Откривено ко је одао америчког предсједника

Откривено ко је узбуњивач који је поднио жалбу о телефонском разговору америчког предсједника Доналда Трампа са украјинским колегом Володимиром Зеленским.

Свијет 27.09.2019 | 08:32
Откривено ко је одао америчког предсједника
То је службеник ЦИА, који је у једним тренутку био упознат са пословма Бијеле куће, сазнаје "Неw Yорк Тимес".

Узбуњивач је, према наводима листа, био распоређен да ради у Бијелој кући, али се, након што је поднио жалбу, вратио у ЦИА, преноси "Форбес".

Лист наводи да се, на основу формулације жалбе, може закључити да он добро познаје украјинску политику.

Адвокати службеника ЦИА истичу да би објављивање информација о њему било опасно и да он има право на анонимност.

Из ЦИА истичу да је заштита његовог идентитета највиши приоритет.

Извршни уредник "Неw Yорк Тимеса" Дин Баке бранио је одлуку листа да објави информације о узбуњивачу, истичући да је његова улога, укључујући његов кредибилитет и мјесто у влади, кључна да би се разумјело једно од најважнијих питања са којима се земља суочава - да ли је предсједник САД злоупотријебио моћ и да ли је Бијела кућа то прикрила.

Извјештај, за који лист тврди да су га потврдила три извора, до сада је најдетаљнији опис инсајдера, чији идентитет теек треба да буде објелодањен, преноси "Неw Yорк Пост".

Обавјештајни одбор америчког Представничког дома објавио је у четвртак извештај узбуњивача са којег је скинута ознака повјерљивости, у којем се наводи да је предсједник САД Доналд Трамп користио свој положај како би затражио мијешање стране државе у предсједничке изборе 2020. године.

Са извјештаја је скинута ознака тајности и објавио га је Обавјештајни одбор послије вишенедјељног спора, што је помогло предсједавајућој америчког Конгреса Ненси Пелоси да покрене формалну истрагу о томе да ли би републикански предсједник Доналд Трамп требало да буде опозван.

Узбуњивач тврди да је Трамп у телефонском разговору од Зеленског тражио да истражи сина противкандидата на предсједничким изборима Џозефа Бајдена, само неколико дана након што је замрзнуо војну помоћ Украјини од скоро 400 милиона евра.

Амерички Конгрес покренуо је истрагу о томе да ли амерички предсједник треба да буде опозван.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар