СП: Највише поена, други на листи најбољих тројкаша...

Највише асистенција и чудесни Богдановић! Овог пута нисмо прошли, али вратићемо се ми. . .

Кошарка 16.09.2019 | 23:11
СП: Највише поена, други на листи најбољих тројкаша...
Шпанија је крунисана, Рики Рубио је награђен и признањем за МВП-а, Луис Скола је показао да је класа вечна, а Србија се са Мундобаскета враћа разоћарана што се није она нашла на подијуму, иако је имала феноменалног Богдана Богдановића – званчно члана најбоље петорке овогодишњег Светског првенства - и приде дала највише поена на турниру у Кини. 

Пето место свакако није права слика домета ове генерације српских кошаркаша, али и порази су саставни део спорта. Овог пута нисмо прошли, али уверени смо – вратићемо се ми. Још јачи, још паметнији.

А да овај тим пуца од потенцијала показује и коначна статистика која каже да је Србија убацила 753 поена, убедљиво највише на Светском првенству. Другопласирана САД је чак 61 поен иза (692), док је шампионска екипа Шпаније стала на 675. Ефикаснији су били и Аустралијанци (687) и Аргентинци (688), али Фурија је била права кад је било најбитније.

У врху смо наравно били и у многим другим статистичким колонама. Рецимо, убацили смо 81 тројку уз проценат шута од 40,5 одсто, две мање од Американаца који су једини били убитачнији од нас са дистанце. Наравно, то је пре свега заслуга чудесног Богдановића, који је чак 35 пута лопту пробацио кроз обруч шутевима иза линије за три поена. Чисто да схватимо колики је до подвиг, само су још Новозеланђанин Кори Вебстер (24) и Аустралијанац Пати Милс (23) пребацили 20! У ствари, Богдановић сам је дао више тројки него чак седам репрезентација у Кини!

Да се вратимо још мало на статистику, изабраници Александра Ђорђевића су били најбољи и по проценту шута из игре (53,5 одсто), шута за два поена (62,6%), пети са линије пенала (80%, Бразил је погодио чак 82,8 слободних бацања), издао нас је скок, упркос томе што смо имали четири доминантна центра ту смо били тек 11. на турниру (39 по утакмици, Американци добацили до 43), а имали смо и убедљиво највише асистенција – 203, односно 25,4 по мечу што је додуше и заслуга лаких ривала у уводним фазама. Шпанци и Аустријанци су поделили друго место са по 182 асистенција, следе Чеси са 170.

Одбрана, то је свима јасно, није била најбоља, па смо по броју украдених лопти тек на 19. месту:57 илити 7,1 по мечу), поређења ради, Нигерија их је на свега пет утакмица сакупила 56, а Аргентинци на осам чак 80, округло 10 по мечу. Било је и превише изгубљених лопти, 110 односно 13,8 по мечу, од екипа које су играле четвртфинале само је Аустралија имала више (121).

Кад гледамо индивидуално, морамо да почнемо од Богдановића, са 183 поена илити 22,9 по утакмици био је најефикаснији играч турнира, побегао је Патију Милсу за поен, док је трећепласирани Еван Фурније остао далеко иза са 158. И све то је Богдановић радио уз сјајних 55,6 одсто шута из игре што га је сврстало на шесто место листе најпрецизнијих шутера. За три поена 53 одсто, ту је одскочио нама добро познати Блејк Шилб са чак 64,7 процената, Богдановић је седми.

Најбољи наш скакач је са 7,5 скокова по мечу био Никола Јокић, Стефан Јовић је предњачио са 5,4 асистенција.

Да, овог пута нисмо прошли, али вратићемо се ми... Још јачи. Још паметнији.

Извор: моззартспорт

ФОТО: ФИБА Баскетбалл

Коментари / 0

Оставите коментар