Јаки земљотреси прогнозирају се за Херцеговину

Потрес у Албанији навео је стручњаке, али и грађане БиХ на размишљање има ли овај догађај везе са учесталим потресима посљедњих мјесеци на подручју Босне и Херцеговине?

Република Српска 24.09.2019 | 12:18
Јаки земљотреси прогнозирају се за Херцеговину
Помјерање плоче

Према службеним подацима до којих је дошао Н1, само у посљедња три мјесеца на подручју Тузланског кантона забиљежено је 14 потреса. Неки од њих нису били нимало угодни за становништво.

Три стотине и четрдесет пута подрхтавало је тло у Албанији. Најјачи удар досегнуо је 5,8 степени по Рихтеру и за собом оставио значајну материјалну штету. Повријеђено је више од 130 људи. Сеизмолози кажу да је до потреса дошло помијерањем афричке тектонске плоче, која се протеже све до Алпа.

"Та афричка тектонска плоча диже наше планине годишње центиметар или два, оне расту", појашњава Иван Брлек, сеизмолог ФХМЗ.

Међутим, потрес у Албанији нема везе са учесталим подрхтавањима тла у Босни и Херцеговини, истиче струка. Од почетка године до овог тренутка забиљежена су 44 потреса у БиХ. Само на ширем подручју Тузле, од јула до септембра, регистровано је 14 потреса. Епицентри су били у мјестима Гнојница, Мрамор, Сребреник и Пурачић. Најјачи удари досезали су и 4,7 степени по Рихтеру.

"Потребно је извјесно вријеме да се накупи сеизмичка енергија да дође до ослобађања те сизмичке енергије", каже Брлек.

Поглед у будућност

У случају Тузле сеизмичка енергија сакупљала се више од 40 година – од посљедњег великог потреса у Мрамору 1974. године. Тло се тада тресло јачином 4,9 степени по Рихтеру.

Најразорнији потрес у нашој земљи изазвао је катастрофалне посљедице у Бања Луци 1969. године. Четири јака потреса претходила су главном удару, 27. листопада 1969. Јачина од 6,6 степени по Рихтеру била је довољна да убије 15 људи и повриједи 1.117 особа, а 86 хиљада стамбених јединица било је уништено.

"Бања Лука је на једном веома комплексном сеизмичком чвору гдје се укрштају два расиједа. И због тога може да дође до јачих питреса какав је био 1969. године. Хазард за Бања Луку је висок, јер се догодио једном такав земљотрес, и постоји могућност да се поновно догоди'', истиче Сњежана Цвијић Амулић, сеизмолог РХМЗРС.

Према прогнози сеизмолога, у БиХ се у сљедећих 50 година могу очекивати потреси јачине до 7 степени Меркалијеве скале. Такви потреси могу изазвати материјалну штету, али не и људске жртве. Међутим, идућих сто година прогнозирају се разорни потреси, који могу изазвати огромну материјалну штету, али и велики број жртава. Такви потреси се предвиђају на подручју Бања Луке, Требиња и Неума.

(Херцеговина.инфо)

Коментари / 0

Оставите коментар