Смртна казна се брише из Устава Републике Српске?

Смртна казна може се изузетно прописати и изрећи само за најтеже облике тешких кривичних дјела - одредба је која би ускоро могла бити обрисана из Устава РС, након што се о уставности постојања смртне казне у овом уставу изјасни Уставни суд БиХ 4. октобра ове године.

Босна и Херцеговина 27.09.2019 | 07:19
Смртна казна се брише из Устава Републике Српске?
Захтјев за оцјену уставности члана 11. став 2. Устава РС половином ове године делегати из реда бошњачког народа у Вијећу народа РС упутили су Уставном суду БиХ.

Очекивати је да ће Уставни суд БиХ уважити ову апелацију, истиче Милан Петковић, адвокат и потпредсједник Народне скупштине РС.

Он је нагласио да у РС постоји консензус о томе да је смртна казна неуставна категорија и да се треба ићу у смјеру да се измијени Устав РС.

"Оно што је најбитније је да се сама смртна казна не изриче у РС већ дуже од 25 година, а није је ни било никада могуће изрећи, јер она није предвиђена кривичним законом. Она је само једна категорија која се наводи у Уставу РС, али се не примјењује", рекао је Петковић за "Независне".

Истиче да би то значило да ће доћи до измјене овог члана, али да је измјена Устава компликована процедура.

"Потребно је постићи шири консензус и народних посланика, тако да се не може очекивати да то буде ни лако ни брзо, али у сваком случају треба ићи у измјене Устава у том смјеру", појаснио је Петковић.

Џевад Махмутовић, потпредсједавајући Вијећа народа РС из реда бошњачког народа, каже да је то посљедица извјештаја које је упутила Европска комисија у Мишљењу о кандидатури за чланство у ЕУ, у којем се каже да је треба избрисати из Устава РС.

"Очекујем да ће Уставни суд БиХ прихватити нашу апелацију и да те одредбе која регулише постојање смртне казне у Уставу више неће бити. То нема нигдје у Европи и очекујем да ће бити избрисана и из устава ентитета", каже Махмутовић.

Махмутовић каже да је из медија недавно прочитао да је одговор Народне скупштине РС, да нико не оспорава њихов захтјев, те да нико није оспоравао да ли треба да то стоји у Уставу РС или не, него да је одговор углавном био конципиран на томе ко је крив зашто она још није обрисана.

"Није ни важно ко је крив, важно је да пратимо модерне европске токове и достигнућа у области људских права. Није важно ни ко је поднио захтјев за измјену, ни ко је кочио, важно је да се то заврши и укине. Били смо оптужени од стране предсједника Народне скупштине РС и других политичара у Бањалуци да смо ми блокирали усвајање уставних амандмана 2010. године, односно да смо ми блокирали укидање смртне казне из Устава РС, што није тачно", рекао је Махмутовић.

Додао је да је њихов захтјев Уставном суду БиХ ишао у правцу да се ова одредба у Уставу обрише одмах након одлуке, односно у првом наредном службеном гласнику БиХ, односно РС.

Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине РС, раније је рекао да Народна скупштина РС и сама РС нису криве што је ова провизија још у Уставу РС, истакавши да су за њено постојање одговорни Клуб Бошњака у Вијећу народа РС и Канцеларија високог представника.

Напомене ради, једино Бјелорусија још спроводи смртне казне, а Русија је од 1999. увела мораторијум на њено извршење.

Што се тиче РС, иако се ова провизија налази у Уставу, практично се не може извршити, јер је то забрањено законима који су на снази.

У члану 11. Устава РС стоји да је људски живот неприкосновен, а да се смртна казна може прописати и изрећи само за најтеже облике кривичних дјела.

(Независне)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

гуз

27.09.2019 07:31

Зар је законит Уставни Суд БиХ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

велико постење

27.09.2019 07:50

смртну казну треба увест и спроводит само када погледате стасу урадили ови на власти од дрзаве покрали све стосе могло покраст за њих је блага и смртна казна садасу ови на власти јаци од дрзаве онакву богату дрзаву су довели до просијацког стапа ради њих оваце дрзава отици у дузницко ропство ради њих треба увест и изврсит над њима смртну казну стосу сада на власти

ОДГОВОРИТЕ