Власт се бави декларацијом СДА, а Републику Српску поново задужују?!

Декларација коју је донијела СДА послужила је владајућој коалицији у Републици Српској као одличан повод за прикупљање јефтиних политичких поена и јаче позиционирање на мјесту првог заштитника српских националних интереса.

Република Српска 19.09.2019 | 19:58
Власт се бави декларацијом СДА, а Републику Српску поново задужују?!
Тако је као одговор на декларацију СДА досадашњи потпредсједник Народне скупштине Републике Српске из реда бошњачког народа Сенад Братић (СДА) смијењен са те позиције већином гласова народних посланика.

Занимљиво је да се синоћ водила жустра расправа и доносила одлука о смјени Братића, који је претходно сам поднио оставку. 

Разлог за покретање ове приче је, како су то навели у странкама скупштинске већине, декларација коју је донијела СДА прије неколико дана.  

Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић у име предлагача у завршној ријечи рекао је да је одлука о смјени Братића изазвана декларацијом СДА у којој се наводи да је Српска за политичко Сарајево "само добра када је нема, када је развлашћена и не постоји". 

"СДА, чији је члан Братић, не као човјек већ као политичар, треба да схвати да је Српска вјечна, непромјењива, те да је љубав овог народа и да је на томе настала", рекао је Жунић на сједници заказаној на захтјев посланика владајуће коалиције у Српској уз образложење да је СДА усвојила декларацију противну интересима Српске која дубоко задире у државно уређење БиХ којим је гарантован статус Републике и српског народа као конститутивног. 

Жунић је рекао да је смјена Братића политички одговор Српске на декларацију СДА. 

И био је потпуно у праву. Ово је и те како политички одговор. Увјежбан и толико пута виђен у неком другом облику. Јер, за кризу је потребно двоје. А, Бакир и Додик то добро знају. 

Због тога је СНСД и повукао овакав потез након доношења нове Декларације СДА, која је скоро па преписана стара. И сви знају да је ова Декларација само “млаћење празне сламе” као и она СНСД-а у којој се говорило о самосталности РС или она Хрватског народног сабора о реорганизацији БиХ и стварању нових ентитета или територијалних јединица.  

Стварни циљ било које од ових декларација није слијепо провођење у дјело њених циљева већ тренутно подизање тензија и стварање нових криза којима би се грађанима опет бацила прашина у очи.  

Јер, да је другачије и да је неком стварно стало до националних интереса и заштите народа којег представљају, у првом реду СНСД би Сенада Братића смијенио већ у јануару ове године. 

Тада је ПДП предложио смјену Братића уз образложење да потпредсједник законодавне институције на може бити особа из странака које урушавају Републику Српску и званично најављују могућност промјене назива Републике Српске. 

Тада је ова иницијатива одбачена од стране скупштинске већине, а Игор Жунић, предсједник клуба посланика СНСД-а оптужио ПДП да покушавају да буду већи Срби од СДС “јер се у двије партије очигледно ради о борби ко ће заузети примат”.

Коментаришући иницијативу за смјену Сенада Братића (СДА) с мјеста потпредсједника Парламента Српске, Жунић је тада казао да се на тај начин жели направити хаос у РС.

“Желите да овдје правимо кризу у Парламенту који је једини формиран на вријеме и усвојио буџет. Ово је очигледан покушај да се направи блокада Парламента, казао је Жунић прије пола године, иако је СДА имао скоро идентичне циљеве и у претходној декларацији. 

Ове изјаве шефа Клуба СНСД-а само показују недосљедност овдашњих политика. 

Да је све ово само представа за народ сматрају у опозицији.  Посланик Српске демократске странке (СДС) Зоран Видић  каже да странке владајуће већине нису понудиле опозиционарима да потпишу захтјев за смјену иако декларативно позивају на јединство српског народа, те да је циљ свега овога скретање пажње од стварних проблем и изазивање нових криза.

"Декларације које свако мало усвајају СДА и СНСД личе на борбу Бакира Изетбеговића и Милорада Додика, као два гладијатора која се боре плишаним мачевима...Они се труде да ојачају своје политичке позиције, у странкама и у свом националном корпусу", устврдио је Видић на конференцији за новинаре у Бањалуци, оцијенивши да се тешке националне теме покрећу када владајући немају рјешење за економске проблеме.

Посланик СДС-а Небојша Вукановић имао је јуче запажен наступ током посебне сједнице НСРС-а на којој је смијењен потпредсједник Скупштине. Он је чак подсјетио да је СНСД шутио када је ХНС на чијем челу је Драган Човић 2015. године донио сличну декларацију као СДА у којој се укидају ентитети, а за коју је гласала тадашња потпредсједница СНСД-а Нада Тешановић. 

"Због чега се није сазвала ванредна сједница 2015. године када је Тешановић на ХНС гласала за декларацију "БиХ, наша домовину без ентитета". Све што је сада донијела СДА усвојио је ХНС 2015. и Нада Тешановић је сједила поред Николе Ловриновића", казао је Вукановић.
 

Политички аналитичар Велизар Антић каже за БУКУ да је ово класичан примјер недосљедне политике.  

“Читава политика СНСД-а се претворила у политику Милорада Додика који данас прича једно, сутра друго, прекосутра треће, а све у складу са оним како му у датом тренутку одговара. Као такав он и његова странка постају непоуздан партнер било коме. То на кратки рок доноси одређене поене, али на дужи рок та политика недосљедности није никако добра”, каже Антић.

Он објашњава да је СНСД  само добро искористио овај потез СДА, односно доношење нове декларације, која не представља ништа специјално.  

“Декларација СДА није кршење Дејтона, закона или Устава, већ је један потпуно легитиман став политичке партије. СДА и треба да објелодани тај свој став и да га прецизира. Они су се и до сад борили за унитарну БиХ и ово није никаква новост у односу на оно што су до сада радили. Међутим, кад су објавили ову декларацију то је изазвало код српских партија не знам какву изненађеност. Исто ово је радио и СНСД са својом декларацијом о самосталности РС. И то је легитиман став. Ако ми мислимо да би нам боље било у самосталној Републици Српској нико нам не може то забранити. Битно је да те циљеве партије остварују легитимним средствима и без насиља. Не треба имати никакв проблем око тога све док не кршите уставе, законе”, рекао је Антић. 

Према његовим ријечима, смијењени Сенад Братић је само колатерална штета, а суштина цијеле приче је да је потез СДА искористио СНСД како би свој рејтинг подигли захваљујући националној реторици.  

“У тој декларацији нема ништа нелегитимно и нелегално. Не треба уопште дизати фрку око тога док се не користе допуштена средства за остварење постављених циљева у програмској декларацији. Али, ови су видјели добар тренутак да дижу рејтинг у свом бирачком тијелу и да подигну тензије на још већи ниво. А да не говоримо да је у цијелој овој збрци прошла неопажено информација о новом задужењу од 90 милиона. Док је горућа тема декларација СДА могли су се задужити и милијарду”, рекао је Антић за БУКУ.

(Бука)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

браво

19.09.2019 18:12

једино РС дизе кредит а има виска пара како реце Виско

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговор

19.09.2019 22:10

Па и Влада Федерације БиХ је донијела одлуку 05.09.2019. год. да се задужује 70 милиона КМ... мис'им стварнооо откуд то сад, зар тамо не цвјетају руже :-)))

Name

Ре Одговор

20.09.2019 08:26

Федерација сервисира више дуга него задужења а то су раније аранжмани. И није за допуну буџета него за улагања

Name

Велики Маг

19.09.2019 18:15

Ма то је стара мадјионицарска фора-десном руком ти млатара испред оцију и скреце пазњу,а лијевом руком ти вади новцаник из дзепа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

резиме:

19.09.2019 18:16

До ви млатите празну сламу, људи одлазе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

19.09.2019 18:53

Па наравно да одлазе...ста има ту да траже...Каква је то држава кад у 50 ој години морам да идем у иностранство да радим...а требао сам им 91...Зао ми је сваког минута проведеног ту од 91....РС створена о одбрањена животима и крви у рату..а у миру уништена..

Name

Гуго Моравац

19.09.2019 18:37

По темељима се препознаје каква је куца. А темељи БиХ јос не могу да поднесу тезину зидова који тек требају доци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

како то

19.09.2019 19:01

казе Братиц немозе бити на целу као неко ко долази из странке која урусава рс,,,аха....а како мозе додик бити цлан предједниства БИХ а исто то ради јавно и не признаје исту

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брегови

19.09.2019 19:55

Изгледа да нису ни свјесни да за 20 година неце имати ко да враца те кредите. Народа у РС-у је из дана у дан све мање, посла готово никако… а задузење све веце и веце,

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.09.2019 06:36

Реално.Посла има али је слабо плацен.Немислим на ове ухљебско диплома паразит послове вец ове обицне брање воца,керамицар,водоинсталатер,механицар итд Сто да неко ради у БИХ кад у Њемацкој мозе и 10 пута висе зарадит за исти посао

Name

Романија

19.09.2019 21:32

Најгори дио прице је ова опозиција. Ево Бореновиц рекао Додику, идемо у Бг и нек свако ради свој дио посла. Ми цемо као глумити опозицију а ти удри. Одавде цео остати само ментално обољели. Како видим на коментарима, цак и овдје имамо вец 15% које моземо отписати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

19.09.2019 23:35

И тако прође живот ми у бједи а Додик и Бакир у свили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

20.09.2019 01:52

Баке и Додик два брата родјена. Само један другом набацују лопту. Тако и опстају на власти варајуци овај глупи народ. Лазни борци,један за РС,други за федерацију БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

20.09.2019 06:22

Коалиција за бесконацну пљацку народа функционисе саврсено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

само вас посматрамо

20.09.2019 06:27

не могу да цутам текст ал довољан је и наслов. Све се исто десава ,скрецу се теме на неке декларације које це вец сутра отици у заборав до неких других глупости од насих владара који нас замајавају деценијама а најбитнија ствар , најновије задузивање дрзаве ,ником није изгледа битно.Битно је да прицамо прице о национализму ,јадни смо ми с њима .јадни

ОДГОВОРИТЕ