Звезда у Минхену: Играјте се картама прошлости

На Алијанц Арени са Црвеном звездом се игра само једном у животу.
Алијанц Арена је симбол велике Лиге шампиона. То је сјај. То је гламур. То је раскош и богатство. То је фудбалска васиона, као и седмоструки узастопни првак Немачке, велики Бајерн, тим који је до пре 25 година играо европске класике са Црвеном звездом. Снаге су, закључно са оном априлском ноћи 1991. године, углавном увек биле подједнаке. Побеђивао је срећнији у том тренутку. Вечерас у 21 сат очекује се да тријумф однесе бољи тим.

Фудбал 18.09.2019 | 09:32
Звезда у Минхену: Играјте се картама прошлости
ПАРИЗ – 3. ОКТОБАР 2018. ГОДИНЕ

Негде пред поноћ Владан Милојевић седео је у друштву спортског директора Митра Мркеле у једном бистроу, типичном за главни град Француске. Сигурни смо да им у тим тренуцима није било добро. Прелиставали су још једном хорор сцене са траве Парк Принчева. Био је то прави меч „добродошлице“ у Лигу шампиона, посебно када је реч о гостовањима. Црвена звезда је доживела један од најтежих пораза у историји (1:6). И што је најгоре за сваког тренера – није била конкуретна ниједан трен. Питао се Милојевић да ли је могао да уради нешто боље, и да ли је погрешио што је Бена оставио у шпицу, а Марина и Симића уврстио на крилне позиције. Више се тренер црвено-белих није одлучивао за такву комбинацију. Иницијација на Лигу шампиона је била сурова.

ЛИВЕРПУЛ - 24. ОКТОБАР 2018. ГОДИНЕ

Звезда је доживела други убедљив пораз у премијерном издању у Лиги шампиона. Чак подгрејала приче да би могла да сруши све негативне рекорде, али после другог гостовања, и то на Енфилд Роуду није било велике главобоље, као у Паризу. Ливерпул је одиграо у брзини више и лако славио са 4:0. Било је јако критичних момената, али било је и тренутака Звездине равноправности. Довољно у судару са тада вицешампионом Европе. Црвено-бели су били у егалу 20 минута, што је натерало будућег шампиона Европе да појача. Резулат јесте био висок, али видео се помак. Мали, али, ипак, помак.



НАПУЉ – 28. НОВЕМБАР 2018. ГОДИНЕ

После меча у ходницима руинираног здања на југу Италије генерални секретар Црвене звезде Звездан Терзић се осмехивао у друштву људи из Наполија. Задовољан виђеним је био и тренер Владан Милојевић. Црвена звезда је била далеко од позитивног резултата, баш далеко. Наполи је све завршио у првом полувремену, али је у наставку виђен по гол на обе стране. И не само то: српски шампион је у другом полувремену био стално на ногама, ослањајући се на мајсторство Марка Марина. Био је то период најдуже Звездине активне игре на гостовањима у Лиги шампиона. Можда и назнака да ће се прича наставити.

МИНХЕН – 18. СЕПТЕМБАР 2019. ГОДИНЕ

Гледајући све горе написано, и пратећи узлазну линију Звездиних наступа на „страни“ у најквалитетнијем клупском такмичењу на свету можда неко очекује да црвено-бели буду равноправни Бајерну 60 минута. Можда, али само можда се то буде и догодило ове вечери на Алијанц Арени. Када су са баварског ауто-пута, пре синоћњег тренинга, угледали стадион на којем ће играти вечерас, фудбалери Владана Милојевића су спознали још један разлог зашто је ваљало крварити против Копенхагена и Јанг Бојса.

ЗВЕЗДА – ТИМ ЗА БАЈЕРН: Ван Ла Пара – да! Боаћи – не

Алијанц Арена је симбол велике Лиге шампиона. То је сјај. То је гламур. То је раскош и богатство. То је фудбалска васиона, као и седмоструки узастопни првак Немачке, велики Бајерн, тим који је до пре 25 година играо европске класике са Црвеном звездом. Снаге су, закључно са оном априлском ноћи 1991. године, углавном увек биле подједнаке. Побеђивао је срећнији у том тренутку.

Сада се очекује да тријумф однесе бољи тим. Једнако бруталан у Лиги шампиона као Манчестер Сити и ПСЖ, окарактерисани као тимови који воле да головима јасно оцртају границу између богатих и сиромашних. Статистика каже да је Бенфика овде пре 12 месеци примила пет голова. И да у свакој сезони у Лиги шаммпиона током групне фазе Баварци просто воле да једном срећном добитнику пошаљу „петицу“,  Да не идемо даље, јер би то правило алиби заклон Владану Милојевићу уочи премијере у Лиги шампиона. А он је не жели, иако ће његову одбрану напасти Левандовски, Кутињо, Кимих и Иван Перишић.

Када причате са навијачима Црвене звезде у прохладном Минхену, а њих ће бити око 5.000 на Алијанц Арени, много ваљда из навике упиру прстом ка Владану Милојевићу. Надају се чудима Борјана, бегу Гарсије и магији Марина, али Владан Милојевић је константа. Ваљда је и тоталним лаицима педантни стручњак отворио очи да у предигири мечева и анализи ривала припада Лиги шампиона. И то елиминационом делу. Јер чак постоји људи у клубу који кажу да је Владан Милојевић мајстор да демонтира сва оружја ривала, али да његове моћи престају оног тренутка када се сусретне са топ класом играча који још има дан. Као на пример Нејмар у Паризу.

„Ја не одајем утисак човека који се плаши. И стварно се не плашимо. Ово је фудбал. Утакмица траје 90 минута. Бајерн и на светском ниво има велику историју, али ми смо дошли овде да одиграмо најбоље што можемо, да дамо последњи атом. Бићу задовољан ако се то деси. Јер ми сада немамо притисак, а тренирамо од јуна“, скинуо је терет са екипе Владан Милојевић.

<имг срц="хттпс://администрација.ртвбн.цом/имагес/дд8а2е14015ефца0фб0дб475381бдб03.јпг" />

Тешко је претпоставити како ће се осећати фудбалери Црвене звезде када вечерас у тунелу Аљанц Арене буду погледали у очи ривале. Можда као обични боксери који имају ту несрећу да улазе у ринг са Мухамедом Алијем који уз сав талент има помоћ бејзбол палице. А можда се буду играли са картама прошлости. Јер Црвена звезда има позитиван скор у сударима са Бајерном (5 мечева, 2 победе, један реми и 2 пораза),  и може да се игра са поменутим картама из давних времена на Алијанц Арени. И то да не помиње ону акцију која почиње са Југовићевом демонстрацијом технике, наставља Робијевом пожртвованошћу и центаршутем Михајловића…

Примера ради, Бајерн је био много јачи од Црвене звезде 2007. године, када су им се путеви укрстили у УЕФА Лиги. Играло се у Београду, хук навијача допирао је до Звездиних свлачионица већ око поднева. Тим Милорада Косановића није био сигуран у себе. Осетио је то најискуснији Огњен Короман.
„Слушајте момци, ја бих исто сада најрадије побегао. Али не могу. Боље онда да играмо како можемо“, продрмао је екипу тадашњи репрезентативац.

Последице су се одмах осетиле. Короман је изломио Лама за вођство Црвене звезде. Потом је гол дао и Милијаш. Знате сигурно шта је онда уследило, али тим са Маракане је заслужио све похвале.

Изгубио је, али је побрао аплаузе. И због тих карти прошлости вечерас, и када немају резултатски нож под грлом, ученици Владана Милојевића имају шта да изгубе.

На Алијанц Арени са Црвеном звездом се игра само једном у животу.

Извор: моззартспорт.цом

Коментари / 0

Оставите коментар