Вучић и Палмер договорили сусрет за десет дана

Председник Србије Александар Вучић и заменик помоћника државног секретара САД Метју Палмер разговарали су о односима Београда и Приштине.

Србија 16.09.2019 | 19:35
Вучић и Палмер договорили сусрет за десет дана
 ''Желимо да се укину таксе и омогући странама да се врате за преговарачки сто'', рекао је амерички званичник. На конференцији за новинаре поручили су да се треба окренути будућности: ''Оно што ће се догодити је важније од онога што је било. ''

Александар Вучић је на конференцији за новинаре рекао да је са Метјуом Палмером имао отворен, конкретан дијалог.

"Наше позиције су различите, САД су признале независност Косова, а Србија га сматра делом своје територије. Сагласни смо да само разговорима и очувањем мира и стабилности и поштовањем интереса српског и албанског народа можемо доћи до решења", рекао је Вучић након састанка са Палмером.

Замолио је Палмера да разуме потребу на којој инсистира Србија, а то је постизање компромисног решења. Палмеру је рекао и да приче које постоје у делу западне јавности да је Србија искористила таксе да затвори дијалог – нису истините.

"Са неким ко спречава доток робе и услуга – о чему другом да разговарате? Ако не можете кекс да пребаците са територије на територију, о чему да разговарате? А треба да разговарамо о компликованијим питањима", навео је Вучић.

Рекао је да разговори са САД никада нису лаки и једноставни, али да су отвореност и конкретност много значајнији од тога како се ко у размени аргумената осећа.

"Задовољан сам садржином разговора, иако, наравно, као што Палмер не може са мојим ставовима о КиМ да буде срећан, не можемо ни ми да певамо од среће због њиховог става", рекао је Вучић.

Метју Палмер је рекао да Србија може да рачуна на подршку Сједињених Држава дијалогу и европском путу.

"Разговарали смо о томе где смо сада у дијалогу и како да кренемо напред. Настављамо да подржавамо дијалог ка нормализацији Београда и Приштине и сматрамо да је важно да овај дијалог отвори европски пут за Србију и Косово. Желимо да се укину таксе и омогући странама да се врате за преговарачки сто", рекао је Палмер.

САД су, каже, посвећене подршци и инвестирању у Србији. "Срешћу се са представницима америчких фирми које овде инвестирају. Разговараћемо о економским могућностима за пословне људе и томе какву штету трпи амерички бизнис због такси", истакао је амерички званичник.

Разлози које (ни)је могуће објаснити

На питање репортерке РТС-а како САД данас гледају на НАТО агресију на Србију, Палмер је рекао да му је жао због губитка живота, али да је одлука о интервенцији донета "због разлога које је могуће објаснити".

"Надам се да нећемо гледати стално уназад, треба да охрабримо све да гледамо напред. За грађане Србије и Косова је важно да се усмере на европску будућност. Треба да признамо какву је цену платио народ на обе стране и да се окренемо бољој будућности", рекао је Палмер.

Вучић, с друге стране, сматра да је неодбрањива позиција НАТО-а.

"Није постојао довољан разлог за агресију на Србију, бомбардовање је уништило много живота, економску, путну и политичку инфраструктуру, у смислу односа према западним земљама. Није било оправдања и српски народ је, иако нисмо увек били цвећке и анђели, платио цену коју није заслужио", рекао је председник Србије.

Састанак у Паризу под знаком питања

Говорећи о најављеном састанку у Паризу који организују немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон, Палмер је рекао да САД подржавају оно што раде њихови партнери и савезници.

"Не могу да кажем исход разговора, али смо сигурни да ће наш заједнички циљ, борба за решење, повести обе стране ка споразуму", рекао је Палмер.

Вучић, пак, није уопште сигуран да ће до тог састанка доћи.

"Ми смо за састанак спремни, али не мислим да ико жели још једном да чује како неко неће да укида таксе. Најважније је да урадимо све са Немачком и Француском да се сачувају мир и стабилност", навео је председник Србије.

Вучић је рекао и да ће урадити све како би се градили добри односи са Вашингтоном. Навео је да је тражио од Палмера да пренесе америчким привредницима "добре речи о пословном амбијенту у Србији".

"Како могу да молим непријатеља? Што би нам он помагао? Треба да раздвојимо у својим главама, да поштујемо себе и своју прошлост и више од свега будућност наше деце. Да не заборављамо ствари, али и да рачунамо да је оно што ће се догодити важније од онога што је било", закључио је Вучић.

(РТС)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

здравко

16.09.2019 18:33

За Југославију сте исто говорили да је део ваше територије .По томе ајмо онда опет направити Југославију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гурко

16.09.2019 23:48

Хоћели амер да долети са У.С АИР ФОРЦЕ АВИОНОМ ИЛИ ће ићи по њега онај што је паркиран на Београдском аеродрому или је оно НАТО АВИОН....ПИТАЊЕ ЈЕ ВЕЛИКО???

ОДГОВОРИТЕ