Дан несталих: Посљедице рата нису избрисане

Служењем парастоса у Саборном Храму Христа Спаситеља и полагањем вијенаца на гробљу Свети Пантелија и Спомен-костурници на Новом гробљу у Бањалуци обиљежен је Дан несталих и погинулих војника и цивила у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Република Српска 15.09.2019 | 21:55
Дан несталих: Посљедице рата нису избрисане
Република Српска и двије деценије након рата трага за 1.660 цивила и бораца. Међу онима који још траже своје најмилије су и Рајка Нинковић и Мирјана Дмитровић. Кажу да до сада уопште немају разлог да буду задовољне радом свих организација за тражења несталих.

„У мјесту Горња Бјељавина 1992. године је нестао мој супруг. Никад послије тога нисмо сазнали тачну информацију. Било је информација, али дефинитивно правих није. Претпоставља се да је остао у окружењу и да је убијен, али да ли је жив заробљен или не, не знам“, каже Рајка Нинковић.

"Муж ми је нестао 1995. на станици. Више ништа не знам. Нисам добила никакве инфорамције након тога“, каже Дмитровићева.

Животе је за Републику Српску дало више од 23 хиљаде бораца. Погинуло је и нестало више од 6.000 цивила. Са српске стране нису задовољни како тече процес тражења несталих лица на територији БиХ. Истичу да су незадовољни радом и Суда и Тужилаштва, али и Министарства за људска права и да ће од тих институција тражити хитан састанак.

„Моја мајка је нестала испред своје родне куће. Куће гдје је била и гдје је живјела, ту је нестала, ту је заробљена, у Лијешћу код Брода. И ту смо нашли више од седам масовних гробница и 10 логора. У тих десет логора, било је више од двије хиљаде логораша, гдје су сва могућа малтретирања била, од убијања, силовања, привођења. Имам доказе, личне доказе имам о страдању“, рекао је члан Савјетодавног одбора Института за нестала лица БиХ Марко Грабовац.

Сваке године из Републике Српске се шаљу исте поруке упућене на исту адресу, а то је Институт за нестала лица БиХ. Републичке организације поручују да Институт има политичку функцију и селективно приступа процесу идентификације и тражења несталих. У овој години идентификовано је само 10 Срба.

„Од 2008. до данас укупно је идентификовано 384 лица српске националности, а прије 2008. године у просјеку 345. Мислим да то довољно говори. Пошто смо покушали са реформом Института, која није супјела, дакле, три године смо се борили да дођемо до неког заједничког рјешења, међутим Бошњаци су то упорно одбијали, наравно из овог разлога који јесте и о којем на крају крајева и статистике говоре. Мислим да морамо покренути питање да се надлежности врате на ниво ентитета“, поручује директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих, Милорад Којић.

„Ако наставе овом динамиком, значи за 160 година, не може се идентификовати 1.660 лица. То само говори и то је чињеница да институције на нивоу БиХ које су формиране само да служе бошњачким и хрватским интересима, не могу да буду за Србе ни важне ни битне“, додаје министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Душко Милуновић.

У Републици Српској се налазе три костурнице. У Бањалуци, Истичном Сарајеву и Невесињу у којима је око 649 неидентификованих тијела. Обиљежавање Дана несталих органозовао је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

(БН телевизија)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Децко

15.09.2019 15:11

Пустите парастосе, ста цемо са зивима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.09.2019 15:59

Па и зиви це некад умрети па це и њима требати парастоси....

Name

Бака

15.09.2019 17:13

Који нерад у РС. Ако ништа не можете ријешити , напустите функције и не пљацкајте народ. Имате огромна примања, много трошите на обиљезавање парастоса здерете на рачун народа , дајете неке шупље изјаве и само се дебљате. Породице несталих немају од ваших прича користи. Сто тај новац не дајете да се идентификују мртви? Гадите нам се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Емпирија

15.09.2019 19:32

Већ годинама увијек иста прича. Србе опструише друга страна. Неће да идентификују тијела која би српска могла бити. А РС-а има своје сталне предствнике у том институту, заводу, организацијама. Има и доста бројан центар у влади (са искусним кадровима вишегодишњим пензионерима). И једино се с времена на вријеме јаве са свакодневним јадиковкама, жалбама, притужбама, кукњавом, и све изјаве и саопштења на исти калуп, као цопy пасте. Па се поставља питање шта у међувремену раде, какав им је дневни распоред рада, из дана у дан, шта уопште раде у времену између медијских јављања..??!! Ако нешто покушавају а не успијевају, зашто уопште ту сједе, што уопште пристају на дискриминацију, на такав начин рада и рјешавања..??!! Али не, они стрпљиво чекају крај мандата. Који дан дуље то боље. Типична пензионерска логика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Санцхо

16.09.2019 07:56

да се пита обичног Србина или Бошњака или већ кога од обичног радног човјека они би се погледали у лице и рекли хајде да сведемо рачуне поштено чињенично и да завршимо са тим да идемо даље сви би требали невиним жртвама одати почаст са било које стране ал искрено отићи једни другима без ових главоња јер они само отров сипају на ране људи који су изгубили најмилије политика ван кад већ неће да раде пиштено и искрено нико од њих нежели добро овим народима у Босни они су пуни пара ко брод док моја мајка има пензију 300км. а они милијоне које су на гузове узели покој и рахмет свим невиним душама које су зликовци са било које стране починили нек су проклети и на овом и оном свијету убити невиног човјека из неке ирационалне мржње то је страшно

Name

Санцхо

16.09.2019 08:50

Срби и Бошњаци треба да се окрену једни другима и да се сви мало одрекну своји максималистичких циљева јер ипак смо менталитетом слицни највише поштено да се погледамо у очи и признамо своје гријехе одамо почаст свим жртвам без ових гузоња са врха они су нам највећи непријатељи ако овако настави са овим нече нам бити добро али њима хоће зато небитно које вјере је ко битно је само јеси човјек или ниси то би требала бити основа међу људским односима ја сам бошњак мој најбољи пријатељ и кум је Србин знамо се од дјечачких дана и неби га дао ни за кога кућни смо пријатељи идемо на излете на море било гдје увјек смо скупа задњих 30година и сво оно срање ратно смо прошли као што рече Вук Драшковић ал реко је добро да Су Бошњаци и Срби никли из једног стабла и да нема нико ближи нама од нас самих и да ми чинимо заједно Босну 90% знам да му многи Срби замјерају неке ствари али зар ово није исправно речено поздрав свим поштеним Србима и бошњацима и нек користе разум и логику тако би велики Сократ рекао позз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стојан

16.09.2019 09:42

Управо тако,цијели свијет је изникао из једног стабла,тј.од Адама.