Директор Топлана у Сарајеву убијао Србе и Хрвате

Енвер Зорнић осуђен да је наредио убиства Јагоде Јанковић и Сретена Нинковића, чија су тијела, потом, спаљена. Нови директор Топлана правоснажно осуђен на десет година робије. Јединица којом је командовао убила и Јосипа Гогала, члана сарајевског ХДЗ-а. Зорнић и остали сијали смрт у сарајевском насељу Храсно брдо

Босна и Херцеговина 25.09.2019 | 13:38
Директор Топлана у Сарајеву убијао Србе и Хрвате
"Поента приче овдје сам ја", рећи нам Енвер Зорнић нетом након што смо га упитали да ли је у рату осуђиван због наређивања убистава сарајевских Срба и Хрвата. 

Тачно, поента ове приче и јесте Енвер Зорнић,  сарајевски "ратни херој" који је на приједлог СДП-а, уз претходну сагласност Владе Кантона Сарајево почетком септембра именован за директора Кантоналног јавног комуналног предузећа Топлане Сарајево.

"Директор - Енвер Зорнић, дипл. ецц, рођен 29. 02. 1964. године", пише на службеној wеб страници КЈКП Топлане.

Исти лични подаци наведени су и у пресуди Окружног војног суда у Сарајеву датираној 3. августа 1993. године којом је "оптужени Енвер Зорнић осуђен на јединствену казну затвора у трајању од десет година и два мјесеца" због тога што је, са својим помагачима, "починио кривично дјело убиство из члана 36 став 2 тачка 6 Кривичног закона Републике БиХ". 

"Јесте ли Ви тај", питамо Енвера Зорнића двије и по деценије послије. 

"Ето, сад сте прочитали", одговориће новопечени директор сарајевских Топлана, не желећи да негира, али ни да потврди да је управо он, са још шест својих познаника и комшија, као припадник Армије Републике Босне и Херцеговине правоснажно осуђен за убиства и пљачке небошњака у сарајевском насељу Храсно. 

Ипак, потврђује да су лични подаци наведени у пресуди његови, те да је 1993. године био у притвору након што је ухапшен због убистава. Енвера Зорнића, Изета Тињка, Мирсада Ашанија, Амира Хусића, Енвера Џанку, Џемала Хрустановића званог "Парага"  и Исмета Тињка Окружни војни суд у Сарајеву тада је осудио на скоро 54 године затвора. Пресуду је изрекао тадашњи судија, а данашњи адвокат Мухидин Капо.

"Сјећам се да сам их осудио и да је пресуда постала и правоснажна", потврдит ће у разговору за Журнал адвокат Капо. 

Зорнић се, наравно, не жели сјетити, па му сјећање покушавамо освјежити тачком један пресуде у којој је детаљно описано како су убијени Јагода Јанковић и Сретен Нинковић. 



Уз претходни договор са Зорнићем, Исмету Тињку, Мирсаду Ашанију и Амиру Хусићу је наређено да Јагоду Јанковић одведу из притвора којим је управљао Зорнић, те су је "аутомобилом марке ГОЛФ, у којем су говорили да је воде на размјену на Грбавицу, довезли до напуштене и изгорјеле куће у улици Вараждинска 34, увели је у крању просторију, те када је она закорачила у просторију, Ашани Мирсад који се налазио иза ње из раније репетираног пиштоља марке ТТ испалио један хитац у предјелу главе". 

Идентична ситуација услиједила је и са Сретеном Нинковићем. Њега је убио Изет Тињак. Након што су "завршили посао", Зорнићеви војници су убијене полили бензином те их спалили.

"Након што је букнуо пламен, напустили су ово мјесто и вратили се у просторије ВИ Брдске бригаде гдје су Зорнића извијестили да су урадили што им је било наређено", наведено је у пресуди. 

Иста група, 7. децембра 1992. године у кућу у Вараждинској улици одвела је Словенца Јована Поповића. И њега су убили на идентичан начин. Након обављеног посла, Енвер Џанко и Изет Тињак су отишли и у стан Јосипа Гогала, тада директора Републичке управе за приходе и буџет. Гогало је био члан ХДЗ-а БиХ. Његова супруга Зорица Гогала тада је са дјецом била у Словенији. 

"Према причању очевидаца ухапшен је и одведен у просторије војне полиције које су биле у подруму наше зграде, када се враћао с посла и када је реаговао на хапшење нашег комшије Јована Поповића. Након тога су га наприје одвели у стан којег су претресли, а врједније предмете однијели", пише нам Зорица Гогала, пензионисана суткиња Суда БиХ и Врховног суда ФБиХ.

Јосип је претходно мучен, а онда је одведен у кућу у Вараждинској улици. Тамо су му пуцали у главу. 

"Страшно је то", рећи ће нам Енвер Зорнић након што смо му прочитали детаље пресуде којом је управо он осуђен на десет година затвора јер је формално руководио јединицом која је у насељу Храсно брдо пљачкала, мучила, убијала и спаљивала небошњаке. 

Али та осуђујућа пресуда због свирепих убистава Зорнићу не представља проблем да обавља функцију директора Топлана, на коју је постављен уз претходну сагласност Владе Кантона Сарајево.

(Журнал.инфо)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Изо

25.09.2019 11:50

Лако вам је часне људе нападати и хероје за догадзаје од прјје 30 година. Ко је убио Давида???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ипе

25.09.2019 11:57

Ово се није смијело догодити,цовјек који је осудјен за злоцин нема мјеста у насем Сарајеву,волим СДП,али ово им не иде на част никако. Овај овјек је ПРЕСУДЈЕН ПРАВОСНАЗНО и он треба у мисију рупу да се крије ОН НИЈЕ САРАЈЕВСКИ ХЕРОЈ,НИ ОН НИ ЦАЦО нити било ко ко је злоцинац,такви су само срамота за овај град.

Name

Срам да те буде

25.09.2019 11:58

Значи частан је ако је убио човјека? Ичи ви не сматрате Србе за људе!? Тачно се и треба отцијепити и ћао!

Name

Ре

25.09.2019 12:01

Никакав херој немозе бити неко ко је убијао то је злочинац. Овај је ухапшен и осуђен по командној одговорности 1993г то јесте у ратном периоду сто показује да је АБиХ била и остала досљедна у борби против злоцина.

Name

ХЕ ХЕ ХЕ

25.09.2019 12:08

Изо , хе хе хе он частан ?????хе хе хе ко и ти хе хе хе

Name

РАДНО ИСКУСТВО

25.09.2019 14:33

Овај може у топлану, има искуства са спаљивањем.

Name

Ипак се мора реци

25.09.2019 11:53

Страсни злочини који се не смију заборавити. Али ипак треба истаћи да се у Сарајеву и у сред рата за злочине над недужним судило и слали у затвор. Усуђујем се питати како је било нпр. у Бања Луци или у Мостару. Да ли се тамо коме судило за небројене злочине над неким другим грађанима? И данас се затаскавају злочинци попут Стевандица И остале брати је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.09.2019 03:46

Свагдје, и на свакој страни треба осудити овакве злочине, а они који су их починили треба да одговарају! А овај човјек је починио злочине, осуђен, веома мали одлежао, помилован, па би сад још и да буде директор државног предузећа, као да ништа није било?! Е па, неће да може!

Name

Титаник

25.09.2019 11:53

Зараћене стране . За једне херој а за друге злочинац. То је тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злоцинци

25.09.2019 15:23

Тај је био у затвору а коме сте ви судили јос у рату?

Name

Ре Титаник

28.09.2019 03:51

Како и за кога може бити херој неко ко убија недужне људе само зато што имају друга вјероисповијест! Неко ко је побио толики људи, па и дјевојку од 19 година, коју је прије тога данима звјерски силовао???

Name

www

25.09.2019 12:00

Па и Давидово убиство це открити после 30 година али убице це умрети дотле природном смрцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре www

25.09.2019 15:41

овај је вец осудјен и одробијао је!!!

Name

Ре

28.09.2019 03:53

Од 10 година у 2 мјесеца, одробијао је само 2 године! За толике злочине? Да није жалосно, било би смијешно!

Name

Боб Роцк

25.09.2019 12:12

Ми бар немамо са тим проблема у нас су на власти све дезертери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кадар

25.09.2019 12:20

сдп-а ?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кадар

25.09.2019 12:20

сдп-а ?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судија

25.09.2019 12:25

који је у то време осудио ову багру заслужује орден.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре судија

25.09.2019 15:19

осудила га је Република БиХ и Армија БиХ...ми смо и у рату покусавали све злоцинце казнити а данас нема сансе да се "прогура" , никад неце добити функцију....Босњаци никад нису подрзавали пресудјене злоцинце!!!

Name

Ре ре судија

25.09.2019 15:50

Сто не осудисте злоцинце који убисе 2 мала брата од пар година у коњицу, сто не осудисте орицеве који су побили цивиле око сребренице, сто не осудисте ко уби Српског свата, које дрзо логоре силос тарцин и друге гфје су убијани Срби.И босна није ни тада била република ко ни сада , а неце ни бити никада.

Name

Цеца

25.09.2019 20:30

Судија је био Мухидин Капо, сада је адвокат, казе да овај злоцинац обнаса дузност као цестит цовјек, и јос казе, парафразирам да оно сто је урадио, урадио је јер је рат специфицан и људи у рату цине оно сто у нормалним околностимс не би, е то је изјавио тај судија.Поука из свега, Србе је дозвољено у убијати, јер је рат специфицан,Босњаци могу измисљати геноциде, стотине хиљада силованих, њима је све дозвољено,јер су они једине зртве.

Name

Боб

26.09.2019 07:03

Осудјен јесте...хоце ли ико реци да ли је робијао и колико времена???

Name

Ре Боб

28.09.2019 03:57

Одробијао је 2 године, а помиловао га је Алија Изетбеговић! Због лијепог понашања!