То су три картела, то нису три етничке групације

Држава се може преправити и поправити а ви овако са блокирањем државних институција продужавате ситуацију статус qуоа која је по мени таква да су то три картела, то нису три националне, етничке групације - казао је  Златко Диздаревић, новинар и бивши дипломата.

Босна и Херцеговина 18.09.2019 | 17:59
То су три картела, то нису три етничке групације
Сваки пут, каже Диздаревић, кад се учини да се приближавамо некаквом смиривању, испадне инцидент.

"Дајте да се сјетимо када је Додик пао био на близу 50 посто, Бакир га је вратио у игру са причом о суђењу. Ја сам увјерен да они спашавају један другог таквим ситуацијама", рекао је Диздаревић у емисији Дан уживо телевизије Н1.

Мишљења је да странци не желе ништа друго него да је њима добро.

"То је илузија да су Американци показали сада посебан интерес према БиХ зато што им је стало до БиХ. Они су показали интерес зато што је њихов стратешки пројекат, а то је НАТО на Западном Балкану, успорен заустављен на двије тачке, једна је Србија која је много већа из њихове перспективе а друга је БиХ. Ако неко мисли да ће Американци да пропусте БиХ у НАТО због неког Додика или сличног, онда он нема појма о геостратегији, политици, интересима. О томе ће се разправљати између Американаца и Руса на један потпуно други начин".

Према његовим ријечима, прича о АНП-у се појавила само као мали упаљач за исказивање онога што мисли да је много значајније.

"Мене су неки паметни људи научили да се ствари морају посматрати из птичије а не жабље перспективе, а смисао политике смо свели на то како поразити оног другог. Угрожено је то што смо држава а упорно сводимо политику на два против један. Не мислим и нећу никада мислити било шта важније од тога да држава профункционише и да се коначно почне размишљати шта да радимо. Немамо власт скоро годину дана, милиијарду долара имамо одобрених које треба да нам помогну а при томе налазимо АНП као разлог да продужимо ту блокаду - непостојање власти, непостојање парламента и владе на огромно задовољство оних који су највећа опструкција БиХ", казао је Диздаревић.

Ако неко заиста мисли да ћемо ући или не у НАТО зато што у једној години нисмо или јесмо потписали АНП, Диздаревић каже да онда тај нема појма.

-То је свођење наше приче на жабљу перспективу. Наравно да мислим да је битно да уђемо у НАТО, али не мислим да постоји иједна једина појединачна оваква или онаква одлука која треба да блокира даље функционисање ове државе - казао је Диздревић, додајући ако у држави крене набоље, онда нема њих (политичара).

"Није овакво стање пало с неба, оно се производи, стално се производи и одржавање таквог стања је политички пројекат", поручио је Диздаревић  у емисији Н1.

(БН) што су предложили, то нема никаквог смисла ако неће проћи кроз институције државе. Правити драму од нечега што је опредјељење једне странке је такође долијевање уља на ватру и дочекало се као прилика да поново узбуркамо јавност, да упиремо прсте и из тих разлога ја до томе не размишљам", истакао је Диздаревић.

Сматра да не треба правити драму то што је једна странка (СДА) урадила на свом Конгресу.

"То је партијски документ, то је њихово право. То што су предложили, то нема никаквог смисла ако неће проћи кроз институције државе. Правити драму од нечега што је опредјељење једне странке је такође долијевање уља на ватру и дочекало се као прилика да поново узбуркамо јавност, да упиремо прсте и из тих разлога ја до томе не размишљам", истакао је Диздаревић.

(БН/Н1)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Q

18.09.2019 16:11

Свака част респект. Надам се да ће ово доћи у главе овог глухоњемог народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво Диздаревицу

18.09.2019 21:22

Браво момче, право у главу! Сами себи јадници дају на вазности, а важни су мање од лањског снијега. Хвала ти за изјаву,већ сам помислио да је све и један нормалан човјек напустио ову државу!

Name

Рс

18.09.2019 16:13

Вецу ИСТИНУ НА БАЛКАНУ НИСАМ 20 ГОДИНА ЦУО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Рс

18.09.2019 16:57

Битно је да си се ти потписао као Рс,зелени.

Name

Коле

18.09.2019 16:21

Бољу оцјену стања у бих и ових квази политичара нико није боље дао. Свака част за овог новинара....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гх

18.09.2019 16:23

Запад је одавно овде и 20г оголијева ово овдје

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

18.09.2019 16:42

Све си у праву, али ко це то да објасни овом неписменом народу.!!!

Name

Да али

18.09.2019 16:35

Сада нити једна странка из РС немозе формирати власт са странком таквог програма. БиХ је дрзавна заједница тако да по уставу 4 министра долазе из РС. То знаци нема СМ до следецих избора И ако поново победи СДА у ФБиХ онда никада. Ово је много озбиљније И води распаду БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоонер

18.09.2019 16:48

БиХ није дрзавна заједница, БиХ је суверена медјународно призната земља од стране цијелог свијета и састављена је од два ентитета.

Name

РЕ

18.09.2019 16:51

РЕПУБЛИЦИ НЕТРЕБА НИКО СЕМ ДОДИКА. ВЛАСТ, КРИМИНАЛ, ЛАЖНА ОБЕЋАЊА, ХУМАНИТАРНИ БРОЈ. ШКОЛА БЕЏЕТА ПАЦОЛИЈА И ОСМНИЈА.

Name

ре РЕ

18.09.2019 17:47

Дзаба вам прица никад нас висе нецете преварит и утјерат у унитарну дрзаву . Имали смоми градјанску драву али је нијесте хтјели.

Name

Земљак

18.09.2019 18:29

Ни једна суверена дрзава нема високог представника и супервизора , а ти како год хоцес.

Name

Генерал

18.09.2019 18:33

Формирала се власт или не то висе није битно. У Федерацији је вецина надлезности на кантонима и опстинама и ту кљуц велике разлике у развоју јер је децентрализовано и не мозе нико да контролисе за разлику од РС гдје је све под једном сапом и једна група људи све контролисе. Децентрализоване дрзаве не могу да подпадну под диктатуру за разлику о централизованих. Срби воле централизоване системе који веома лахко подпадну под диктатуру типа Србије, РС. Децентрализована дрзава је кљуц демократије!

Name

Ре Генерал

18.09.2019 19:38

Па како мозе не формирање изврсне И законодавне власти једне земље бити небитно. Треба отворено признати да након ове резолуције СДА БиХ иде неумитно ка свом крају јер највеца Босњацка странка висе нема капацитет да формира СМ.

Name

ЗАР

18.09.2019 16:42

Је могуце да смо толико глупи видите ста раде народу народ немозе да зиви свака куца своју муку муци сви смо у кредиту а опет нас убједзавају да нас неко напада мрзи видите да у сваком образлозењу говоре неце бити рата јер несмију ни да га спомињу висе од странаца молим вас сјетите се кад сте се задњи пут посвадзали са неким сто је друге вјере а опет вјерујемо политицарима да нас неко мрзи

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВДА

18.09.2019 16:46

Ова тројка завађа народ,да бих сакрили своје милионске пљачке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјецити опозиционар

18.09.2019 17:26

То су три пљачкаша свако свог, а онда заједно сва три народа у РС-у и бих. Док они у БиХ одлучују било шта нама нема напретка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пато Накт

18.09.2019 18:24

Њих троица су вец дуго у НАТО-у а да тога нису ни свјесни, измислис непријатеља узимас лову и владас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

19.09.2019 06:48

Вала све си у праву,Мислим да је важно расправљати о Нату,али да је то нај битније за народ БиХ па сигурно није, А ови у сарајеву запели за тај нато па макар народ бијо и гладан,Политичарима у БиХ треба бити приоритета економски напредак БиХ ,да народ може нормално да живи,за нато ће бити времена а народ више вако стање неможе издржати,па се исељавају у иностранство ,Значи Нато неможе бити за нормалан народ у БиХ нај важнији, У парламенту БиХ донијети монетори на политику и само расправљати о економији да би народ преживијо,а онда кад се држава економск среди онда тјерајте политик докле вам је воља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

19.09.2019 10:15

Дејтонска БиХ је компромис маштању Бошњака и Срба прие рата да ће БиХ бити по њиховој жељи,тако исто и сад је оваква дејтонска БиХ каква таква је једино могућа јер је и даље један компромис ,све друге резолуције било српке или бошњачке су само поављање маште од пре ра јер да би се нечиа резолуциа остварила треба сагласност сва три народа а док такве сагласности нема остаје овака БиХ,па коме се свиђала или не,Зато народе не пецајте се на никакве резолуције одакле год долазе то су само бацање прашине сопственом народу у очи ,доказују народу да се они боре за нешто што њихов народ жели ,а сваки нормалан зна да од тога нема ништа,нажалост користе они овај народ што незнају о чему се ради па јих они у томе подржавају ,само све је мање таквих

ОДГОВОРИТЕ