УЕФА као некад ФСЈ!

Проширена Лига нација, Немци избегли испадање! Тумбање већ после прве сезоне.  Промене у Лиге нација: УЕФА "погурала" Немце и Хрвате, Србији све исто. . .  Европска фудбалска унија објавила нови систем за сезону 2020/21 и образиложила разлоге за ту одлуку.

Фудбал 25.09.2019 | 17:30
УЕФА као некад ФСЈ!
Током деведесетих се дешавало у југословенском фудбалу да се напрасно прошири прва лига и да неки клубови, из чиста мира, избегну испадање. Врло једноставна „гимнастика“, без икакве спортске логике. Е, те мустре се дохватила сада и УЕФА...

Такмичење репрезентација познато под именом Лига нација доживела је реформу, иако ни њена прва сезона још није комплетно завршена. Иако су „велике“ земље негодовале када је уведена, сада су тражили, наводно, да се прошири, да би имали што више такмичарских, а што мање пријатељских мечева.

Првом човеку УЕФА Александру Чеферину није требало два пута рећи, тако да је данас званично објављено да је Лига нација А проширена са 12 на 16 репрезентација, а то значи да Немачка, Хрватска, Пољска и Исланд, који су требали да испадну у Б групу, административним путем су опстали у лиги.

Оне земље које је требало да уђу у виши ранг, Украјина, Шведска, Данска и БиХ, играће у А групи.

Све то померање изазваће „тумбања“ и у Лиги нација Б, Ц и Д, али у сваком случају неће утицати на статус Србије, која је изборила промоцију у Лигу Б.

Нова сезона Лиге нација почеће у септембру 2020. године.

УЕФА је своје најновије "чедо" решила да додатно дотера пред друго издање такмичења. Лига нација ће у сезони 2020/21 проћи кроз одређене "козметичке" промене.

Како је у уторак потврђено на званичном сајту УЕФА, Лига нација ће се и даље играти у четири дивизије, али ће сада дивизије А, Б и Ц имати по 16 учесника, док ће у најнижем рангу бити седам најслабијих селекција.

Ово ће бити промена у односу на досадашњих 12 тимова у А дивизији, 15 у Б дивизији и по 16 у преостала два ранга. То значи да ће у новом издању такмичења сви чланови прве три дивизије играти по шест утакмица, уместо досадашњих разлика између четири и шест утакмица.

Преосталих седам тимова ће у Д дивизији играти у једној групи од четири и једној групи од три тима.

Промена система је довела до одређених померања и донекле обесмишљавања прве сезоне Лиге нација. Разлог за то је да поједине селекције које су заузеле последње место у својим групама на крају ипак неће играти у нижем рангу у издању за 2020/21 сезону.

То се пре свих односи на најупадљивије примере - Немачку, Хрватску, Исланд и Пољску. Ове четири селекције су биле очекиване у Б дивизији након неуспешног учешћа у А дивизији прошле јесени, али их је ова промена спасила тога.

Србија, са друге стране, свакако остаје у Б дивизији, за шта су се изборили првим местом у својој групи Ц дивизије, али ће им се због промена система у том рангу придружити и Румунија, селекција која је завршила иза "орлова" у групи Ц4.

Ипак, мада ће Србија свеједно учествовати у Б дивизији, није да ове промене никога не дотичу, јер сада "орлови" неће моћи да на жребу извуку неке од јачих селекција, попут Немачке или Хрватске.

УЕФА је као разлоге за промену система навела већи број утакмица којима ће се додатно смањити број пријатељских мечева, нарочито оних најјачих селекција, повећање спортског фер-плеја и увећање вредности такмичења.

Жреб за састав група унутар сваке дивизије биће одржан 3. марта 2020. у Амстердаму.

Уместо 138 утакмица колико их је било у првом издању, сада ће их у групној фази бити чак 162. Тиме ће вредност такмичења бити већа, јер је његова комерцијална вредност увећана. И на крају, спортски фер-плеј значи да ће готово све екипе (осим у једној групи Д дивизије) своје последње мечеве у групној фази играти у исто време, што није могао да буде случај у великом броју група које су имале три репрезентације.

Ево како су тимови подељени након свих измена:

А ДИВИЗИЈА: Португал  Холандија, Енглеска, Швајцарска, Белгија, Француска, Шпанија, Италија, БиХ, Украјина, Данска, Шведска, Хрватска, Пољска, Немачка и Исланд.

Б ДИВИЗИЈА: Русија, Аустрија, Велс, Чешка Република, Шкотска, Норвешка, Србија, Финска, Словачка, Турска, Република Ирска, Северна Ирска, Бугарска, Израел, Мађарска и Румунија.

Ц ДИВИЗИЈА: Грчка, Албанија, Црна Гора, Грузија, Северна Македонија, тзв. Косово, Белорусија, Кипар, Естонија, Словенија, Литванија, Луксембург, Јерменија, Азербејџан, Казахстан и Молдавија.

Д ДИВИЗИЈА: Гибралтар, Фарска Острва, Летонија, Лихтенштајн, Андора, Малта и Сан Марино.

Друго издање Лиге нација игра се од септембра до новембра 2020. године, док ће завршни турнир бити одигран у јуну 2021. године.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар