Доприноси се не уплаћују за 10 одсто радника

У Републици Српској за готово 10 одсто радника се уз плату не уплаћују порези и доприноси, а подаци Министарства финансија РС кажу да послодавци у јуну нису уплатили доприносе за 22. 905 запослених.

Република Српска 21.09.2019 | 08:01
Доприноси се не уплаћују за 10 одсто радника
У шестом мјесецу ове године било је укупно пријављено 258.542 особе на обавезне видове осигурање, односно толики број људи у евиденцији води Пореска управа РС као запослене.

Међутим, у Пореској управи напомињу да број радника којима нису уплаћени доприноси сада сигурно износе мање. Послодавци имају рок од 60 дана за уплату доприноса, а наведени подаци су припремљени почетком септембра као одговор на посланичко питање.

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић каже за Српскаинфо да је уназад неколико година приватни сектор предњачио по неуплаћеним доприносима за своје запослене, а да се у посљедње вријеме ситуација промјенила и да је сада на врху ове неславне љествице јавни сектор, и то јавне здравствене установе. 

"Позната је чињеница да су јавне здравствене установе највећи дужници и да сада Влада покушава да ријеши проблем. Налазе се пред великим изазовом и не може се тако лако ријешти, али се мора подвући црта", наводи Мишићева и додаје да и даље има приватних фирми које не уплаћују доприносе радницима.

На констатацију да се по законским прописима у Републици Српској не може исплатити плата без уплаћених пореза и доприноса, Мишићева наводи да се очигледно ради о селективном провођењу закона.

"Ми имамо добре законе, али не и примјену", оцјењује она.

Каже да је проблем са неуплаћеним доприносима још већи ако се узме у обзир стање у Фонду ПИО и здравству, који се финансирају од доприноса обавезних видова осигурања.

Извор: Српскаинфо

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

21.09.2019 11:12

И добро кад све то знате засто не реагујете...Или вам је лаксе да преко Бироа саљете људе за Њемацку да раде,како се прица ових дана да радите

ОДГОВОРИТЕ