Вучићеве тезе прихватљиве у односу на Додика

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Шефик Џаферовић изјавио је данас да је Декларација Странке демократске акције (СДА) вишедеценијски политички став и виђење уређења БиХ које подразумијева равноправност свих људи у сваком дијелу земље.

Босна и Херцеговина 21.09.2019 | 17:08
Вучићеве тезе прихватљиве у односу на Додика
- СДА своју декларацију никоме не намеће силом или пријетњама, него, напротив, стално позива на дијалог. Потпуно је јасно да се до промјене Устава може доћи искључиво дијалогом и двотрећинском и ентитетском већином у Парламентарној скупштини БиХ. И никако другачије.

Декларација, дакле, није пријетња никоме, ни српском народу, ни ентитету РС. Стога хистеричне реакције Милорада Додика нису ништа друго него покушај да у декларацији СДА тражи алиби за властиту најаву кршења Дејтонског мировног споразума.

Додик то ради пласирајући тезе о "угрожености српског народа" и "праву на самоопредјељење", што су теза које је Милошевићев режим пласирао 90-их година прошлог вијека као увод у агресију - истакао је Џаферовић.

Он је рекао да је добродошао став предсједника Србије Александра Вучића о потреби да се у потпуности поштује Дејтонски мировни споразум, те да је то дужност и Србије као стране потписнице.

- Такођер је добродошао и његов став да се сва питања рјешавају дијалогом. Индикативан је, међутим, изостанак Вучићеве реакције на Додикове најаве о отцјепљењу ентитета РС, као и на декларацију СНСД-а из 2015. године у којој се најављује то отцјепљење, јер је управо то истинска и једина пријења Дејтонском мировном споразуму.

Било би неопходно да се Вучић, као предсједник државе потписнице Дејтонског мировног споразума, јасно и недвосмислено одреди и по том питању - рекао је члан Предсједништва Шефик Џаферовић.

(Вијести.ба)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

дрзава која мозе без власти

21.09.2019 15:36

Стаце вам бих кад власт немозете направити дзабе избори

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

21.09.2019 17:49

Власт у РС ако не преузме СДС неће бити добро, Додик је спреман да изазове рат без повода да би сачувао оно сто је покрао, нека нико не рачуна на ветеране ВРС висе да це у ров, Додик је понизио сваког борца и породице погинули, први ја кидам на запад. Нека му Игор гине ја и моји синови нећемо. Тражи љеба преко погаче као и РСК бивша па знамо ста се десило. Пустите нас да живимо у миру

Name

Клуподер

22.09.2019 05:42

ИСТИНА...ОД БИХ НИКАД НИСТА....ЗАТО СТО ЈЕ ОГРОМНА ВЕЦИНА НЕ ЗЕЛИ...НЕМА ЈОЈ СПАСА....НИКАД НЕЦЕ НА ЗЕЛЕНУ ГРАНУ...ДЗАБА СЕ ТРОСЕ РИЈЕЦИ И ПАПИР....ИВИЦА СВЈЕТОВА,БРАЈКО...

Name

Па ста

22.09.2019 16:32

Избори су фарса. Засто не и то!?

Name

Терзитy

21.09.2019 15:47

Полако Дзаферовиц-у са прослости. Њемацка је признала Хрватску у републицким границама, а Босњаци у БиХ су се истом понадали и запоцели рат охрабрени сепаратистима са запада. Као контрапотез Србију су бомбардовали, а Косово одвојили. Ви казете "мјере" против "велике Србије" - али засто се не да Србима оно сто им је одувијек припадало?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре терзитy

21.09.2019 20:02

Ко вам хоце ста да отме? Није ми јасно. Мало размисли. Ако РС овако даље настави са кредитима, нема спаса, мислим да је свакоме то јасно, осим Додику и 113% Зељки, њима је све сјајно и лазу народ. Али свему додје крај и на крају це народ испаставати. И сто би узимали/отели, кад је реп. БиХ постојала за вријеме Југославије и раније. Тад нису постојали ентитети као сад. Спусти мало лопту и смири се.

Name

Д

21.09.2019 15:51

Па ако Вучић апелује на поштовање дејтонскега споразума ,а по дејтоском споразуму српска се неможе одцепит ,онда се је изјаснио и о независности РС ,а то је поштовање дејтона и самостална РС за њега не долази у овзир као и БиХ по резолуцији СДА,А то је јасно и Додику и Бакиру да су то само њихове пусте жеље које немају шамсе ни 5% за остварење,зато се нетребају ложити на то ни срби ни бошњаци,и заради тога занемаривати своје заједничке проблеме а то је тежак живот, што и јест циљ њих двојице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даре

21.09.2019 16:07

Додик је спорно да су сви једнакоправни. Зашто да његове лимузине, авијонцице, хеликоптере и финанцијске трансакције неко мозе контролисати то је Анти Дејтонски и анти српски

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

21.09.2019 16:50

какви какви контрола и закон за све једнак то њих води директ у затворе!борба јака да се све задрзи како јест и да продузе истим темпом огрезли у богатству и бахацењју јос само задрзати то све и бајка балканска царује у 21 вијеку !

Name

Зоки

21.09.2019 17:33

Свака цаст на постовању и прихватању Вуцицевих порука Дзаферовицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пустите

21.09.2019 17:37

глупости колико це те повецати плате радницима да не бјезе којекуда!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драско

21.09.2019 17:40

Према томе, рјесење је да СДА и СНСД повуку своје блесаве декларације и постују Дејтонски споразум, који подразумијева 2 равноправна ентитета и три конститутивна народа. Одустаните од неприхватљивих резолуција и пустите народ да ради за биједних 440 КМ и да тиме планира сретну будуцност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирсад Газија са Озрена

21.09.2019 17:58

Додик иде путем пакла и страдања,води православни народ у пропаст,као Милан Мартиц и компанија у Книнској крајини!

ОДГОВОРИТЕ
Name

22.09.2019 07:22

Па сто не написа то за твог бакира газија не бој сее тхе за нас ми имамо историју постојања И Матицу гледај тиме своју фбих

Name

Ре

22.09.2019 07:47

Па није свако ко вас алија који је растурио бивсу бриха, убијо свој народ да оствари своје болесне идеје.и ооет ниста.брини се ти ста вам ради ридјан.наслиједио је он оца који је спреман да вас опет жртвује због идеје које је од оца наслиједио.

Name

Ре ре

22.09.2019 07:48

Бало јесил нахранио овце.мани политике није за неписмене.

Name

Ре

21.09.2019 19:11

Имали сте такве као Додик и у ХР којима је власт била важнија од народа па сад ни власти ни народа ни територије ..У Србији био Милосевиц па оде Косово

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

21.09.2019 19:56

Кад је Додик лупетао о референдуму или отцјепљење РС, је ли се он тад питао, да неце други народ угрозавати? да ли мозда русавана дејтонски споразум? НИЈЕ! А сад толику прасину дизе! Нико не угрозава било који народ нити има намјеру, цовјек је све паметно рекао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре реално

22.09.2019 07:55

Бало јел ти треба навест птије колико година су васи позивали на рат против срба и то јавно.Јел халиловић иако су му зену убили његови, јел дудаковиц јел трезорас.и ста си оцекиво.кад год будете спомињали рат ми цемо отцепљење.па изволите.