Израел: Извјестан крај епохе Нетањахуа?

На прекјуче одржаним општим парламентарим изборима у Израелу, другим текуће године, на којима је излазност била 69. 4%, а на основу пребројаних 97,6% гласова, дошло је до преокрета којим нема блоковског побједника.

Свијет 19.09.2019 | 12:22
Израел: Извјестан крај епохе Нетањахуа?
Пуни незванични резултати за 22. сазив Кнесета се очекују вечерас, при чему досадашњи подаци упућују на:

- Плаво-бијела (Кахол-лаван) партија, странка политичког центра, на челу са Бињамин Ганц-ом (Бењамин Гантз): 33 – пад за 2 мантада у односу на априлске изборе;

- Ликуд, странка десног центра, премијера Бињамин Нетанијаху-а (Бењамин Нетанyаху): 31 – пад за 4;

- Заједничка листа (Ха'ресхима ха'месхутефет), савез арапских паритја: 13 – раст за 3 мандата, при чему су на априлским изборима странке ове листе наступиле самостално;

- Шас (Схас), ултра-религиозна партија оријенталних Јевреја: 9 – раст за 1;

- Израел наш дом (Исраел Бетеyну), странка деснице чију срж чине усељеници из бившег СССР-а, под руководством Авигдор Либерман-а (Лиеберман): 8 – раст за 3;

- Јахадут Ха-Тора (Yахадут Ха'Торах), странка ултра-религиозних ашкенаских Јевреја:  8 – без промјене;

- Десно (Yамина), странка националне и национално-религиозне деснице: 7 – раст за 2;

- Радничка/Лабуристичка (Ха'авода) – Гешер (Гесхер), државотворна партија Бен-Гуриона, Рабина, Переса и многих других историјских великана: 6 – без промјене;

- Демократски табор (Ха'махане ха'демократи), партија лијевог Мерец-а (Меретз) и некадашњег премијера Ехуд Барак-а (Ехуд Барацк): 5 – раст за 1.

Излазност је за 1.5 % виша у односу на априлске изборе, по којима мандатар и по свему судећи сада одлазећи ексклузивни предсједник владе Нетанијаху није успио да оформи владу.

Како за БН преноси бивши почасни конзул Босне и Херцеговине у Израелу Александар Николић суштински резултат се оцртава у немогућности блоковске натполовичне превласти. Како је лијеви блок, на челу са Плаво-бијелом партијом, укључујући и арапске странке, сабрао 57 мандата, а десни, предвођен Ликудом, који укључује и ултра-религиозне партије, 55 посланичких мјеста, ниједан није достигао натполовичних 61 и јасну позицију мандатара предсједника Ривлин-а (Реувен Ривлин). 

По свему судећи, Либерманов Израел наш дом бива пресудним тасом на ваги, са својих 8 мандата. Како Николић наводи аритметичка комбинаторика овог пута неће недвосмислено бити довољна. Наиме, формирању владе националног јединства, могла би се супротставити искључивост на страначкој или персоналној основи. Овдје се прије свега мисли на коалирање са арапским односно ултра-религиозним странкама, а у потенцијалу и на Нетанијахуа, имајући у виду евентуалности правосудног процеса.

Високо дисциплинована излазност ултра-религиозног становништва, а на овим изборима и арапског, добрим дијелом су детерминисали мапу подјеле посланичких мјеста. Тако је међу хасидским заједницама, попут слонимске, забиљежено рекордних 97% излазности. Према подацима ЦИК-а право гласа је имало 5,8 милиона, од чега су 79 % Јевреји, 16 % Арапи, а 14 % је млађе од 24 година старости.

Интересантно је и да је један од четворице лидера Плаво-бијелих, Јаир Лапид (Yаир Лапид), новинар, публициста и добротворни радник, син Јосефа (Томија) Лапид-а, родом из Каћа крај Новог Сада, некадашњег директора јавног РТВ сервиса, тиражног Ма'арив-а и министра правде.

Ови избори доносе и принципијелно-идеолошка освјежења, попут односа вјерских заједница и државе и борбе против корупције.

Николић, иначе сарадник Авигдора Либермана, подсјећа да је управо Либерман био тај који се током најжешћих притисака на јеврејску државу да призна једнострано проглашену независност тзв. Републике Косова, тада на дужности министра иностраних послова, одлучно одупрео. Уз ово иницирао је укидање виза носиоцима националних пасоша Републике Србије. Број два на листи Либерманове странке, Одед Форер, је предсједавајући друштва парламентарног пријатељства Кнесета са Републиком Србијом.

И у случају да Ликуд буде дио коалиције питање је да ли ће Нетанијаху бити тај који ће састављати власт. Тиме се континуитет од 2009. приводи крају (вршио је премијерску функцију и између 1996-1999.).

За Нетанијахуа ови су избори били и више од игре, имајући у виду предстојеће елементе правосудног процеса, односно имунитет током истог. Иза себе Нетанијаху ниже јасних десет година континуираног привредног раста, макро-економске стабилности, земље која је постала чланом ОЕЦД-а, те која је искорачила неколико значајних успјеха на међународној политичкој сцени - посебно изванредних односа са америчким предсједником Доналдом Трампом.

Истовремено, и Израел пати од глобалне појаве продубљавања друштвено-економског јаза између богатих и сиромашних. Индикативан је пад подршке Нетанијахуовом Ликуду у градовима који су деценијама словили за партијска упоришта, међу којима су и периферна мјеста у развоју, те она безбједносно угрожена близином зелене линије раздвајања са појасом Газе. Премда је неопходно стрпљење до брзог објављивања коначних и незваничних резултата, све су јаснији путокази у крај епохе Нетанијахуа.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар