Без буџета БиХ бројни пројекти на дугом штапу

БиХ ће због вишемјесечне политичке кризе на заједничком нивоу власти, како ствари стоје, годину завршити без усвојеног буџета, због чега су надлежни припремили нову одлуку на основу које ће бити омогућена исплата плата и накнада, али ће бројни пројекти морати да сачекају боље дане којих нема на помолу.

Босна и Херцеговина 21.09.2019 | 10:54
Без буџета БиХ бројни пројекти на дугом штапу
Иако ће се ускоро навршити година од када су одржани општи избори, нова власт на нивоу БиХ још није формирана.

Савјет министара у техничком мандату усвојио је у јануару Нацрт закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза за 2019. годину, а крајем јула добио је зелено свјетло на телефонској сједници Предсједништва БиХ и то прегласавањем члана у тој институцији Милорада Додика, након што није прихваћен његов приједлог да се прво формира Савјет министара и онда иде са буџетом.

Тај најважнији финансијски документ, да би ступио на снагу, треба да буде потврђен и у Парламенту БиХ, што је крајње неизвјесно јер је у блокади и већ дуже вријеме нема сједница.

Посљедња, трећа одлука о привременом финансирању на снази је до краја овог мјесеца, а укупан износ који институције имају достиже 237,5 милиона КМ, што је четвртина новца одобреног за финансирање институција БиХ у 2018. години.

У Министарству финансија и трезора БиХ припремили су још једну одлуку која ће, ако буде усвојена, бити на снази од октобра до краја децембра ове године. Направљена је и свеобухватна процјена.

“Основни циљ доношења одлуке је несметано функционисање институција БиХ у посљедњем кварталу 2019. године. Посебни циљеви су обезбјеђење новца за плате и накнаде, те остале текуће трошкове како би институције вршиле законом прописане надлежности”, истакнуто је у новој одлуци.

У документу је наглашено да актуелна ситуација веома утиче на економску заштиту породице и дјеце, јер ако се не усвоји одлука о привременом финансирању, сви који остварују право на накнаду плате за породиљско одсуство неће бити у могућности да је остваре.

Како се наводи, ако ова одлука не буде усвојена, не може се очекивати ни квалитетно обављање послова.

“Ако институције не располажу средствима за стручно усавршавање, оно ће изостати”, један је од закључака у анализи ресорног министарства, гдје се истиче и да би се евентуално недоношење одлуке одразило и на рад правосудних и безбједносних структура.

Министар финансија и трезора у техничком мандату Вјекослав Беванда раније је истакао да привремено финансирање има одређена ограничења и да се одражава на пројекте који се односе на БиХ и локалне заједнице, а и из Савјета министара недавно су рекли да је због привременог финансирања институција БиХ у првом полугодишту 2019. године извршење капиталних издатака значајно смањено.

Савјет министара БиХ у техничком мандату усвојио је у четвртак извјештај о извршењу буџета институција БиХ и међународних обавеза од јануара до краја јуна ове године. Укупни приходи су износили 443,5 милиона, док су расходи достигли 416,5 милиона марака.

“Расходи су за око 17,6 милиона КМ мањи у односу на исти период прошле године. Због привременог финансирања у првом полугодишту извршење капиталних издатака значајно је мање него лани у истом периоду”, речено је у Савјету министара.

Извор: Глас Српске

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Босњак

21.09.2019 09:09

Закони се морају постовати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

21.09.2019 09:18

Ста раде српски представници у заједницким институцијама? Засто стоје пројекти? Како има пара за мигрантске кампове а нема за царински терминал?

Name

ре бањалуцанин

21.09.2019 10:10

Примају не зарадзене плате

Name

ре Бањалучанин

21.09.2019 10:39

Српска има свог представника само у предсједништву._У осталим заједничким инститтуцијама сједе самозваници,узурпатори министарских и осталих мјеста које припадају легитимним представницима Српске.

Name

ре

21.09.2019 10:43

Добар показатеељ да нам не требају те заједницке институције у сарајеву .Укинути те институције а новац којим су финансиране и дјељене плате ухљебима у њима преусмјерити у на дрзавни ниво РС и федерације да се са њим граде путеви и помогну социјално угрозени