Плате или штрајк у здравству Републике Српске

Има ли договора око повећања цијене рада у здравству? Дио синдиката тврди да је постигнут одређени договор са Владом РС, док остатак репрезентативних синдиката тражи нове преговоре.   Иде ли дио радника у здравству у штрајк од 1. октобра?

Република Српска 20.09.2019 | 20:41
Плате или штрајк у здравству Републике Српске
Почетак преговора Владе РС и репрезентативних синдиката у здравству око повећања плата за сада је само дјелимично задовољио захтјеве медицинара. Цијена рада повећана је са 135 КМ на 145 КМ. Овим је испуњен само први захтјев Сидниката здравства који ће важити до 31. децембра ове године.

Већ од 1. јануара синдикат ће захтијевати ново повећање цијене рада од 5%, а до краја 2020. године још једно повећање у истом износу. У пракси, повећање цијене рада од 10 марака, значи да ће медицинске сестре добити повећање плате у износу између 50-60КМ, док ће према коефицијенту, плата докторима бити повећана и до 200КМ.

За ове потребе до нове године биће издвојено око 6 милиона марака.

„Ми смо се имам осјећај договорили, али ево препуштам њима да кажу шта смо се договорили.“, каже предсједник Владе РС Радован Вишковић.

„То није неко повећање, нисмо ни ми задовољни тиме, али битно је да је након 11 година, да је неко помакао ту цијену рада са мртве тачке. Такав договор је био јуче. И премијер је сагласан са тим. Нажалост, жао ми је што сам имао само подршку колеге из Самосталног синдиката, остали су ћутали. Међутим, они су писали нека саопштења да нису задовољни. Па ваљда су јуче имали два сата да кажу да нису задовољни тим што је Влада прихватила.“, рекао је предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите РС Миленко Гранулић.

Предвиђеним повећањем нису задовољни у Струковном синдикату доктора медицине РС. Кажу да је то понижавајуће за овај синдикат, који је тражио повећање од 30 одсто. Нису задовољни ни ријечима Миленка Гранулића, за кога кажу да није требао ни бити на састанку јер је покренуто испитавање његове репрезентативности и да се тај случај налази у ладицама Министарства рада.

Када је ријеч о штрајку, Миодраг Фемић каже да све зависи од сједнице Владе РС која је најављена за наредну седмицу. Уколико договора не буде, све је спремно на почетак штрајка.

„То је повећање од 7,5%. За Гранулића и да му је дато 5 марака да се повећа, он би прихватио, јер опет вам кажем, човјек није репрезентативан, зато што је покренут поступак за утврђивање његове репрезентативности. Али они њега увијек ваде из нафталина, да би имали са ким да преговарају и ко ће пристати на све оно што Влада да. Ми смо веома разложни, изнијели смо разлога који би требало да забрину Владу РС што се тиче здравственог система.“, рекао је предсједник Струковног синдиката доктора медицине РС Миодраг Фемић.

Званична верификација споразума очекује се идуће седмице. Ресорни министар каже да је Влада РС спремна да сарађује. Што се тиче чињенице да дио синдикалаца није задовољан и да ће се окренути синдикалној борби, каже да је то њихово право.

„Што се тиче најаве самог штрајка, ми смо јуче постигли одређени консензус у смислу разговора. Да ли ће се колеге из синдиката одлучити на другачију мјеру то ће бити ствар њихових органа, ја не знам у којем ће правцу то ићи.“, рекао је ресорни министар Ален Шеранић.

На наше питање да ли ће Синдикат здравства у штрајк од 1. октобра? , Миленко Гранулић је поручио да неће. Додаје да упркос повећању цијене рада, конкретних мјера нема све док не буду измирене обавезе у здравству, прије свега исплата заосталих доприноса.

Наводе да ће Синдикат тражити да се врате колективни уговори у здравство, а да је приоритет спречавање одласка медицинских радника из РС, који у посљедње вријеме кору хљеба траже и у ФБиХ, гдје су плате скоро па дупло веће.



 БН ТВ

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

ре

20.09.2019 19:26

Ко изађе на улицу остаће на улици. Да је народ паметан да не иде тој медицини која га ствара зависним наркоманом од психоактвиних супстанци, никада не би они били у прилици да ово раде и тероришу цео народ са својим повећењем плата, које су ионако астрономске и морале би бири смањене и то 35%. Уместо да се боре да им плате буду смањене они се боре да им се повећају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

одг

20.09.2019 20:27

Све су то сама корумпирана ђубрад коју треба санкционисати за узимање мита до болесних који треба да се оперишу. на све се заказје по 6 месеци унапред. На све се чека од шест месеци до години и више, јер је корумпирани народ навадио те лопове на паре, и онда од тих што иду са парама поштени људи не могу по годину дана доћи на ред. Како их није срамота да се јављају за плату.

Name

Ре ре

20.09.2019 21:37

Преиспитај се човјече! Здравство су љекари, сестре, техничари, лаборанти...здравство нису Фонд здравственог осигурања, министарство, фармацеутске индустрије...раздвоји то!

Name

одг

21.09.2019 15:14

Љекари имају у кодексу рада да морају давати лекове и препсивати којекакве дијагнозе измишљене и најздравијим пацијентима, ко код дође, и да је ко челик здрав, добије лекове за уништење здравља и од њега се прави профитабилан болесник, даље му се заказују контроле, па поновни прегледи, лијекови до коначног уништења здравља. Народе не верујте преверантима, који вам за паре уништавају здравље, живити здраво и љекари вам не требају, тако једноставно можемо све да их пошаљемо на биро, нека иду нака раде грађевине, нека раде земљу, нека раде било шта, само нека престану уништавати здравље поштеном народу.

Name

ЈА

20.09.2019 19:34

Вец двадесет година Гранулиц је представник синдиката а он је представник власти и заступа интерес власти а не радника.Гранулиц има средњу медицинску сколу а прима три специјалистицке плате. Јел то реално??? НИЈЕ!!! Али њега не бирају радници вец власт.!!!Здравство се урусава сваким даном, специјалисти це вам сви отици, ко це вас народе лијецити??? АЛАРМ ЈЕ ВЕЦ УКЉУЦЕН!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

20.09.2019 20:17

Па, Гранулићу као медицинском техничару, нико не може бити већи пријатељ у срозавању докторског кадра од др Фемића и докторског кадра који представља "ударне снаге" струковног синдиката доктора медицине. За све те докторе, као и за докторе који припадају Гранулићевом синдикату, Гранулић је очито професор доктор јер чињеница да им он кроји капу већ двадесет дугих година довољно говори томе у прилог. Јадни моји доктори на шта сте спали. А, може још ниже, само ћутите.

Name

ЈА

20.09.2019 20:22

ТО НИЈЕ ТАЧНО. ГРАНУЛИЋ ЈЕ 25 ГОДИНА ГЛАВНИ СИНДИКАЛАЦ И УВИЈЕК ЈЕ ЧОВЈЕК КОЈИ ЗАСТУПА ВЛАСТ.

Name

визионар

20.09.2019 19:37

Претходних година су им повећавали коефицијенте, ове године им повећавају цијену рада, то је повећање на квадрат, експоненцијална фунција раста плата у здравство. Једино су у привреди приватници народ приковали за дно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја сам

20.09.2019 19:54

за, повецати им плате 100% јер заслузују, али ко узме мито, на робију 5 година...и да доктори изаберу, или дрзавну болницу или приватну...не на две столице...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

21.09.2019 00:50

Слазем се у потпуности, само јос несто...плата се мора повецати свима, не само докторима, и не само за пар процената него дупло, инаце сви це отици из дрзаве.

Name

МЕСАРИ

20.09.2019 20:10

А не медицински радници незаслузујете ни то сто вец имате понасате се зивотињски просите од пацијената да вам плате руцак (КОВЕРТУ) кад немају да вам дају КОВЕРТУ неуструцавате се да их нападнете недо бог ни најгорем непријатељу да вам додзе у руке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др укц бл

20.09.2019 20:19

Све док плата специјалиста и судија не буде у марку једнака нема стајања па макар затворили болницу а народ нека лијеци проинтер и Баја ..позз

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

20.09.2019 21:45

Која иронија да један судија има пет специјалистицких плата. Али судије раде по налогу власти, стите криминал а доктори лијеце и спасавају људе и сиротињу. Сад сами процјените ко је потребнији секти на власти.

Name

Баја

20.09.2019 21:00

Полозили сте Хипократову заклетву и морате лијецити људе без обзира на примања.Ко буде страјково је непријатељ српства и бакировац.Угледајте се на мог сина.Има двије фирме плус воцњак.Сто и ви немате неки додатни посао биједо бијеломантијаска?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговор за одг

20.09.2019 21:55

А не смета вам посланик који има плату 3600 КМ и има сједницу једном мјесецно?Не сметају вам плате судија нпр??А хоцете да хирург има 2100 КМ са дезурствима..ахахахахах..Па овај народ је стварно ретардиран..Има Баја и право сто му козу са ледја гули. НЕ смета вам.проинтер нпр..

ОДГОВОРИТЕ
Name

прц

21.09.2019 01:34

Па ако вам овај није репрезентативан знаци да имате паралелне институције сто јако забрињавајуце а сдруге стране направите страјк па цете видјети колико вас медицинари заиста подрзавају....

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

21.09.2019 04:50

Па зар толлика битка за обецани 10 км ма идите у њемацку и будите господа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цовек

21.09.2019 06:31

Господо ви кои писете коментаре сто су доктори корумпирани ,изгледа све знате јели то и вама велики сеф издиктира ста да писете на порталима.Ви сте господо највисе корумпирани за педесет или сто марака мозда мало веци увлакаци добију и сендвиц.Сацекајте изборе или повецање пензије од десет јаја пријатан вам доруцак .Неписмени у скупстини пет хиљада а доктор хиљаду и двеста Толико господо о васем моралу .Не морате ици овде лекарима има где се плаца па изволите,мозда за плату или пензију мозете платити преглед носа посто даље и невидите.Толико од мене о васем бајном писању свезнате о другим а о себи све најбоље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алеx

21.09.2019 08:20

Моју подрску никад неце имати власт која докторима дизе плате. Има изузетака, али назалост вецина њих су незналице незаинтересоване за медицину и пацијента, него за статус и новац. Због тога су и заврсили тај факултет. Ово вази и за КЦ Бањалука и све остале највеце болнице у Српској. Кадрови који раде су нула доктори. Цаст изузецима којих је врло мало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

21.09.2019 16:40

Ако љекари у РС имају дупло мању плату од оних у Федерацији...да дупло.....а политицари и судије имају исте плате у Федерацији и у РС...то несто није у реду

ОДГОВОРИТЕ