ФИБА разматра да олакша путовања...

. . . учесницима Светског првенства.  Међународна кошаркашка федерација (ФИБА) саопштила је да ће размотрити захтеве екипа везано за путовања на наредном Светском првенству.

Кошарка 17.09.2019 | 15:55
ФИБА разматра да олакша путовања...
На турниру у Кини бројне репрезентације су критиковале формат такмичења, јер су у нокаут фази морале далеко да путују, што им није оставило много времена за припрему утакмица.

Поједине репрезентације суочиле су се са великим изазовима путовања у најважнијем делу Светског прврнства у Кини.

Бројне екипе жалиле су се на то што су победници полуфинала Шпанија и Аргентина имале два дана паузе, а поражени полуфиналисти Аустралија и Француска само један дан.

ФИБА је навела да су "логистичке главобоље биле неизбежне", пошто су се на турниру у Кини играле рекордне 92 утакмице за 16 дана и то у осам градова. Наредно Светско првенство одржаће се 2023. године у Индонезији, Јапану и Филипинима.

"Након што сам то искусио, на папиру понекад изгледа савршено. Али, онда видите и несавршене аспекте тога. То су ствари које смо спремни да унапредимо у будућности", рекао је генерални секретар Фиба Андреас Загклис.

Досадашњи селектор Србије Александар ђорђевић, који је у суботу поднео оставку, рекао је да би све екипе требало да имају исто време за одмор како турнир одмиче. Такође, рекао је и да је убацивање толиког броја утакмица у кратком временском периоду утицало на квалитет игара како је турнир одмицао.

Говорећи о олимпијским квалификацијама, Загклис је рекао да Фиба не планира дуго да чека са објавом датума и места одржавања. До сада су пласман на Игре 2020. године обезбедили домаћини, САД, Шпанија, Француска, Аргентина, Нигерија, Иран и Аустралија, а 24 екипе, међу којима и Србија, ће се борити за преостала четири места.

Победници четири квалификациона турнира пласираће се на Игре у Токију 2020. године. Заинтересоване земље мораће да плате накнаду ако буду изабране за домаћине квалификационих турнира. Загклис је рекао да ће се турнири одржати на различитим континентима, пошто Фиба и Међународни олимпијски комитет желе да се кошарка популаризује у што више делова света.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар