема напријед.

Name

истина

27.09.2019 13:52

Браво на оба коментара...

Name

Ре

27.09.2019 14:08

треба питати било ког Бугарина, Румуна, Мађара, ста мисли о Русима. Да се најезис кад цујес какав зулум су Руси правили. Тим дрзавама це требати јос деценије да достигну европски просјек.

Name

Освит

27.09.2019 13:31

Васа еxселенцијо,постоји стара Руска изрека Тисе јездис даљсе будес,спорије идес даље стигнес, а постоји и она јесљи пјерепригнес палку она пукнет ,ако превисе савијас палицу она пукне.Бојим се да је васа политика у БиХ и Републици Српској ово друго. Руски утицај дугороцно могле су обезбједити приватне Руске копаније а никако интервенционализам путем дрзавних компанија и дрзаве директно.Геополитицко опредељење мора бити одраз воље народа и градана ове земље а никако интереса других дрзава.Краткороцно се тај интерес мозе остварити дугороцно сигурно не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха, Ха, Ха

27.09.2019 14:29

Па да, суздржан, очерупали смо вам нафтну индустрију, суздржи се док још мало покрадемо а онда "братски" шут у дупе.. А народ у РС нека пјева ону познату "не може нам нико ништа".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коколо

27.09.2019 15:48

Хоце ли и радници у Рафинсрији бити смирени?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

27.09.2019 16:06

Па докле висе иде ово.Докле це Руси и Американци јахати по ледјима мали народа.Па засто не коментарисес деклерацију СНСДа из 2015год,паразиту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комедија

27.09.2019 18:01

Јахат це док овде буде коња који це носит њихове идеје и проводит њихову политику за лицну корист а на насу стету!

Name

Ре

27.09.2019 17:37

Руси били на Косову па се повукли...Остали Американци и НАТО ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно

27.09.2019 22:03

то сам висе пута писао!И сада су насли да се боре за косово?

Name

РС

28.09.2019 06:48

васа највеца помоц је не помазите нам молимо вас!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

29.09.2019 12:12

Па русија има добру сарадњу само онима који су преко 20 год на власти и који имају приватне дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

никола

30.09.2019 04:15

Овај тек сконто! А био у босни 4 године!

ОДГОВОРИТЕ