Прича: Дефенса, дефенса – Скариолово злато!

"Неоправдано потцењени", описали смо укратко Шпанију уочи почетка Светског првенства.

Кошарка 17.09.2019 | 14:01
Прича: Дефенса, дефенса – Скариолово злато!
Док су сви најављивали финале Србија - САД, питали се да ли неко може да заустави Јаниса Адетокумба, Шпанци су се спремали ослобођени било каквог притиска.

Навикнути да Шпанци имају двоцифрен број звезда у својој екипи, сви су потценили снагу целине.

Сви су потценили стручност, компентенцију и искуство Серђа Скариола, истинског МВП-ја Мундобаскету 2019. године.

Помоћни тренер НБА шампиона Торонто Репторса склопио је савршену машину која је постепено расла из меча у меч, контролисала ритам и када није играла најбоље што може, а врхунац достигла када је било најважније – у финалу.

Скариоло је тактички "убио" сваког ривала, максимално искористио све адуте свог тима у којем је сваки играч радио свој део посла потпуно подређен екипи.

Базирао игру на идеалном тандему плејмејкер и центра потцењеном Рикију Рубију и поузданом Марку Гасолу уз "паклену" подршку спољне линије у саставу Сергио Љуљ-Руди Фернандес.

Пронашао је савршену улогу Хуанћу Ернангомес који је постао његов "Кец из рукава", посебно у одбрани.

А управо је та одбрана донела Шпанцима другу титулу првака света у историји и потврдила примат "Црвене фурније" у овом веку.

"Дефенса, дефенса" орило се са трибина пекиншке "Кадилак" арене док су се експлозивни Аргентинци одбијали о шпански зид. Најбољи напад првенства постигао је само 47 поена у првих 30 минута финала.

Потпуно су неутралисали до овог меча незаустављивог Луиса Сколу оставивши га без коша из игре пуних 35 минута!

Оно што су Аргентинци урадили Французима, жестоким притиском на плејмејкере, то су Шпанци применили против "Гаучоса" па је и сјајни Факундо Кампацо био избачен из ритма.

Из те моћне одбране Шпанци су градили нападачки ритам одигравши офанзивно свој најсавршенији меч у Кини, у ком су "тукли" ривала са свих страна.

Погледајте само расподелу поена у Скариоловој екипи – Рубио 20, Љуљ 15, Гасол 14, браћа Ернангомес и Фернандес по 11, Ориола 6, Рибас 5.

Аргентинци нису знали са које стране им прети већа опасност, дали од Рубија и Гасола на "пику" и "попу", да ли са периметра опет од Рубија, Љуља и Рибаса, да ли са крила где су из другог плана у рекет утрчавали Ернангомес и Ориола.

На крају, рутинска победа Шпаније за прву титулу од 2006. Нову у Азији где ће се играти и наредно Светско првенство 2023. (Филипини, Индонезија и Јапан заједно организују).

Шта још додати – напорно, прекомпликовано првенство на којем се нису најбоље снашли фаворити и екипе које су се потпуно поуздале у своје НБА звезде.

Француска је "одбранила" бронзу, финалисти претходног СП и претходних Олимпијских игара Србија и САД су стали већ у четвртфиналу, а потпуно су подбацили Грци и Литванци.

Најпријатније изненађење су Пољаци и Чеси, чији је селектор најавио борбу за медаљу на Евробаскету 2021. са Јаном Веселим у екипи.

Највећи "губитник" турнира је свакако селекција Аустралије која је "имала" Шпанце у рукама у полуфиналу, али је (не)искуство пресудило и на крају су остали без медаље.

Кина је показала колико народ у овој земљи обожава кошарку, огромне и велелепне дворане су биле сјајно попуњене, али у тандему са ФИБА, организација турнира није била баш најбоља, на шта су се жалили и тимови и представници медија.

Шпанија у 21. веку:

Европска првенства – 3 злата, 2 сребра, 3 бронзе
Светска првенства – 2 злата
Олимпијске игре – 2 сребра, 1 бронза

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар