Партизану титула у Клужу - пао је и Жељков Фенербахче!

Црно-бели најавили велику сезону, славили против још једног Евролигаша за тријумф у финалу турнира у Румунији. . .  Загорац сипа из свих позиција, Партизан савладао Фенер у Клужу! Кошаркаш Партизана приказао још једну фантастичну партију.

Кошарка 16.09.2019 | 00:16
Партизану титула у Клужу - пао је и Жељков Фенербахче!
Кошаркаши Партизана освојили су припремни турнир у Клужу победивши екипу Фенербахчеа у финалу резултатом 69:64.

Црно-бели су већ од самог почетка показали да ће пружити добар отпор једном од најбољих тимова Европе. Током прве четвртине су све време били "за петама" ривалу, а током друге су успели и да дођу до предности коју су чували током већег дела меча.

Екипи Жељка Обрадовића је наравно недостајало много играча, с обзиром да је Светско првенство у Кини завршено тек данас, али је на располагању имао и више него респектабилан састав.

Његова екипа је прву четвртину завршила са три поена предности и водила резултатом 20:17, али је до полувремена Партизан успео да преокрене резултат и дође до исте разлике у своју корист и оде на одмор са 34:31.

С обзиром да је у питању припремни период, оба тима су имала малих физичких проблема, мучили су се са шутом за три поена, али то је разумљиво у овој фази предсезоне.

У другом полувремену играла се егал утакмица, српски представник је већином био у предности, а на крају је успео и да забележи тријумф над снажним ривалом, након напете завршнице сусрета.

Партизан је тако освојио турнир у Клужу, у финалу победио и екипу из Евролиге, а то им није први јак ривал који је у овим припремама "пао" пред њима с обзиром да су раније славили и против Макабија из Тел Авива.

Црно-бели нису могли да рачунају на Маркуса Пејџа и Стефана Јанковића, који су услед повреда и болести изостали, као и Стафана Бирчевића који је и даље са репрезентацијом. Са њима ће екипа свакако бити јача, а сигурно је да имају чему да се надају у наредној сезони.

Најефикаснији појединац у финалу био је Раде Загорац са 21 поеном, а свој допринос дао је и Рашон Томас са 12. У губитничком тиму највише кошева дали су Дерик Вилијамс и Жофри Ловерњ, убацили су по 13 поена, а пратили су их Боби Диксон и Никола Калинић са десет, док је Владимир Штимац уписао четири поена.

Екипу Андрее Тринкијерија очекује још једна припремна уткамица, одиграће је у четвртак са грчким АЕК-ом у "Штарк" арени, а затим им следи и зваични почетак сезоне на Супер купу АБА лиге у Загребу.

Партизан и даље не зна за пораз у припремном периоду. У финалу пријатељског турнира у Клужу, црно-бели су успели да савладају учесника Фајнал фора прошлогишњег издања Евролиге, екипу Фенербахчеа. У прилично тврдој утакмици, Андреа Тринкијери успео је да надмудри Жељка Обрадовића, 69:64. Навијаче црно-белих може да радује сасвим добра игра у дефанзиви која је данас фактички и решила питање победника.

Лепо је Партизан отворио меч у Клужу. Ангажованом игром у одбрани, као и уз пар брзих акција, црно-бели су углавном били ти који су диктирали темпо. Сасвим добру игру у овом периоду пружао је Раде Загорац, који је својим кошевима доносио додатну мирноћу у игри београдског тима. Ипак, Фенер је у другом делу прве четвртине показао због чега је познат као екипа која игра сјајну одбрану. Тим Жељка Обрадовића затворио је све прилазе кошу и да није било тројке Пејнерса у последњој десетинци са једне ноге, Партизан би писао само три поена у последњих пет минута ове деонице. Турски тим је након десет минута кошарке водио резултатом 20:17.

Борбена игра Партизана у одбрани настављена је и на почетку другог квартала. Играли су црно-бели константно на ивици фаула, на шта Фенер није могао да пронађе одговор. Прве поене је турска екипа постигла тек након четири минута игре у овом периоду и то преко Штимца, док је Партизан до тада направио серију од 7:0 и преузео водство на овом сусрету.

Управо је Штимац био тај који је покренуо екипу Жељка Обрадовића, пошто је са неколико поена и офанзивних скокова вратио Фенер у живот. Имао је проблема Партизан да у неколико наврата покупи лопту под кошем, што је турски тим често користио. На крају првог полувремена, црно-бели су имали предност - 34:31.

Фенер је на почетку треће четвртине заиграо нешто квалитетније и разноврсније у нападу, али је Партизан и даље успевао да одоли. Загорац је наставио да погађа са дистанце, па је са две његове тројке и након коша Томаса, београдски тим имао и "плус осам", 48:40.

Чинило се да ће Партизан без икаквих проблема сачувати убедљиву предност и пред последњих десет минута кошарке. Ипак, неколико неискоришћених напада на крају је кажњено, а тачку на све ставио је Никола Калинић, који је као и Пејнерс у првој четвртини погодио са пола терена. Црно-бели су имали само посед предности пред улазак у четврту четвртину, 53:51.

Партизан је боље отворио и последњу деоницу, пошто је након поена Волдена после неспортске грешке отишао на "плус шест". Међутим, тројке Диксона, а онда и Вестермана истопиле су ту предност, па је пред последњих пет минута кошарке било нерешено - 59:59.

Нису блистали у нападу ни једни, а ни други пред сам крај сусрета. Раде Загорац прекинуо је ипак ту летаргију новом тројком, а испратио га је и Кори Волден немогућим поготком са полудистанце, па је Партизан имао минималну предност на два минута до краја. Мозли је у наредном нападу "исправио грешку" Загорца и спустио лопту у обруч, али је Ловерњ врло брзо узвратио на другој страни игралишта. Очекивала нас је веома узбудљива завршница.

А онда поново Раде Загорац! Након тајмаута Андрее Тринкијерија, лопта је дошла до кошаркаша црно-белих који је поново поцепао мрежицу на шуту за три поена и тако, испоставиће се, поставио и коначан резултат на овој утакмици - 69:64.

Партизан наредног четвртка очекује још један пријатељски сусрет у Београду против грчког АЕК-а из Атине, пре него што отпутује у Загреб на Суперкуп АБА лиге, где ће се у четвртфиналу састати са екипом Мега Бемакса.

ПАРТИЗАН - ФЕНЕРБАХЧЕ 69:64

Арена: "Хорија Демијан", Клуж

ПАРТИЗАН: Валден 10, Загорац 21, Јовановић, Гордић 4, Параховски 4, Јарамаз 5, Милетић, Величковић 2, Томас 12, Пејнерс 7, Мозли 4

ФЕНЕРБАХЧЕ: Тирпанци, Санчакли, Вестерман 6, Калинић 10, Биберовић, Арна 2, Вилијамс 15, Мутаф, Чандан 3, Диксон 10, Ловерњ 13, Штимац 5

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Фото: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар