Добри разговори с Лавровом, Русија ће бити уз Србију

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је у Њујорку да је са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом имао добар разговор и да је руски министар показао посебно поштовање према нашој земљи, на чему му је захвалан.

Србија 26.09.2019 | 08:06
Добри разговори с Лавровом, Русија ће бити уз Србију
Предсједник је оцијенио, пред обраћање у УН, да је српска делегација у Њујорку урадила добар посао као тим и нагласио да није случајно рекао да ће у наредном периоду бити још земаља које ће промијенити свој став о Косову и Метохији.

Александар Вучић је рекао да је на састанку истакнута подршка Србији за поштовање међународног права и по питању КиМ, за очување интегритета наше земље и подршка српском ставу. 

"Русија ће бити уз Србију и то су ријечи предсједника Владимира Путина које нам је пренио Лавров", рекао је Вучић послије сусрета који је одржан на маргинама Генералне скупштине УН. 

Он је новинарима рекао да се очекује долазак премијера Димитрија Медведева 19. октобра у Београд.

"Да обиљежимо ослобађање нашег главног града, које смо извели заједно са Црвеном армијом. Пар дана касније, 25. октобра председница Владе Ана Брнабић потписаће трговински споразум са Евроазијском унијом у Москви. То је важно за нашу земљу и привреду и пољопривреду, ал и као додатни импулс за одређене производе за које до сада нисмо имали могућности за извоз", рекао је предсједник.

Вучић је истакао да то ојачава повјерење између двије земље. Рекао је да је са руским министром разговарао и о ситуацији у БиХ.

"Рекао сам да је за Србију важно да се поштује Дејтонски споразум. Лавров је такође рекао да је Дејтонски споразум међународноправни уговор и да не смије бити његовог кршења, као и да би, ко год улазио у његово кршење, морао да рачуна на негативне посљедице", указао је он.



Вучић је казао да је са Лавровом имао добре, искрене и пријатељске разговоре, и да је добро за Србију да у Русији има пријатеља и савезника по свим важним питањима за нашу земљу.

Казао је да је разговарао и о томе када би могао да буде следећи сусрет на председничком нивоу и најавио да ће о томе обавијестити јавност чим се усагласе.

Навео је да је прије тога имао и састанак са предсједником Свјетског јеврејског друштва Лодером.

"Много тога смо научили из тог разговора. Показали смо поштовање који српски народ има према јеврејском народу и обрнуто. Рекао сам да ћу 23. јануара бити у Израелу у Јад Вашему на великој комеморацији. Један од шест логора који су тамо јасно обиљежени је и Јасеновац, и то додатно показује поштовање према јеврејским али и српским жртвама", казао је он.

Истовремено смо разговарали - пошто су они у целом свијету веома сназни и моћни, нарочито у САД, како и на који начин би могли да нам помогну у даљем позиционирању наше земље и народа у САД, додао је Вучић.

"Извукли смо вазне поуке и научили много тога како бисмо могли боље и успешније у будућности да чинимо", закључио је Вучић.

"Урадили смо добар посао као тим"

Предсједник Србије оцијенио је, пред обраћање у УН, да је српска делегација у Њујорку урадила добар посао као тим и нагласио да није случајно рекао да ће у наредном периоду бити још земаља које ће променити свој став о Косову и Метохији.

Вучић је, у изјави новинарима, након састанка са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом у седишту УН, рекао:

"Неки су са спрдњом говорили да смо јурцали свуда, на сваком мјесту. Разговарали смо са представницима земаља које су многи потцењивали. Био сам срећан данас, када смо се више пута срели и поздравили са човјеком који нас назива браћом - премијером Сент Винсента и Гренадина. То су људи који имају свој глас у УН и ми смо некада томе немарно и нехајно приступали, а данас неупоредиво озбиљније", објаснио је Вучић.

Изразио је велику захвалност свим члановима српског тима који су се у УН, како каже, борили страствено, професионално и одговорно, озбиљно за своју земљу - како министар Дачић, тако и људи из Мисије Србије при УН.

"Немамо превише новца за такве ствари, не можемо да се такмичимо са неким другима. Погледајте шта раде најмоћније земље муслиманске, католичке - купују ове зграде око УН као да је то џабе, а то кошта милијарде. Ми то немамо и не можемо себи да приуштимо. Немамо ни ту снагу лобирања, а немамо ни новац какав Албанци добијају, баш из Њујорка, Чикага и Детроита највише", рекао је Вучић.

Са онолико мало средстава са колико располажемо мислим да радимо веома добар и важан посао за нашу земљу, резимирао је Вучић.

"Нисам случајно рекао да у наредном периоду имамо још земаља са којима разговарамо и које мијењају свој став о Косову. Да ли ће то суштински и драматично да промијени све - неће, али даће одређену врсту тактичке предности у свему томе и за све то морате да се борите. Ако ствари крену низбрдо и ако то буде такав тренд нећемо имати никакву ни преговарачку позицију. Веома је важан овај огроман напор који наши људи улажу", нагласио је предсједник Србије.

Вучић је рекао да не треба очекивати никаква чуда и да би они, који би то говорили, били неозбиљни и неодговори људи.

"Да ли поправљамо позицију на терену, или за неколико јарди, како се каже у америчком фудбалу? Мислим да то радимо. Да ли ће то задовољити Србе и грађане Србије, који неријетко очекују оно што је немогуће и нереално, јер волимо да живимо у сопственим митовима - то од нас не очекујте јер је то немогуће. То ко буде говорио народу не мисли му добро", казао је Вучић.

Он је подсјетио да је Србија жељела да разговара са Албанцима да не раде на кампањи признања док се не пронађе решење за Косово.

Пошто је шеф албанске дипломатије прије неколико дана најавио да ће радити на кампањи признања Косова, Србији су тог секунда, каже Вучић, била отворена врата да ради кампању која би била супростављена кампањи признавања.

"Увјерен сам да ће наши резултати бити бољи од њихових. На крају остаје да се види ко је боље радио и овдје у САД", рекао је Вучић.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

26.09.2019 06:40

По обицају..нас и руса триста милиона,али никад није било обратно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лака

26.09.2019 08:22

Хаха, Гдје год су Руси ушли у посао са нама, били смо доњи. Примјер рафинерија Брод. Нема нама напретка док овде не буде улагала Америка и Њемачка а то братство обришите мачку у реп....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.09.2019 08:55

Управо тако и то сви знају ал политика је цудо, затуцани народ као да незели боље па подрзава кабадахију и његову свиту на власти.