ЕУ: Откуд пет милиона евра имовине Шуици?

У Европском парламенту (ЕП) почела су уводна саслушања кандидата за комесаре нове Европске комисије.

Свијет 26.09.2019 | 15:23
ЕУ: Откуд пет милиона евра имовине Шуици?
Поред осталог, покренуто је и питање откуд куће, станови и јахта у вредности од више од пет милиона евра кандидаткињи Хрватске за комесарку за демократију и демографију Дубравки Шуици.

То наводи бриселски портал ЕУ Обзервер, који пише да је Дубравка Шуица одбила да том порталу одговори на та питања, иако је "хрватски државни уред специјализован за сузбијање корупције, Ускок, истраживао велики јаз између прихода Шуице и њене имовине".

У Одбору за правне послове ЕП су јуче кратко саслушани румунска кандидаткиња за комесара за транспорт Рована Плумб због непријављених средстава од једног милиона евра, као и Мађар Ласло Трочањи, наименован за комесара за проширивање, који је дао образложење за своју адвокатску канцеларију.

И нови високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борел је у писму том Одбору ЕП објаснио да нема сукоба интереса с његовом новом дужношћу и незнатним износима акција у неким фирмама, јер то није сметало ни његовом садашњем положају шефа шпанске дипломатије. Целовита саслушања кандидата за комесаре почињу 30. септембра, а ЕУ обзервер у вези с "отвореним питањем имовине" Дубравке Шуице преноси и наводе хрватског сајта Индеx.хр да је "исход истраге Ускока остао мистерија, јер су информације о томе проглашене 'приватним'".

Дубравка Шуица, која је била градоначелница Дубровника и претходно професор језика, док је њен муж поморски официр, раније је већ доспела у жижу занимања јавности и медија у Хрватској, а сад и у ЕП где ће 3. октобра бити темељно саслушана.

ЕУ озервер додаје да је "њено наименовање да 'брани демократију' у ЕУ Хрватску учинило поносном, како је изјавио премијер Андреј Пленковић, из чије странке ХДЗ је и Шуица… али питање око Шуичиних милиона, као и њених политичких вредности, мора добити одговоре кад је буду пропитивали посланици ЕП".

У изјави љубљанском листу Дело, словеначки посланик у ЕП Милан Брглез оценио је да је "Хрватској дат ресор демократије, иако се тамо стање демократије погоршава".

Јадран Барац, такође посланик ЕП, је рекао да "постављање Шуице на тај положај у ЕУ може нанети штету поверењу у европске институције".

Барац је ЕУ обзерверу рекао да сматра да "ако посланици ЕП брину о опстанку ЕУ, нужно је да поврате поверење јавности и не дозволе да такви политичари буду у институцијама Уније".

Дубравка Шуица је у изјави хрватским медијима оповргла написе у медијима и тврдње неких политичара да су нејасни извори њених кућа, станова, имања и јахте, нагласивши да је то део наслеђа њеног мужа и ње, додавши да "је њен супруг био 44 године капетан брода и нешто је уштедео у свом животу".

"Све је јасно и на увиду" , истакла је Шуица, али је одбила да објави документа која то потврђују и, како напомиње ЕУ обзервер, није желела да том порталу да било какву изјаву.

Копредседник Групе зелени у ЕП Филип Ламбертс је такође упутио замерке на установљење ресора ЕК "демократија и демографија" за хрватског кандидата Дубравку Шуицу.

"Шта то значи", упитао је Ламбертс, "да жене сад могу рађати децу и да ће бити више малих белих беба, нарочито пожељно хришћана, тако да поново имамо бољи надзор над варварима који насрћу на наше границе?"

Нова председница ЕК Урсула фон дер Лајен је приликом недавне посете Загребу изјавила да је "Хрватска једна од најмлађих чланица Еуропске уније, али је изврсна… врло успешна европска прича и... узор многим другим земљама".

"Андреј, врло сам ти захвална на јакој подршци коју си ми дао током моје кандидатуре за председницу Европске комисије", рекла је хрватском премијеру Пленковићу.

Дубравка Шуица је од 2014. била чланица Спољнополитичког одбора ЕП и члан делегације за Босну и Херцеговину и Косово и, залажући се за проширење на Западни Балкан, посебно је наглашавала да је "нереално" да Србија у догледно време постане чланица ЕУ, посебно 2025.

Она је недавно поновила да Србија најпре мора "вратити опљачкано хрватско културно благо", поднети листу несталих хрватских државаљана у ратних сукобима, као и да хрватска мањина треба да добије иста права каква српска има у Хрватској и да се затварање свих поглавља у преговорима о чланству ЕУ-Србија услови "затварањем свих отворених питања из прошлости".

(Бета) 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Дзоо

26.09.2019 13:37

Балканска логика ХДЗ , СНС, СНСД али немозе у Европи!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

О

26.09.2019 14:15

као и да хрватска мањина треба да добије иста права каква српска има у Хрватској

Name

Зоран

26.09.2019 13:56

Ста се висе цека, под хитно увести закон о порјеклу имовине,прво милокрада па све остале провјерити откуд им све те силне милијарде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тајкунско робље

26.09.2019 14:09

ОткудДодиковпј екипи кумова милијарда?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кумови

26.09.2019 14:28

Само милијарда? Хахахахаха

Name

Објавио

26.09.2019 14:11

Чујем откуда лова па дао Човић из Алуминија за лобирање у ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све

26.09.2019 14:24

је то Цовиц потковао а мије једина па сви балкански милионери и милијардери пре рата нула а после рата бигатаси!! политицке партије опљацкале јос у рату банке фабрике предузеца па лоповска приватизација па ресурси тендери а она се набогатила из Алумине грдни новци хдз и цовиц на целу опљацкали све сто се мигло опљацкати и сад се бахате у својем бигатству као вулину тетка из Канаде дала !те и овој стедио муз ма јаста добра устеда народна !и сад се увлаце у Европу страсно

Name

Хехе

26.09.2019 16:22

Куповала храну на пијаци па уштедила....хахахахахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

26.09.2019 19:24

ДОДИК И ЧОВИЋ УЛЕТИЛИ

Name

Највисе

26.09.2019 18:59

Од плљацке српске имовине у Дубровнику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

О

26.09.2019 19:34

напљацкала за вријеме рата тудје имовине па после рата опет јос зесце јос висеее и ето устедилааа !!милијардице њене благодатне!!! и сад се увлаце у Европу !!! са својим милијардама устедјеним!! голи оток и одузимање имовине и то по реду!!закон за све једнак па ово је дно дна