Процурио тајни план Вашингтона, Косово је почетак

САД спремају пакет којим планирају да реше комплетно балканско питање, користећи шаргарепу и штап, по свом старом обичају.

Србија 21.09.2019 | 16:32
Процурио тајни план Вашингтона, Косово је почетак
Стратегију Вашингтона донекле је открио бивши амерички амбасадор у Србији Камерон Мантер, јер се, како пише лист, оно што је Мантер рекао после састанка с председником Србије Александром Вучићем поклапа са оним што је листу речено у дипломатским круговима.
 
Извор листа је навео да су Мантерове речи уствари својеврсна скица америчког пакета за Балкан, чија је реализација практично почела постављањем Метјуа Палмера за специјалног изасланика за западни Балкан, пише С. телеграф.

"Тај пакет има више сличности са виђењем Вашингтона о томе како решити кризу између Израела и Палестине. Може се рећи да је потпуно јасно да иза свега стоји исти потпис", каже извор за кога лист наводи да је један од најбољих познавалаца тренутних прилика у САД. Детаљи америчког пакета су подложни променама, али оне неће бити суштинске, пише лист. 

Лист пише да план подразумева понуду поделе Косова, фактичко брисање граница на Балкану, својеврсну економску унију, још већу аутономију за Албанце у Северној Македонији, али и опстанак целовите БиХ, уз значајне уступке Србима у РС.

Како додаје лист, ту је и друга страна медаље, а њена суштина је да "неће добро проћи онај ко не прихвати америчку шаргарепу".

"У Вашингтону, бар у оном делу приврженом (америчком председнику Доналду) Трампу, очекују и да би Русија и (руски председник Владимир) Путин могли да прихвате њихов пројекат за Балкан", додаје лист.  

Амерички план, како се наводи, састоји се од пет тачака 

Прва је подела КиМ, тако што би разграничење било спроведено тако да северни део остане у саставу Србије уз специјални статус Митровице. Посебну заштиту и екстериторијални статус добиле би српске светиње ван севера КиМ.

Друга тачка односи се на целовитост БиХ, уз стварање економске и царинске уније и фактичко брисање граница за проток људи између Србије и РС, али без могућности отцепљења РС од БиХ.

Трећа тачка односи се на права Албанаца у Северној Македонији.

Како би се надоместио губитак оног дела територије на КиМ који они виде као своју, Албанци у Северној Македонији би добили још већу аутономију, а граница између те државе и Косова "малтене би осим формално била укинута, као и она између Косова и Албаније". 

Четврта тачка говори о економском пакету и она је слична плану за решавање спора између Израела и Палестинаца, наводи лист. . 

Уз подршку убрзавању интеграција у ЕУ земаља укључених у пакет Вашингтона, била би сазвана и посебна међународна конференција на којој ми се окупили инвеститори који би улагали у западни Балкан. Лист наводи да би незванично за ове намене САД и друге западне земље издвојиле око 10 милијарди евра.

Пета тачка се тиче царинске уније, и према њој би Вашингтон инсистирао на формирању својеврсне балканске уније, у којој би границе биле потпуно отворене за промет робе и пролазак људи, док би трговинске и административне формалности биле сведене на минимум.

(Тањуг) 

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Вук

21.09.2019 14:42

ништа од овог...ово би Срби колико сутра потписали....и чак мислим да је то српски приједлог американцима како да се поставе на Балкану!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не ремсе

21.09.2019 17:13

Па гдје су то Американци донијели.мир напредак и просперитет? Они доносе само јад цемер и пустос. Погледајмо земље гдје су они донијели "демократију" Ирак Сирија Либија Југославија није остао камен на камену и онда долазе исти ти русиоци и доносе мир и уговоре. Па доста висе пустите сиротињу на миру вјезбајте се у својој куци.

Name

Лопови Света

22.09.2019 16:26

Лопови Света опет се богате на несреци народа бивсе Југе. Покрасце и $10 биллиона заједно са лоповима Југе а проблеми се нересавају. Када Народи Југе схвате да имају снагу да сами ресе своје проблеме тек онда це завладати дугороцни мир

Name

Мили

22.09.2019 17:34

Ово би било добро 1991 да су понудили кад су владали свијетом а данас се не питају само они. Тако да је реализација упитна

Name

Истина

23.09.2019 05:14

Да то је истина. Амери настоје да угасе потенцијално заристе на Балкану. У овом тренутку сукоб на Балкану би био катастрофалан по ЕУ. Брегзит це довести до деценијске рецесије у ЕУ. Оцекује се смањење обима Британске елономије до 8%. Војна утрка са Кином трази дупло висе средстава у војне сврхе од тренутног будзета сто је немогуце издвојити јер је годисњи будзетски дефицит САД премасио 1000 милијарди долара. Напустање споразума о ракетама средњег домета је изнудјен одговор којим Амери настоје смањти војну супериорност Кине у Азији отварајуци могуцност Русији да истим орузјем неутралисе предност НАТО пакта. Војни сукоб на Балкану би имао много неповољнији резултат од оног из 90’тих када су Амери водили рат ниског интензитета у сврху оцувања НАТО пакта а не демократије И људских права.

Name

Ре

24.09.2019 12:42

Ово ми замишљамо како бих вољела. Мислим да треба.неко реално сагледати и схватити да Косово неће никада делити.

Name

Е

21.09.2019 14:59

Значи Велика Албанија (тренутно без захватања ЦГ) да заживи у пуном капацитету. Србија ко ето нешта би добила у стварности изгубила би више и од самог Космета. С. Македонију нико ништа и не пита, а БиХ е њу би закукумуљили више него што је и сада, а ми у РС би стим добили једно велико ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како ниста

22.09.2019 17:33

Како ниста? Ајде да се осврнемо само на РС брига ме за албанце. Не мозе РС добити формалну независност, али фактицки могла би имати висе него сад и близе односе са Србијом без икаквих баријера би народ и роба прелазили и то је сустина прице. Не писе ниста за НАТО али то је вјероватно услов Но 1.

Name

ре

23.09.2019 07:20

РС не може добити ни мрвицу више него сад има, не заваравајте се. Али, увијек може мање, управо због таквих што би хљеба преко погаче ;)

Name

Ре како ниста

23.09.2019 20:29

Да сав свијет казе да се укину границе измедју Србије и РС нема сансе да це их укинути , па погледај сада ста се десава на Раци и осталим прелазима , насу страну предјес за 5 минута али зато Србин затего испод сат времена нема сансе , гдје це Србин да не копа по гепеку

Name

Директ

21.09.2019 17:33

Ово је одавно позната тајна, док нова су само имена, но све мање су успјесни у реализацији својих циљева спомоцу стапа и саргарепе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

21.09.2019 17:39

Заборавили су Србима убацити излаз на море преко Албаније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

21.09.2019 18:40

Сподобо, не каљај ми Ницк

Name

Арса

21.09.2019 20:39

Може, али прво да се одцепе Тексас и Калифорнија, да вратите Аљаску Русима, Лујизијану Французима и Нови мексико Мексиканцима !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТНЛ

21.09.2019 23:29

Немозе зато сто су продали.Имас интернет гуглај мало.

Name

Дарwилл

22.09.2019 06:22

А што да врате Аљаску, они су Аљаску поштено купили за новац. Вратиш ли ти ствари продавцу које купиш од њега у маркету? Нешто си побркао пријатељу. Уџбеник из историје набави. Или купи, па га онда врати.

Name

Намазани

22.09.2019 19:39

Рече ми један чоек неђе, али ти не могу рећи ђе, одмах ћеш знати ко је?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниста

23.09.2019 10:44

Ово само доводи до даљих продубљавања криза...овим би срби и албанци највеци побједници, а босњаци и хрвати највеци губитници

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузлак

23.09.2019 11:17

Шта тиме Бошњаци добијају што већ немају, глупост, а фактичко брисање границе измедју Србије и ентитета РС је НЕМОГУЋЕ док је цјеловита БиХ. Ово је тотална папазјанија

ОДГОВОРИТЕ
Name

то

23.09.2019 16:08

ма не мозе то тако јер це опет додик морати реци да је из босне

Name

ЗМиљенкоЕ

23.09.2019 11:45

Хаха, глупост тешка. Реализација плана би само оставила могућност нових сукоба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Статус qуо

23.09.2019 15:52

И даље се нико неце бавити пљацкама на Балкану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

глупани

24.09.2019 09:42

Амери су најпаметнија нација на планети (тренутно и најбогатија с просјеком преко 180 000 евра по становнику,). Они гдје год раде на планети, раде у само своју финансиску корист, боли њих брига за божју правду, земаљску правду диктира новац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

срамота

24.09.2019 12:32

а стаце бити са нама босњама у сандјаку монтенегру цроацији и рс куцемо ми мозда за станбол

ОДГОВОРИТЕ