ЈС РТРС је под контролом једне политичке партије

Јавност свакако треба подсјетити да је годинама у назад у извјештајима о напретку Босне и Херцеговине а које објављује Европска комисија јасно назначено да је РТРС јавни сервис који је под контролом једне политичке партије, истакао је члан Предсједништва СДС Вукота Говедарица.
 
 

Република Српска 23.09.2019 | 11:33
ЈС РТРС је под контролом једне политичке партије
- Из године у годину званични Брисел изражава забринутост како су јавни емитери у БиХ изложени политичком утицају са јасном напоменом да се то нарочито дешава у управним одборима јавних сервиса који су под контролом политике. На овакве појаве сам често указивао и као народни посланик и као предсједник Српске демократске странке- казао је Говедарица у разговору порталу Вијести.

Цитирајући наводе Европске комисије како је РТРС под чврстим политичком контролом владајуће странке што угрожава уређивачку политику и износећи своје ставове по питању нескривене партократије на РТРС-у, Говедарица наводи да је због тога проглашаван водећим непријатељем Републике Српске.

"О свему томе још на директнији начин говорио је некадашњи директор РТРС-а Рајко Радовановић, покушавајући да од партијског емитера направи јавни. Смијењен је брзином свјетлости а за његовог наследника изабран је шеф кабинета предсједника републике и владајуће странке у Републици Српској. Радовановић је тада отворено рекао да је јавна тајна да је Дневник и добар дио информативно-политичког програма уређивао телефоном неко ко не ради на РТРС-у. Причао је отворено и о црним листама. Говорио је не само о професионалним већ и о цивилизацијским потребама на РТРС-у. На тај начин је објавио рат режиму што му није било опроштено", казао је Говедарица.

Кометнаришући избор чланова Управног одбора РТРС-а, Говедарица подсјећа да је као посланик у ранијем периоду био члан Комисије за избор и именовање и додаје да се никада оцјене чланова комисије нису сабирале на крају неког интервјуа којим је спровођена процудура избора у одређеној институцији гдје је надлежност имала Народна скупштина Републике Српске.

"Чланови комисије су са собом носили оцјене кандидата и комисија би заузимала став накнадно, некада и послије мјесец дана. То правило је установио СНСД јер су на такав начин куповали вријеме како би наштимали оцјене за фаворизоване кандидате. Тако су бирани чланови Управног одбора РТРС раније и тако ће се изабрати и данас. Распитао сам се и добио сам информације да је комисија обавила интервју са кандидатима за чланове УО РТРС али их још увијек није оцијенила. То ће се десити тек пошто у партијским катакомбама режима постигну најлојалнија рјешења", казао је Говедарица.

Упитан каква рјешење предлаже опозиција како би се унаприједио рад јавног сервиса Републике Српске, он каже да у Управном одбору сједе четири човјека и ако СНСД има намјеру да разувјери јавност у све оне наводе како су направили режимску телевизију онда би им најпаметније било да једно мјесто изаберу на основу договора са опозиционим странкама у Народној скупштини Републике Српске.

"Понудићемо угледног и стручног професора с Економског факултета са Пала. Његово име је Марко и син је Риста Ђога,некадашњег оснивача РТРС-а и новинске агенције Срна. Ако нашим политичким такмацима није стало да испуне цивилизацијске норме о којима је говорио Рајко Радовановић и увјере и Европску комисију у нетачност њихових навода као и многе друге који на жалост дијеле таква мишљења, онда ћемо бити принуђени да се за исте циљеве боримо другачијим средствима", казао је он.

Сматра да је на жалост доминантнија похлепа, примитивизам и незнање.

"Такође и манипулација која је на високом нивоу али исто тако и добро познавање менталитета нашег народа. Арчибалд Рајс је све рекао о Србима прије пуних 100 година а ми још увијек живимо у фантазији да смо неки небески народ кога сви мрзе и кога многи желе да униште. А у стварности, сами смо себи највећи непријатељи", казао је Говедарица порталу Вијести.ба.

(БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Радник РТРС

23.09.2019 10:23

Господине Говедарица, све сте у праву када говорите о стању у РТРС. Такво незнање, нестручност, а истовремено криминал одавно није виђен на овим просторима. Лоша Вам је једино порука за Рајка Радовановића. Он је такође незналица и штеточина, а и члан је СНСД. Закон каже да чланови политичких партија не могу да буду на мјесту генералног директора. Додик и не хаје за законе, па немојте и би предлажући др Марка Ђога за члана УО. Уосталом, УО уопште не може да се мијеша у уређивачку политику, каже закон. Све је у рукама генералног директора и тима који он састави

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Рајко

23.09.2019 10:46

Рајкан гдје је год бвио унистио је предузеце....казу да му сада Лутрија негативно послује...једина у еуропи.Кадар је само зато стоо му је тата комсиај од Додика

Name

ре

23.09.2019 11:22

ту јавну кућу треба преименовати у РТВ-СНСД, давно сам то престао гледати, остао ми је у сјећању једна млађи водитељ дневника, имао је црну брадицу xД, читав дневник тип говори о некаквим десетинама, стотинама милиона марака улагања, односно цијело вријеме је лагао о улагањима, то је за мене био крај, ко је тај "новинар" немам појма

Name

Ре

23.09.2019 18:39

Гори су од ХРТ-а!

Name

б

23.09.2019 11:15

ртрс само гледају СНСД политицари

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

23.09.2019 12:03

Али их има пуно висе!!!

Name

забринути борац ВРС

23.09.2019 12:57

ту лаз не гледа вец неколико година

Name

Боки

23.09.2019 12:26

Јесте и то под контролом црвене лоповске секте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дијаспора

23.09.2019 12:26

Ја гледан РТРС да имам осјецај ста јос у РС није унистено или отудјено! Јер прица је тамо ста јос треба ојадити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леон

23.09.2019 14:49

То је Додино Жалост

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слобо

23.09.2019 17:13

О бозе види овог сто лупа ! Људи јел ово политицар ? О бозе спаси нас оваквих дај му памети да ради несто друго у зивоту !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Слобо

23.09.2019 18:09

Шта је теби бог дао.Памет није сигурно а и образа немаш.Ти си сигурно из Гацка и љубоморан си на Вукоту и његову породицу.А секта те примила на буџет али не радиш јер немаш мјеста гдје да сједнеш.

Name

Бл

24.09.2019 09:55

ПА КО ГЛЕДА СРТ И АТВ ЗНАМО ДА НИСТА ОД ИНФОРМАЦИЈА НИЈЕ КАКО ЈЕСТЕ СВАКА ЦАСТ БН ТВ ЊИМА НАРОД ВЈЕРУЈЕ И ПОКАЗАЛО СЕ ДА ЈЕ ТАКО

ОДГОВОРИТЕ