Проблем у Шумама Српске нису само директори

Јавно предузеће „Шуме Српске“ у првој половини ове године послује у минусу од 2,63 милиона конвертибилних марака. Премијер РС Радован Вишковић (СНСД) позвао је директоре 18 шумских газдинстава, која послују негативно, да сами оду с функције. Вишковић је констатовао како су за такво стање „криви људски фактар, бахато и неодговорно понашање руководилаца“.

Република Српска 23.09.2019 | 19:59
Проблем у Шумама Српске нису само директори
„Позивам све оне који руководе одређеним организационим цјелинама, а имају губитке, да се сами склоне. Мислим да им је то боље, него да уђемо у процедуре доказивања њихових губитака, јер ћемо вјероватно установити и неке друге ствари“, рекао је Вишковић.

Занимљиво је да је Вишковић ово спознао готово годину дана након што је постао премијер, те што је овакву констатацију изнијела особа која је од именовања до данас више имала улогу пуког извршиоца налога који стижу од страначког шефа Милорада Додика, него истинског предсједника Владе.

Проблем у Шумским газдинствима нису само њихови директори, већ људи у управљачким структурама, који су некада били на челним позицијама и имају своје мреже преко којих и даље врше преваре и крађе. Најбољи примјер за то је ШГ „Клековача - Потоци“ у Источном Дрвару.

Након много перипетија, диригованих протеста радника, трвења у владајућој коалицији, на чело ШГ „Клековача - Потоци“ именован је Милан Кецман. Он јесте успио да ово ШГ извади из дубиозе, али не и да спријечи некадашњег директора Милоша Бјељца да настави са мутним радњама и поткрадањем.

Журнал је раније писао да је утврђено да је Бјељац, у вријеме док је био директор, заједно са својом „екипом“ Радомиром Дујаковићем, тадашњим техничким директором „Клековаче“ и Небојшом Јаћимовићем, шефом Радне јединице, оштетио предузеће најмање за 68 хиљада марака, крађом 800 метара кубних буковог огрева и ником ништа. 

Бјељац и Дујаковић су смијењени у јесен 2018. године, а на чело газдинства дошао је Никола Јанковић, који је покренуо случај против Бјељца, чији је покровитељ високи функционер СНСД-а Никола Шпирић. Јанковићу тај потез није могао бити опроштен, па је кренула општа кампања против њега, због чега је смијењен. На његово мјесто је Министарство пољопривреде и шумарства, а не Надзорни одбор „Шума Српске“ (како је дефинисано законом), именовао Милана Кецмана. Кецман, нема сумње, не може у потпуности да овлада „Клековачом“ нити може до краја да разбије „клан“, који је у том ШГ за вријеме своје владавине успоставио Бјељац, а крађе дрвних сортимената се настављају.

Према сазнањима Журнала, 25. јула ове године радник који ради на отпреми буковог огревног дрвета је у средину камиона, на који је товарио огрев, натоварио и 13 метара кубних букових трупаца бољег квалитета и веће класе. Све би прошло незапажено да камион није остао у квару, што су запазили нови шефови. Посумњали су да је камион претоварен, па су од возача затражили отпремницу. Потом су позвали директора „Клековаче“, који им је наложио да истоваре камион и формирају Комисију коју су чинили Небојша Јаћимовић, Жарко Јовановић, Бранислав Боснић, те Мирко Јелић, шумарски техничар- лугар и помоћни радник Драган Карановић.

Према изворима Журнала, Комисија је утврила да је у средини камиона утоварено 13 кубика букових трупаца боље класе. Све то је указивало да своје прсте у покушају преваре има Весо Стевандић, радник који је отпремио робу. Наши извори даље наводе да је Стевандић близак рођак Милоша Бјељца, који је сада технички директор ШГ „Клековача“, због чега и није позвана полиција.

Стевандић је након овог случаја премјештен на мјесто помоћног радника у служби узгоја и заштите шума, а против њега је покренут дисциплински поступак.

Директор „Клековаче“ Милан Кецман демантовао је да је на спорном камиону пронађено 13 кубика трупаца боље класе. Он је у одговору „Журналу“ навео да су на „једном од камиона товарених 25. јула уочене неправилности, које су констатоване и комисијски“. Кецман је потврдио да је против једног радника покренут дисциплински поступак, али је демантовао наводе да је Весо Стевандић близак рођак Милоша Бјељца. Кецман није одговорио на упит Журнала да наведе које су неправилности тачно утврђене нити нам је, како би се отклониле све недоумице и противрјечности у овом случају, доставио извјештај Комисије.

Извори Журнала из „Клековаче“ још тврде да постоје радници у том Шумском газдинству који не долазе на посао, али редовно примају плату и остале накнаде. 

Журнал је питања око спорног случаја у „Клековачи“ упутио и управи „Шума Српске“, из које су одговорили да су упознати са случајем „претовареног“ камиона. Из Управе су још одговорили да ће провјерити наводе да ли у „Клековачи“ има радника који не долазе на посао, а примају плату и остале накнаде.

„Ако информација буде тачна, против одговорних ће бити предузете мјере, сходно законским прописима и актима Јавног предузећа“, наведено је у одговору.

(Журнал.инфо)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Конравезни бизнисмен

23.09.2019 18:08

У сваком шумском газдинству је тако.... Милиони кубика посјецени...појединци се обогатили крадуци шуму.....Од када је почео рат има 25 година уништава се шума РС...Кад се људи грабе да буду шумари можеш мислити како је тек директорима..Да се све то претресе и покрене не ни имали мјеста да се то све позатвара....из сваког града барем 50 би их било у ЋУЗИ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Днк

23.09.2019 19:53

Бијељац,Дујаковић,Јаћимовић и Рајкан су окосница екипе која већ неколико година пљачка ШГ Клековачу, у Источном Дрвару.Имају директну заштиту Шпирића који је заједно са М.Бабицем у талу с њима!Подигнуте су 2 кривичне пријаве против Бјељца а у припреми је и трећа! Вишковиц не смије од Шпирића да реагује и удари на Бијељца а генерални Гојковиц поготово не смије ништа овој Шпириној екипи!Кецман це бити колатерална штета који це на крају извуци дебљи крај!

Name

СНСД.овац

23.09.2019 19:53

Ма људи, проблем је у суми!

Name

Прњавор

23.09.2019 18:26

Проблем у шумама креће од сваког шумара који даје дознаку и удара чекић па навише, јер сви краду, само је питање колико је коме доступно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааа

24.09.2019 09:03

Ајд само објасни како дозначар државне шуме краде да и ја научим? Дозначи, окрене се и оде. Трпа дрво у џепове кад иде кући???

Name

Миле

23.09.2019 18:29

То је само један мањи дио од оног што су Бијељац и Дујаковић покрали у Шумском Газдинству.Интерна контрола је неспособна да испита и утврди чињенице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

23.09.2019 18:31

То је само један мањи дио од оног што су Бијељац и Дујаковић покрали у Шумском Газдинству.Интерна контрола је неспособна да испита и утврди чињенице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

..

23.09.2019 20:10

Ама ни интерна контрола ни генерални директор несмију од Шпирића покренути ништа.Снсд контролише све у Шумама а као дали их социјалистима.Хахаха

Name

Бисерка бр 2.

23.09.2019 18:53

Овај " Премијер" поцео лупати небулозе као сто је то ,ономад , радила ( веома успјесно) Бисерка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брут

23.09.2019 20:08

Ово су ситне крадје. Додји те у Соколац па да видите како се краде. Директори су цланови два клана. Који год клан прогура свог цовјека онда они имају привилегију да краду. Паралелно са крадјом у сумском газдинству највеца крадја у Сокоцу је у опстини. Нико неце о овим крадјама да писе.

ОДГОВОРИТЕ