Босић: Додик и Изетбеговић се играју ватром

"Чини ми се да је овај пут отишло прилично далеко и да је ситуација заиста озбијлна. Додик и Изетбеговић не могу да функционишу уколико немају непријатеља против ког се боре. . . "рекао је  делегат у Дому народа Парламента БиХ и потпредсједник СДС Младен Босић. Он упозорава да је "игра постала опасна игра шибицама и не знате када ће букнути ватра".

Република Српска 20.09.2019 | 19:03
Босић: Додик и Изетбеговић се играју ватром
Коментаришући програмскиу декларација СДА,  Босић је у изјави за Н1рекао како је то виђена ситуација више пута и да је врло смишљена:

"Када сам пратио ово што се дешава сад, на неки начин имао сам осјећај као да је иста ситуација када је Бакир Изетбеговић упутио апелацију за поништавање Дана РС, па је то Додик радо дочекао референдумом. То је врзино коло и они се чврсто држе у том колу продуковања кризе. Мобилизацијом грађана против других они добијају подршку на гласању. Они ће то и у будућности наставити да раде као свој политички програм".

По њему, је интересантна ситуација да на столу имате кризу око формирања Савјета министара.

"Не функционишу институције и СДА, односно Изетбеговић излази са додатним уљем на ту ватру, да се та додатна криза распламса. Апсолутно сам свјестан да је он знао каква ће бити реакција, али они то раде константно", додаје Босић говорећи о политичким манипулацијама владајућих странака, прије свега СДА и СНСД.

У таквој ситуацији, каже Босић, грађани бирају срцем, а не главом а владајуће странке у БиХ то користе:

"Чини ми се да је овај пут отишло прилично далеко и да је ситуација заиста озбијлна. Они не могу да функционишу уколико немају непријатеља против ког се боре. Не можете причати о напретку у било ком сектору јер морате задржавати актуелност политичког живота кроз борбу".

Упозорава да је "та игра постала опасна игра шибицама и не знате када ће букнути ватра". 

Наводе и анализе да оваква ситуација највише одговара СДС-у и ПДП- у јер су још увијек на власти Босић негира.

Сматра да је циљ истиснути СДС и ПДП након ћега би се омогућило слање АНП-а, а тиме и отворио простор за улазак СНСД-а у Савјет министара.

"Не видим шта СДС има од ове власти. То је под принудом вршење власти, чак мислим да би то било ослобађање за СДС да не мора да учествује у овим привременим органима. Жели се створити ситуација да се они(ПДП и СДС министри у Савјету министара) повуку и да преко замјеника прође прича са АНП-ом", мишљења је Босић.

За тренутни застој у формирању власти и проблем АНП-а криви Додика и Човића, али и Изетбеговића:

"Мислим да је то посљедица односа на релацији Човић-Додик-Изетбеговић. Ово се могло претпоставити да ће бити овако послије избора. Јасно је и да су Додик и Човић постигли чврст договор. Мислим да је дио ове ситуације посљедица тих политика које су водили."

Казао је како је та ситуација два на према један (Додик, Човић-Изетбеговић) опасна.

што се тиче сутрашњег састанка у Београду, Босић каже да му није сасвим јасно зашто је тај састанак, шта је циљ тог састанка.

"Јединство српских странака. Ако је то неки циљ онда уреду, али овако декларативно очигледно је да имамо различита мишљења. Јединство у политици је нешто што лако прелази у једноумље или наметање ставова. Треба сачекати и видјети шта је иза тог састанка, да ли је то притисак на оне који сада врше власт у Савјету министара - значи СДС и ПДП да напусте тај положај или је нешто друго", запитао се Босић.

Коментарисао је  Босић за Н1 и данашњу сједницу Предсјендиштва БиХ:

"Порука јавности је 'ми функционишемо хармонично без обзира што је то само путовање на неке манифестације као што је почетак изградње аутопута. Инетересантна је позиција Додика ту, он тражи да се људи из Републике Српске повуку из заједничких органа, а он се не повлачи"

Истакао је да Предсједништво очигледно нема проблем са комуникацијом али има са тим како водити политику и како изаћи из кризе.

(БН)

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

Ђорђе

20.09.2019 17:14

Поновно вођење балканских ратова неће нас одвести међу цивилизоване народе европе. Могу националистичким режимима повезаним са нарко-картелима донети још деценију власти. Ова двојица и Човић би сутра у рат, али да поштени људи губе животе и здравље, а не они и њихови, ради горе наведеног....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Порука, Искрена свима

21.09.2019 04:20

Људи (обицни), дајте вец једном да схватимо да не треба да се вриједјамо на националној основи. Вецина оних који то раде овдје, раде то свјесно као продузетак понасања њихових националних водја. Тренутно, Цовица, Докика, Изетбеговица. Њима та реторика одговара јер захваљујуци роме одрзавају се на власти. Па и пред сами рат националне странке биле су у коалицији, и видјели смо гдје нас је то одвело. И дана данас они свјесно производе кризе и националне тензије да би се одрзавали на власти и наставили криминал и пљацку народа. Само кад обицан цовјек у БиХ (Босњак, Муслиман, Србин) то схвати, Босна и Херцеговина це имати неку сансу да опстане, а ови криминалци на све три стране да оду са власти

Name

Фед

20.09.2019 17:18

Вријеме је да се суоцимо са Милорадом Додиком рекао је Бакир вец дуго се сути од стране босњака на пријетње Додика о нестанку БиХ вријеме је да се то заврси посто пото ми Босњаци немамо гдје

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.09.2019 20:07

Нек' повуче РС први потез, лахко је нама чекати. Кад се повуку из Дејтона, све ће карте бити на столу. А повући ће потпис. Зашто? Ах, хоће хљеба преко погаче, шта ћеш. Сила их понијела ;)

Name

б

20.09.2019 17:20

кад би и грађански рат избио то неби Бају дотакло јер је сељак

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИКОЛА

20.09.2019 17:22

Младене,свака ти је на мјесту! Будале манипулишу народом,а тај исти народ им аплаудира!? Тешка превара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнајуци

20.09.2019 17:23

Господине Босицу ,све док ви СДС и била која друга странка води политику Србије у БиХ никоме неце донијети добро.Сви ви знате да Додик се води интересима Србије и Русије само не смијете гласно казати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А Бакир

20.09.2019 18:52

Хајде да набројимо. СДА током рата повезана са Ираном, па Саудијска Арабија која је И данас присутна. Све мање се окрецете Турској због прагматицне политике којом зеле просирити свој утицај на цијели Балкан а не само на Сарајево. Повезаност са Исламским фундаменталистима током рата и после рата. Увоз селафијске догматске идеологије којом се понистава свако људско достојанство, и где се зене каменују до смрти. То је васа градјанска оријентација коју пропагирате уз помоц америцких другоразредних типова И Аустро-Угарског конзула.

Name

Ма ста казес...

20.09.2019 18:53

Засто ви помињете Србију, па Србија има сва права да се мијеса, потписник је Дејтона.. А кад се Амери мијесају и Енглези онда вам то не смета, је ли... немојте бити лицемјерни, ви муслимани... И Хрватска и Србија итекако имају право да се мијесају, а цим се нека страна земља мијеса, то све говори о суверенитету једне земље. Дакле, БиХ никада није ни била самостална, а теско да це икада и бити. Лијеп поздрав

Name

Ре

20.09.2019 21:49

О цему ба ти писес. Србија и Хрватска и јесу потписале Дејтонски споразум из разлога да се не мјешају у БиХ, јер су се у рату итекако мјесале. Јер и једна и друга дрзава су биле уцеснице у рату у БиХ и зато су потписале Дејтонски споразум. И док год и једна и друга дрзава се буде мјесала преко својих полтрона у унутрасња питања БиХ овде неце бити напретка.

Name

Ре

20.09.2019 22:03

Јаране није то политику србије него србског народа а ти док несватис да је рс дрзава нецес мирно спавати

Name

Искрено

20.09.2019 17:24

Прогнозирам одлазак људи за 15% више него прошле године.Ове будале мисле да ће неко ратовати за њих.Само нека сањају.Комуњаре обучене у одијело демократа су уништиле све што се може уништити у овој државу па и ту неку национали свест.Људу хоће живот и породицу.Да безбризно проводе дане а не да иду у ров.Екипа мало сте се прешли.Можете ратовати али измедју себе.Пошаљете своји дјецу мало у рововее пизда ли вам материнааа лоповска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

20.09.2019 17:32

Због своје бахатости и катастрофалног стања у земљи,могу свашта направити у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ваљда јасно

20.09.2019 19:50

Смисљено производе такво стање, на које рацунају....

Name

Ноћна птица

20.09.2019 17:39

Замајавају они луди народ да би прикрили покрадено и да би још крали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

20.09.2019 17:41

Управо тако Младене. Додик вас позива да се повуцете а он сједи у Сарајеву. Циљ му је да ако се ви повуцте такав савјет министара донесе АНП а онда би се њему ослободио протор и галамио би ко фол пар мјесеци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

20.09.2019 17:52

Треба отици и Вуцицу све реци да он подрзава највецег непријатеља Српског народа у Републици Српској или БиХ а то је Снсд и Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смијесно

20.09.2019 19:51

Као не зна!

Name

Наравно

20.09.2019 17:57

Обицни градјани не виде или не зеле да виде али сасвим је оцигледно да Додик врси притисак на садасње министре у СМ из реда Српског народа да се повуку из СМ како би на њихово мјесто засјели њихови замјеници (босњаци или хрвати) који це изгласати да се усвоји фамозни план и упути у НАТО. На овај нацин Додик би се извукао из блокаде коју је сам изазвао, а онда би опет оптузио СДС и ПДП под изговором да се нису повукли план не би био ни упуцен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дијаспора

20.09.2019 17:58

Млади су схватили поенту: умјесто јалове и непродуктивне критике у трагање трбухом за крухом. За оне способне сансе су веома велике! Напред!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЧИЧА

20.09.2019 18:20

Народ бира .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лала

20.09.2019 18:23

Па зашто би се Додик повлачио кад има изборни леегитимитет, а имају ли га Шаровић и остали? НЕМАЈУ. Неможете то стављати у исту раван.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

20.09.2019 19:00

Ти лала ниси раван него супаљ.Па ако су побиједили нека формирају власт са Бакиром али како онда да себе назову издајницима.Како онда да себе позову да напусте заједницке институције.Јесил сад иста схватио.

Name

Мало размисљање

20.09.2019 18:51

Слазем се у потпуности: Да се повуку српски министри, да се посаље АНП и онда да Додик удје у власт, да то тобозе исправља, а ПДП и СДС да буду издајници. Е, па неце моци! Додик би без проблема послао АНП да није наприцао народу како је то улазак у НАТО. Зезнуо се, да је знао вјероватно би прицао како је АНП само сарадња са НАТО, али не и улазак у исти. И ста уради ГОВЕДАРИЦА, пусти да ОБРЕН иде на листу умјесто БОСИЦА (ОБРЕН је то тразио као услов да не излази из СДС-а, али је било примјетно његово суровање са Додиком и прије тога), и на крају узе мандат и опет оде из СДС (али нека је, и треба, само му није требало давати и мандат).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Политика

20.09.2019 19:35

Не будалите више....Ко ће му ратовати....и са чим... Значи мало ми је што сам изгубио 4 године у рату за ништа...и после рата јос преко 20....а то што се дижу тензије....нек ратује коме је до рата....Ако се ратује Бакиру и Додику и Човићу треба им то омогућити тако дати им пушке и пустити их у шуму па ко кога... Доста је мрцварења свих у БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуз

20.09.2019 20:05

Погледај вецерасну емисију "Око" како Додик казе да би полиција могла стати на границе,колико сутра,али неце вели због инвестиција и туриста.

Name

Регнум легис

20.09.2019 20:12

Ко ће угасити ватру коју је Милан Тегелтија запалио у правосудном систему афером "Поткивање"?...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мистерy

20.09.2019 21:03

Засто нико не спомиње декларацију СНСД-а из 2015., која се звала “Самостална РС до 2018.”? Толико о крсењу Дејтона! Сад овај други са својом декларацијом (од које нема ниста) потпалуо ватру и сви се упецали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злаја

21.09.2019 06:26

Рудоња и Ридјобради су вјероватно и Кумови ал то крију од јавности. Један другом штимају рејтинга, послове итд и тако преко дест година. Замислите да један од њих двојице нестане из политике ,овај други би одмах потонуо овако лагано али сигурно плове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рациц

21.09.2019 08:26

Тацно тако, а и ми смо као народ, или народи, вецином к'о мутави и дувамо им у једра...