Тинејџерка оштро о лицемјерству свјетских лидера

Активисткиња за климу, шведска тинејџерка Грета Тунберг критиковала је свјетске лидере током ванредног самита УН о климатским промјенама у Њујорку због тога што се се нису позабавили питањем климатских промјена.

Свијет 24.09.2019 | 07:18
Тинејџерка оштро о лицемјерству свјетских лидера
Она је лидерима поручила да људи пате и умиру, као и да екосистеми пропадају, те да се друштво налази на почетку масовног изумирања.

– Налазимо се на почетку масовног изумирања, а ви само можете да говорите о новцу и причате бајке о бескрајном економском расту. Како се усуђујете?! Наука је кристално јасна већ 30 година. Како се усуђујете да и даље скрећете поглед и долазите овдје да кажете како чинити довољно, када потребна политика и рјешења нису на видику – рекла је Тунбергова.

Активисткиња је истакла да је “све ово погрешно” и да она не би требала данас да буде у УН, већ у школи, с друге стране океана. 

Она је рекла да чак и најстроже смањење емисије гасова даје свијету тек 50 одсто шансе да смањи глобално загријавање у будућности до жељеног нивоа.

– Како се усуђујете?! Својим празним ријечима сте ми украли снове и дјетинство. Кажете да нас чујете и да разумијете хитност. Али, без обзира колико сам тужна и љута, не желим да вјерујем да ћете бити толико зли, јер ћете то бити ако сте заиста разумјели ситуацију, а и даље не учините ништа. Одбијам да вјерујем у то – додала је Тунбергова.

Грета (16) је недавно обиљежила годину дана од почетка њеног покрета за климатске промјене. Она је прошле године у августу сама почела да штрајкује испред зграде Парламента Шведске, а недуго затим су студенти широм свијета почели да штрајкују, тражећи да владе њихових земаља реагују.

Она је добила име “глас планете” и чак је номинована за Нобелову награду за мир.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Грета

24.09.2019 08:17

БРАВО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стварност

25.09.2019 03:44

дали ви уопсте знате ко је ово дијете и заправо стоји иза ње?? прво да само несто разјаснимо озонска рупа над земљом је никада мања у задњих 50 година плус Амазон нису никаква плуца свијета исти тај амазон произведе кисеоника довољно само за зива бица која зиве у њему и глобално загревање је појам којем треба јос неколико хиљада година да бих унистио земљу.иста ова дјевојцица је видјена на јахтама најмрацниј људи на свјету плус њен говор ми изгледа као прави говор мрзње и мислим да она нема ниста са овим мрацним планом.успут дали се ико пита за милионе гладне дијеце сиром свијета и сто је 90 % африке гладно и зедно и југоистоцне азије ???

ОДГОВОРИТЕ