Ко то прикрива поразе СНСД-а у Сарајеву?

-  СНСД је до јуче говорио да ће се осамосталити ако не формирају власт, а данас говоре да нема везе што нису формирали власт. казао је Босић у интервјуу Инсајдеру.

Босна и Херцеговина 25.09.2019 | 14:17
Ко то прикрива поразе СНСД-а у Сарајеву?
Евидентно је да коалициони партнери нису успјели да финализују договор који су направили око формирања власти, а на основу којег су изабрани чланови колегијума Парламента БиХ. Дошло је до размимоилажења и сматрам да је то неуспјех оних који су вршили преговоре. Јасно је да Додик није успио разним методама да са својим партнерима договори подјелу фотеља и довео је читаво друштво у још већу кризу у односу на стање које је било раније - каже за Инсајдер делегат СДС у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић.

Према његовим ријечима, Жељка Цвијановић својом јучерашњом изјавом да "СНСД-у није приоритет приоритета да уђе у власт у Сарајеву" је ту да вади кестење из ватре јер је евидентно да су својим понашањем Додик и функционери СНСД довели до тоталне блокаде, чак и оних институција које би могле да функционишу, као што је Парламент БиХ, а десило се и да не могу добити кредите који стоје на неким рачунима јер су они блокирали Парламент БиХ који треба да ратификује те кредите.

- Штета је општа и не знам како изаћи из ове ситуације. Тај одговор би требало да дају они који су нас увели у овакву кризу и овакву ситуацију - каже Босић и додаје:

- СНСД је до јуче говорио да ће се осамосталити ако не формирају власт, а данас говоре да нема везе што нису формирали власт. 

На наше питање да ли поменута изјава Цвијановићеве мирише на најаву повлачења СНСД из преговора о формирању власти у Сарајеву Босић одговара:

- Мени то мирише на немоћ СНСД. Ово је први велики неуспјех Милорада Додика, јер све му је досад ишло лако. Ипак, није схватио да је у Сарајеву нека друга игра са другим играчима у односу на његово раније окружење које је манипулисао на специфичан начин. Ово је евидентан пораз Милорада Додика у формирању власти.

- Убијеђен сам да је ово посљедица његове дугорочне политике братског савезништва са ХДЗ-ом, односно политике два против једног. Бошњаци се прибојавају те коалиције, страх их је да ће бити миноризовани, ако та коалиција буде чинила власт на свим нивоима - сматра бивши предсједник СДС.

Он истиче да су се СДС и ПДП су се затекли на министарским мјестима у пријашњем Савјету министара, а да према закону Савјет министара функционише све док се не формира нови и ту нема никаквих дилема. 

- Они треба да раде свој посао, поготово имајући у виду да закон предвиђа ако оду министри на њихова мјеста сједају замјеници, а замјеници свих министара из Републике Српске су из Федерације и друга два народа и евидентно је да би у том случају био отворен простор да се донесу одлуке које нису у складу са интересима и политиком Републике Српске. Својим останком на позицијама министри из СДС и ПДП морају да чувају "статус кво" да не дође до негативног развоја ситуације. Постоји и варијанта да је читав притисак на напуштање Савјета министара од стране СДС и ПДП био с циљем да се дође до те ситуације да се пошаље АНП и да се на такав начин отвори пут СНСД-у да се формира нови Савјет министара.

На наше питање да ли су могућа састављавања нових већина на нивоу БиХ, Босић каже:

- Мислим да би требало размотрити све опције. Вјерујем да ће послије евидентног краха овог покушаја формирања власти сада доћи на сто и друге опције да се види да ли постоји нека друга комбинаторика. Ту видим двије или три могуће варијанте, али не бих ја отварао ту причу.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Дјука

25.09.2019 14:01

Када БиХ не треба савјет министара скоро годину дана онда ово тијело не треба ни да се изабере. Оцигледно смета даљем развоју БиХ и стоји као препрека наставку даљег просперитета свих насих народа и народности унутар ентитета као и ограницење људских слобода, које су у најкрвавијим годинама историсјког напредка европске нације теском муком извојеване.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борислав

25.09.2019 14:26

Грешиш Дјука. Савјет министара постоји и ради у техничком мандату све до избора новог савјета. На жалост бликран је Парламент јер су коалиција СДА, СНСД и ХДЗ поставили своје кадрове који не желе да раде. Решње за овај проблем су само нови избори или нова расподјела фотеља у Парламентарној скупштини и у дому народа.

Name

Деутсцхланд

25.09.2019 15:10

Све ЗЛО у БиХ долази од ДОДИка,и снсд,јер ДОДИК био непријатељ Срба 91, Дезертер,а СНСД су комунисти, црвена боја,и све остало

Name

ре ДЈука

25.09.2019 15:27

Потписујем Вашу поруку а додао бих да ни заједница ФБиХ и РС очигледно није потребна.

Name

Мирела БЛ

25.09.2019 15:40

Слазем се и ја са Дјуком уз опаску: Ако у влади сједе људи који су спремни лазно приказати своју наобразбу, онда од таквих не треба оцекивати напредак - зато га ни немамо! Такви кадрови, вецином СНСД, треба суспендовати по хитном поступку на следецој сједници НС-а.

Name

РЕЕ

25.09.2019 16:19

У босни мозе све , само јос нису успјели да направе спорет од дрвета..

Name

Ре РЕЕ

26.09.2019 19:06

Јесу како нису .. Направили су и спорет од дрвета..Једном га искористили и изгорео и спорет...